asimilasyonfarklı etnik gruplara mensup bireylerin veya grupların, ev sahibi ülkenin çoğunluk grubunun davranış, değer, ritüel ve inançlarını benimsemeye zorlandığı süreci ifade eder. İnsanlar kültürel asimilasyona teşvik ediliyor veya zorlanıyor. Ancak, bu değişiklikler genellikle zorlanır.

Yerli, göçmen ve etnik azınlık grupları, dil, yemek, giyim ve manevi uygulamalar dahil olmak üzere kültürlerinin unsurlarını sıklıkla değiştirir veya gizler. Hakim kültürün değerlerini ve sosyal davranışını kabul etmeyi amaçlayan bu tür davranışlar, Dünya tarihinde sıklıkla meydana gelmiştir. Asimilasyon iki ana şekilde gerçekleşebilir: zorla veya gönüllü olarak. Tarih boyunca cereyan eden bu durum, genellikle yeni yerlere göç edenlerin içinden geçtiği bir süreçtir.

Zorla asimilasyon Avrupa’da yaygındı. 18., 19. ve 20. yüzyılların sömürge imparatorlukları asimilasyon politikası Dikkat çekti. Zorla asimilasyon nadiren başarılı olur ve genellikle alıcının kültürü üzerinde kalıcı olumsuz etkilere sahiptir. Genellikle baskın kültürün baskısı altında olan gönüllü asimilasyon, tarihsel kayıtlarda da yaygın olarak görülmektedir.

Asimilasyon politikası nedir?

asimilasyon politikasıSadece tarihte kullanıldığı sanılsa da yakın tarihe baktığımızda artık adının eritme potası olarak anıldığını duyacaksınız. Bu eritme potası teorisi, kültürel asimilasyonu tanımlamak için kullanılan yaygın bir analojidir. Eritme potası teorisi herhangi bir ülkeye uygulanabilirken, genellikle Amerika bağlamını tanımlamak için kullanılır. Sonuç olarak, eritme potası teorisi Amerikanlaşma süreciyle eşanlamlı hale geldi.

Eritme potası teorisi, insanların baskın toplumla bütünleşeceğini öne sürerken, eleştirmenler bu sürecin çeşitliliği baltaladığını ve kültürel kayba yol açtığını öne sürüyor. Bunun yerine, bazı insanlar çok kültürlülük fikrini, insanların bir araya gelebileceği ancak benzersiz kültürlerini koruyabilecekleri yapbozlar gibi metaforlar kullanarak teşvik ediyor.

  • Gönüllü asimilasyon: Bu, bir azınlık grubunun üyelerinin baskın bir grubun üyelerinden ayırt edilemez hale gelmesidir. Bu süreç aşamalar halinde veya nesiller boyunca gerçekleşir. Bu formda, göçmen çocuklar erken yaşlardan itibaren baskın kültürde doğdukları, sosyalleştikleri veya büyüdükleri için genellikle bunu daha kolay bulurlar. Bunun genellikle daha baskın bir kültürden gelen baskıya bir tepki olduğunu ve insanların güvenliği ve hayatta kalması için uyumun bir çözüm olduğunu not etmek önemlidir.
  • Zorla asimilasyon: Bu, bir azınlık veya yerli grubun, baskın grupla uyum sağlamak için kültürel kimliklerinden, dillerinden, normlarından ve geleneklerinden vazgeçmeye zorlanmasıdır. Sonuç olarak, zorla asimilasyon, şiddet tehdidi nedeniyle çok daha hızlı gerçekleşme eğilimindedir. Bu süreç, tabiiyet değiştiren bölgede savaştan sonra yürütülmüştür. Ancak tarih boyunca, Yerli Amerikalılar yüzyıllar boyunca zorla asimilasyon ve travma gibi başka yöntemler kullandılar. (1996’dan beri faaliyet gösteren yatılı okullar)

Tarihte asimilasyon örnekleri

asimilasyon nedir? Asimilasyon politikası nedir? Bu tür kavramları teknik olarak açıkladık. Asimilasyonu anlamak için sadece kavramları bilmek yeterli olmayabilir. Bu süreçlerin tarihteki örneklerine bakmak acı verici olsa da süreçleri daha yakından görmemizi sağlıyor.

Zorunlu asimilasyonun ağırlıklı olarak yerli halklar tarafından yabancı gruplara karşı, özellikle Avrupa’daki 18., 19. ve 20. yüzyıl imparatorluklarında uygulandığını görüyoruz. Amerika, Avustralya, Afrika ve Asya’nın yerli halklarına doğru takip edildi sömürge politikalar uygulanmıştır. asimilasyon politikası Bunu din değiştirme, çocukları ailelerinden ayırma, bireysel mülkiyette toprak sahibi olma, tarım veya diğer üretim biçimlerinin sorumluluğunu kadınlardan erkeğe kaydırarak yerel ekonomiyi ve toplumsal cinsiyet rollerini baltalamak gibi birçok olumsuz eylem izledi. Zorla asimilasyon çok daha hızlı gerçekleşen bir eylem gibi görünse de, nadiren başarılı olur ve genellikle ev sahibi kültür için uzun vadeli olumsuz sonuçlara yol açar.

Genellikle baskın kültürün baskısı altında olan gönüllü asimilasyon, tarihsel kayıtlarda yaygın bir olay olmuştur. Böyle bir durum İspanyol Engizisyonuydu.14. yüzyılın sonlarında ve 15. yüzyılın sonlarında birçok Müslüman ve Yahudi dini gruba zulmedildi. Bu gruplardan bazıları Moriskolar ve Marranolardır. 1500’lü yıllarda Endülüs tamamen yıkıldıktan sonra Müslümanlar ve Yahudiler İber Yarımadası’na sürüldü. Moriskolar, anavatanları olan İspanya ve Portekiz’den ayrılmamak için Hristiyanlığa geçen Müslümanlardır. Moriskolar gibi, Marranos da İber Yarımadası’ndan kovulmamak için Hristiyanlığa geçen, ancak hahamlık Yahudiliğini gizlice sürdüren bir Yahudi grubudur. Böylece Moriskolar ve Marranolar, orijinal dinlerini gizlice uygulamaya devam ettiler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here