antioksidansenin yağların oksidasyonunu yavaşlatır; Bunlar, kimyasal reaksiyonlar sonucunda insan yapılarını ve fonksiyonlarını koruyan maddelerdir. antioksidan ne demek? Teknik tanımla eşleşen bir sözlük değerini görüntülerken; Anti-oksidasyon ifadesini görüyoruz.

Serbest radikaller, canlılardaki kimyasal süreçler sonucunda oluşurlar ve oldukça reaktif özelliklere sahip olan serbest radikaller, canlıya zarar verebilecek çeşitli moleküller ile reaksiyona girme eğilimindedir. antioksidanlarSerbest radikaller çeşitli moleküllerle reaksiyona girmeden önce onlarla reaksiyona girerek bir bağ oluşturur ve hücre hasarını önler.

antioksidanlar; Anormal hücrelere dönüşerek tümör oluşumu ve hücre yıkımı riskini azalttığı için daha sağlıklı bir yaşam sağlar ve yaşlanmanın etkilerini en aza indirir.

Hangi gıdalar antioksidan içerir?

Sağlıklı beslenme ile ilgili okuduğumuz hemen hemen her makalede antioksidan özellikNe ile ilgili cümlelere rastlarız. yemenin sonucu en önemli antioksidanlar; beta-karoten, E ve C vitaminleri. Tükettiğimiz besinlerin çoğu antioksidan maddekurmak.

Tüketildiğinde ürünlerin içeriğine göre, antioksidan türleriNeden; Alfa tokoferol (E vitamini), askorbik asit (C vitamini), beta karoten, flavonoid, koenzim q, likopen gibi bazı türleri vücudumuza alırız. Tükettiğimiz besinlerde az ya da çok antioksidan madde kurmak. Başlangıçta bu özel ve koruyucu maddeleri içeren ürünler; Lahana, pancar, fasulye, ıspanak, enginar, ahududu, çilek, yaban mersini, ceviz, bitter çikolatada bulunur. Özellikle; domates, kırmızı lahana gibi kırmızı renkli türler antioksidan Oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Ayrıca Dubois ve Tressler tarafından 1943 yılında yapılan araştırma; Baharatlar ve otlar sadece lezzet arttırıcılar değil, aynı zamanda antioksidan aktiviteye sahip gıdalar de gösterilmiştir.

Çaydaki yüksek polifenol içeriği nedeniyle nadiren antioksidan gıdadır-dir. yeşil çay yaprakları; Çayda bulunan polifenoller olan %36 polifenol içerir; kateşin ve epigallokateşin.

Antioksidan Ürünler

yüksek antioksidan içeren besinlerİle; Buna süper gıda veya fonksiyonel beslenme denir. antioksidanlar, genellikle meyve ve sebzelerden, antioksidan bakımından zengin besinler genellikle parlak renklere sahiptir. belirli yiyecekleri pişirmek gıdalardaki antioksidan seviyeleriSağlığı iyileştirdiği gibi vücudumuzda da kolaylaşır.

Örneğin; Domates likopen açısından zengindir ve yüksek antioksidan içeriği nedeniyle kırmızı bir renge sahiptir. domates pişirme, antioksidan seviyelerive vücudumuzun kullanımını kolaylaştırır.

antioksidan içeren herhangi bir gıdanın hazırlanmasıantioksidan seviyeleriartırmaz. Bu yiyeceklere örnek olarak ıspanak, brokoli, karnabahar ve kabak verilebilir. Çünkü bu yiyecekler pişmiştir. antioksidan özelliğine kaybeder.

Hangi gıdalar antioksidan içerir? Başlıkta bahsettiğimiz baharatlar antioksidan seviyelerini artırmak şartı vardır. Bu nedenle hazırladığınız yemeklere uygun; zerdeçal, kimyon, kekik, zencefil, karanfil ve tarçın gibi baharatlar ekleyerek, senin yemeğin antioksidan içerikOnu büyütebilirsin.

