APTT, birkaç kan pıhtılaşma testinden biridir. APT’nin anlamı nedir? Teknik açıdan baktığımızda şu karşılıklara sahip olduklarını görüyoruz: aktive parsiyel tromboplastin zamanı, intrensek yol koagülasyon faktör profili, parsiyel tromboplastin zamanı, kan pıhtılaşma testleri. aPTT testikanınızın pıhtı oluşturmasının ne kadar sürdüğünü ölçer.

Bir kesiğiniz olduğunda, prosedür kanamayı durdurmak için basitçe baskı uygular. Biraz daha kanıyorsa üzerine bir bandaj koyuyor. Bu işlem dışarıdan oldukça basit görünse de tıraş sırasında oluşabilecek en ufak bir çizikte bile vücut kanamayı durdurmak için bir dizi karmaşık hareket başlatır. Kanadığımızda vücudumuzun başlattığı adımlardan biri, pıhtılaşma faktörleri adı verilen bir grup proteini hasarlı bölgeye göndermektir. Kanamayı durduran ve iyileşmeye başlamasına yardımcı olan sert bir kan parçası olan kan pıhtısını oluşturmak için özel bir şekilde birleşirler. Bu olmadığında kanamanın kolayca devam ettiğini göreceksiniz. Bu nedenle APTT testi, pıhtılaşma ajanlarının ne kadar iyi çalıştığını ve kanın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünü ölçmek için kullanılır.

Genellikle damarlarınızdan biri hasar gördüğünde, pıhtılaşma faktörleri adı verilen proteinler belirli bir düzende bir araya gelerek pıhtıları oluşturur ve kanamayı hızla durdurur. aPTT testiBu, bu pıhtılaşma faktörlerinin ne kadar iyi çalıştığını görmek için yapılır. Genellikle pıhtılaşma faktörlerini izleyen diğer testlerle birlikte kullanılır. Kan pıhtıları, yollar adı verilen belirli bir adım dizisinde oluşur. Bu test temel olarak hem içsel pıhtılaşma yolunun hem de ortak son yolun nasıl çalıştığına bakar.

APTT’nin anlamı nedir? aPTT’nin değeri ne olmalıdır?

Test sonuçlarınız yaşınıza, cinsiyetinize, tıbbi geçmişinize ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Test sonuçlarınız kullanılan laboratuvara göre değişiklik gösterebilir. Bu, bir sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilir. Doktorunuza test sonuçlarınızın sizin için ne anlama geldiğini sormanız iyi bir fikirdir. Sonuçlar genellikle saatler veya bir gün içinde alınır, ancak zamanlama, test yaptığınız sağlık kuruluşunun laboratuvarına bağlı olarak değişebilir.

Test sonuçları saniye cinsinden ölçülür. APTT değeri, tipik olarak 60 ile 70 saniye arasında olmalıdır. Aynı şeyi ölçen, kanınızın pıhtılaşmasını hızlandırmak için kanınıza bir madde eklendiği aktifleştirilmiş bir PTT testi (aPTT) de vardır. tipik APTT değeri 30 ila 40 saniye.

Testi heparin aldığınız için alıyorsanız, aPTT’nizin 120 ila 140 saniye arasında ve aPTT’nizin 60 ila 80 saniye arasında olmasını istersiniz. Değerleriniz normalden yüksek ise kanama bozukluklarından karaciğer hastalıklarına kadar birçok hastalığınız var demektir. Bu durumda doktorunuz sorunun nedeninden şüphelenirse aynı anda başka testler de isteyebilir. Ölçümleriniz normalin altındaysa, ki bu nadiren olur, kadınların kan pıhtılaşması ve çoklu düşük yapma olasılığı daha yüksek olabilir. Neler olup bittiğini öğrenmek için muhtemelen ek testler yapmanız gerekecek.

APTT testine ihtiyacım var mı?

APTT nedir? Kısa bilgiler aldık ama böyle bir teste ihtiyacımız var mı? Bu sorunun cevabına bakalım. Aslında, ihtiyacınız olsun ya da olmasın, bu soruya kesin bir cevap vermek zordur. Çünkü bu sorunun cevabı önce insanda, sonra doktorda saklıdır. Kesik, yaralanma vb. kan gelmesi durumlarında kanama o bölgede durmuyorsa doktora görünmelisiniz. Doktorunuz yaptığı testler ve tespitler sonucunda sizde pıhtılaşma sorunu olduğunu düşünüyorsa bu teste ihtiyacınız vardır. Von Willebrand hastalığı (VW) gibi bir kanama bozukluğunuz veya kanın pıhtılaşmasını engelleyen başka bir hastalığınız varsa, bu test sorunun kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.

Kanama bozukluklarının belirtileri şunları içerir:

  • kolayca kanama veya morarma
  • Olmaması gerektiği halde oluşan kan pıhtıları
  • dışkı veya idrarda kan
  • Kolayca kanayan diş etleri
  • kadınlarda ağır adet görme
  • burun kanaması
  • eklemlerde şişme veya ağrı

aPTT testiAyrıca heparin tedavisi alan kişileri izlemek için kullanılır. Heparin, tehlikeli kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için kullanılan bir kan sulandırıcıdır. Bu testi neden yaptırdığınıza bağlı olarak, kanınızın ne kadar iyi pıhtılaştığını belirlemek için başka kan testlerine ihtiyacınız olabilir. Gerekirse doktorunuzun sizden isteyebileceği diğer testler şunları içerir:

  • protrombin zamanı veya PT
  • Trombin zamanı veya TT
  • Tam kan aktif pıhtılaşma süresi veya ACT

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here