atkuyruğu otuAtkuyruğu familyasından şifalı bir bitkidir. At kuyruğu otu, atkuyruğu otu olarak da bilinir. Kök kısmı yerin 1 metre altına kadar ulaşabilen yeşil renksiz bir bitkidir.
atkuyruğu otuıslak toprakları sever. Özellikle tarlalarda, nemli ve bataklık yerlerde yaygın olan bu bitkinin boyu 25-60 cm, gövdesi ise 3-6 mm kadardır. Atkuyruğu, çok yıllık otsu bir bitki, ortalama uzunluğu 50 cm; Acı madde, saponin, silisik asit, çeşitli alkaloidler ve potasyum içerir. Bu bitkinin diğer iyi bilinen isimleri at kuyruğu otu, bahar otu, at kuyruğu, tilki kuyruğu ve çam otu. Kıyı sularını seven ve tınlı, kumlu topraklarda hızla yayılabilen atkuyruğu ilk bakışta biberiye ile karıştırılabilir.
Bu bitkinin tarihine bakıldığında; Guchin’in Kızılderililer tarafından gıda olarak kullanımına Kanada’da rastlansa da ilk olarak Çin edebiyatına ilaç olarak girmiştir. 10. yüzyıldan beri Çinliler tarafından ilaç olarak kullanılan bu bitki, Avrupa’da 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır.
Bu bitkinin bilinen iki alt sınıfı, Equisetum ve Hippochaete ve 15 türü vardır. Atkuyruğu bitkisi şunları içerir:
- Alt cins: Equisetum
- at kuyruğu
- And atkuyruğu
- Himalaya atkuyruğu
- su atkuyruğu
- bataklık atkuyruğu
- çayır atkuyruğu
- at kuyruğu
- kuzey büyük kuyruğu
- Alt cins: Hippochete
- güney büyük kuyruk
- Meksikalı büyük kuyruk
- kaba kuyruk
- pürüzsüz kuyruk
- dallı atkuyruğu
- cüce kuyruğu
- Alaca şahin
Ülkemizde bu bitkinin çeşitleri olan kır atkuyruğu ve kır atkuyruğu yetiştirilmektedir. Bu bitkiye ülkemizin tüm su kütlelerinde, nemli yerlerde, kumlu ve tınlı topraklarda rastlanmaktadır.
Atkuyruğu bitkisinin faydaları nelerdir?
Şifalı bitkiler arasında atkuyruğu bitkisinin faydaları oldukça fazla. At kuyruğu otu olarak da bilinen bu bitkinin yardımcı olduğu rahatsızlıklardan bazıları osteoporoz, enfeksiyon, bronşit ve kanamadır. Sağlık sorunlarına doğal çözümler arayanlar için atkuyruğu bitkisinin faydalarıGelin birlikte bakalım.
- Atkuyruğu bitkisinin faydaları Bunlar arasında eklem ağrısının giderilmesi yer alır. Atkuyruğu otu, içerdiği silikon nedeniyle doğal bir ağrı kesici görevi görür.. Eklem ağrılarını hafifletir ve kasları gevşetir.
- Atkuyruğu bitkisinin faydalarıBunlardan biri de kemikler üzerindeki etkilerini içerir. İçerdiği kalsiyum sayesinde günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar, kas ve kemik gelişimini destekler.
- At kuyruğunun birçok faydası vardır. Atkuyruğu vitamin ve mineral açısından da zengin olduğu için birçok hastalığa karşı her zaman koruyucu görevi görerek vücudun yüksek direncini korur.
- Bu bitki kan sayımlarını dengeleme özelliğine sahiptir. Kan sayımlarını dengeler ve kansızlığın etkilerini en aza indirmeye yardımcı olur.
- Atkuyruğu bitkisinin faydalarından biri de cilde krem şeklinde sürülmesidir. Atkuyruğundan elde edilen kaymak; Yara ve cilt tahrişleri gibi sorunların tedavisinde oldukça etkilidir ve cildi eski sağlığına kavuşturur. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır ve hücre yenilenmesini sağlar.