  • likopen: Cildimize iyi gelir, antioksidan tip likopen özellikle domates; Karpuz, pembe greyfurt, kayısı ve kiraz likopen açısından zengin besinlerdir. Cildinizin sağlığını önemsiyorsanız likopen açısından zengin bu besinleri tüketmenizi öneririz.
  • kırmızı meyveler: Antioksidan içeren kırmızı meyveler; böğürtlen, kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz, kuru erik. Yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok ürün antioksidan özelliği var. antioksidanSebzelerin dışında bu kırmızı meyveleri de bu kırmızı meyvelerle birlikte vücudunuza alabilirsiniz.
  • Bitter çikolata: Meyve ve sebzeler hariç antioksidan Onu elde etmenin başka bir yolu da bitter çikolatadır. Güçlü antioksidan içeren bitter çikolata; kalp, damar ve beyin sağlığının korunmasında etkin rol oynayan flavonoidler, ayrıca antioksidanlarYiyecek dolu.
  • çilek: antioksidan içeren meyvelerBunlardan biri çilek. içinde C vitamini bulunması nedeniyle çilek; Bağ dokusunu güçlendirirken kolajen üretimini de artırarak cildin genç görünmesini sağlar. Çilek, antioksidan özelliği sayesinde; cildinizi zararlı güneş ışınlarından korumak, genç ve sağlıklı tutmak.
  • Nar ve nar suyu: süper gıdalar olarak bilinen antioksidan özelliği yüksek meyveler nar içerir. Genişlemiş damarların yapısal bozukluğundan kaynaklanan görünümü azaltır ve cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
  • Ispanak: Antioksidan içeren sebzelerbunlardan biri ıspanak; alfa lipoik asit ve luteinden oluşan iki bileşen. güçlü antioksidan bileşen içerir. Böylece cildi yaşlanmaya karşı korur.

Antioksidanların faydaları nelerdir?

  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelir: antioksidanlarKalp ve damar hastalıklarına iyi gelen birçok türü olduğundan bahsetmiştik. antioksidan türleri C vitamini içerenler. Yapılan araştırmalarda; C vitamininin inme riskini %50 oranında azalttığı gösterilmiştir. Antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerKalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Bilişsel Sağlığı İyileştirir: Antioksidanların Faydalarıonlardan biri; Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığı riskini azaltır. Hafızaya iyi gelen antioksidan besinlerE vitamini içermelidir. E vitamini; Depresyonu azaltmaya, nöronları onarmaya ve yaşlanma ile oluşan beyin hasarını önlemeye yardımcı olur. Antioksidanların İşlevlerionlardan biri; merkezi sinir sistemidir. Pek çok akıl hastalığı, iltihaplanmayı engelleyen oksidatif hasardan kaynaklanır; Bu hasarı önler.
  • Kanseri önlemeye yardımcı olurlar: Antioksidanların FaydalarıEn önemlisi, kanseri önlemeye yardımcı olurlar. Antioksidanlar ne yapar? Sorunuzun cevabı olarak; antioksidanların rolü Serbest radikallerle bağlanma görevi nedeniyle; Vücudu hasarlardan korur ve kansere neden olan bu radikallerin zararlı etkilerini önler.
  • Vizyonunuzu geliştirir: antioksidanlar; Yaşa bağlı göz dejenerasyonunu önler. antioksidan gıdalariçinde; C ve E vitaminleri katarakt oluşumunu engeller. Dahası; lutein ve zeaksantin içeren antioksidanlar; göz hasarı, A vitamini içeriği antioksidanlar gece körlüğünü önler

Antioksidanların FaydalarıBunların en ünlülerinden detaylı olarak bahsettik. Antioksidanların FaydalarıGerisini haber başlıklarından öğrenelim.

  • Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Karaciğer sağlığının korunmasında etkilidir.
  • Doğurganlığı arttırıcı özelliklere sahiptir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Böbrek sağlığını korur.
  • Vücut geliştirmek isteyenlere yardımcı olur.
  • Akne tedavisinde etkin rol oynar.
  • Yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir.
  • Saç yapısını güçlendirir.

Antioksidan hangi hastalıklara karşı korur?

İnsanların beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları ve sağlık geçmişleri dikkate alınarak yapılan araştırmalar göstermiştir ki; sebze ve meyve yiyen kişiler, özellikle kalp ve damar hastalığı olanlar; İnme, kanser, tip 2 diyabet, romatoid artrit ve katarakt gibi birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Antioksidan açısından zengin besinler arasında saydığımız sebze ve meyveler sayesinde; Alzheimer, KOAH ve multipl skleroz gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Antioksidanlarla korunan hastalıklarve diğerleri; bunama, Parkinson ve Huntington hastalığı gibi bilişsel hastalıklar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here