- Stres önleme, bu bitkinin bir başka faydasıdır. Bitkiden elde edilen çay, günde 1 bardak düzenli olarak alındığında stresi önler, uyku bozukluğu ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla mücadele eder.
- Bu bitki, saça faydaları ile bilinen doğal bir şifalı bitkidir. Saçların mineral ihtiyaçlarını karşılarken hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar. Saç derisi problemlerinin çözümünde de faydalı bir rol oynar.
- Atkuyruğu bitkisinin faydaları arasında bağırsak düzenleyici görevi görmesi de yer alır. Atkuyruğu otu bağırsaklarla çalışarak metabolizmayı hızlandırır; Yağ yakımını sağlarken bağırsakların temizlenmesine de yardımcı olur.
- Atkuyruğu bitkisinin böbrek fonksiyonunu düzenlemesi de bu bitkinin tercih edilmesinin bir diğer sebebidir. atkuyruğu otu; Düzenli kullanıldığında kum ve böbrek taşı oluşumunu önleyerek böbrek sağlığının korunmasında etkin rol oynar.
Atkuyruğu otu ne işe yarar? Nasıl kullanılır?
Bu bitkinin saça faydalarından bahsettik. Bu bitkinin saça olan faydalarını duymuş olanlar için kırkuyruğu bitkisi nasıl kullanılır? Sorusuna cevap arıyor.
- Atkuyruğu bitkisini aktarlardan aldıktan sonra sıcak suda kaynatın.
- Kaynayan su soğuduktan sonra bu su ile saçlarınızı yıkayın. Son olarak atkuyruğu suyunda 30 dakika bekletip şampuanlayın ve durulayın.
Haftada bir kez bu işlemi uygulamak saçların incelmesini ve dökülmesini engellediği gibi saçlarınızı besleyerek uzamasına da yardımcı olur.
Atkuyruğu çayı nasıl demlenir?
Bu bitkinin bir diğer tüketim şekli de şifalı otları tüketmenin geleneksel yollarından biri olan çaydır. Atkuyruğu bitki çayı demlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Aktarlardan elde edilen kırkuyruğu bitkisini bitki çayı yapmak için bir demliğe 1 tatlı kaşığı veya 3 dal kuru atkuyruğu koyun.
- Bitkiyi koyduğunuz su ısıtıcısına su ekleyin ve kaynatın. Ekleyeceğiniz su 1 su bardağı kadar olmalıdır. Atkuyruğu bitkisini suda yaklaşık 10 dakika kaynatın.
- Kaynayan atkuyruğu bitkisini bir bardağa dökün ve 2-3 dakika demlenmesini bekleyin.
- Hazırlanan kırkuyruğu çayına istenirse limon ve bal ilave edilebilir.
Atkuyruğu seni zayıflatır mı?
Bu bitki anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Her diyet yapanın bildiği gibi bir diyetin başlangıcı; yağ yakmadan önce ödem gidermeye geçer. Bu nedenle atkuyruğu çayı içerek kilo verebilirsiniz.
- Günde 2 bardak atkuyruğu otu çayı içerek şişliklerden kurtulabilirsiniz.
- Atkuyruğu çayı içmek metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olacaktır.
- At kuyruğu otu zayıflatır mı? Bu durumda sorunun cevabı “evet” olsa da bu tek başına yeterli değildir. Bu nedenle hedef kiloya ulaşmak için; düşük kalorili sağlıklı menüler tüketmeniz ve bu diyeti atkuyruğu çayı ile desteklemeniz gerekiyor.
Atkuyruğu hasarı ve yan etkileri
Bu bitkinin bilinen hiçbir yan etkisi veya zararı yoktur. Ancak her şeyin aşırı tüketimi ile ortaya çıkabilecek yan etki riskleri olduğu için bu bitkinin aşırı tüketimi ile böyle bir durum ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle atkuyruğu otu tüketimi ideal düzeyde olmalıdır.
Hamilelik sürecinde olan kadınların da bu bitkiyi kullanması önerilmez. Kronik rahatsızlığı olanlar veya düzenli ilaç kullananlar bu bitkiyi tüketmeden önce mutlaka doktorundan bilgi almalıdır.