Dünyamızın uydusu olan Ay, aynı zamanda güneş sistemindeki en büyük beşinci doğal uydudur. Dünya ile Ay arasındaki merkezden merkeze olan mesafe 384.403 kilometredir. Ay’ın çapı, Dünya’nın çapının yaklaşık 30 katıdır. Şiirlere, masallara konu olan gökyüzüne baktığımızda güzelliğine hayran kalırız. Ay olmasaydı ne olurdu? Hiç düşündünüz mü?
Ay olmasaydı ne olurdu? sorunuzun cevabı Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorunun cevabının cevap gibi olumsuz noktalara yol açmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü ay, gökyüzünün sadece geceleri parlayan bir parçası değildir. İnsanoğlunun ilk olarak meraktan ayak bastığı ay, eski uygarlıklar için bir takvim sistemi ve daha fazlası haline geldi.
Ay’ın nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte güneş sisteminin oluşumundan 30-50 milyon yıl sonra oluştuğuna inanılmaktadır. Biz farkında olsak da olmasak da Ay’ın Dünyamız üzerinde büyük bir astronomik etkisi vardır.
Ay olmasaydı ne olurdu? sorusunun cevabına dünyamız üzerindeki 10 etki üzerinden bakalım.
10 noktada Ay olmasaydı ne olurdu?
- tutulma yok
Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde güneş ışığını kısmen veya tamamen bloke ettiğinde bir güneş tutulması meydana gelir.
Alternatif olarak, bir ay tutulması, Dünya’nın Ay ile Güneş arasından geçerek güneş ışığının Ay’a ulaşmasını kısmen veya tamamen engellemesidir.
Ya ay yoksa? Sorusunun ilk sonucu olarak, Ay olmadan bir daha ne güneş ne de ay tutulmasının mümkün olmayacağını söyleyebiliriz.
Herhangi bir biyolojik faktör üzerinde etkileri olmamasına rağmen insanlarda nadir görülürler ve çoğu zaman göz ardı edilirler.
- Gelgitler yüksek olmayacak
Sıcak basmaların kötü, hatta ölümcül sonuçları olduğunu biliyoruz. Ay yok Gelgitler, gelgitler üzerindeki etkiye bağlı olarak değişir, ancak bu değişiklik olumlu olacaktır.
Gelgitler bugünkünden yaklaşık %40 daha az olurdu. Böylece hem zarar vermez hem de kolayca fark edilebilecek bir düzeye inerdi.
- Gece Toplam karanlık
Birçoğumuz dolunay ve yeniay sırasında dışarıdaydık ama ayın geceleri ne kadar ışık verdiğini fark etmemiş olabiliriz. Şehir dışında kamp kuran herkes bilir ki şehir ışıkları olmadan hava tamamen karanlıktır. Ay olmasaydı, her gece tamamen karanlık olurdu.
Bu, astronomların ilgisini çekecek olsa da, insanlar için sıra dışı olacak.
- Adaptasyon
Gecelerimizi güzelce aydınlatan ay ışığı olmasaydı insan gözünün evrimi çok farklı olabilirdi.
Gelişmiş organizmaların şaşırtıcı özelliklerinden biri, değişen koşullara uyum sağlamak için doğal olarak evrim geçirme yetenekleridir.
- Gece hayvanları da geliştirir
Ay olmadan, karanlık geceler doğal olarak gece avcısının avını dezavantajlı duruma sokardı. Bu nedenle av, hayatta kalabilmek için organik olarak gelişecektir.
Gece yırtıcıları da avlanarak hayatta kalmak için gelişecek ve uyum sağlayacaktır. Av karanlıkta saklanmak için fırsat kollarken avcı oyununu geliştirmiş ve adeta yeni taktikler bulmuştur.
Ayrıca Ay olmasaydı, sınırlı gece görüşüne sahip gece avcıları sorun yaşardı çünkü çok fazla yeni karanlık olurdu.
- Günlerimiz çok daha kısa olurdu
Ay, dünya üzerinde gelgit sürtünmesi yaratır. Esasen bu, Ay’ın hafif yerçekiminin dünyanın dönüşünü yavaş yavaş yavaşlattığı anlamına gelir.
Ay olmasaydı, gelgit sürtünmesi olmazdı. Sonuç olarak, Dünya çok daha hızlı dönecek ve bu da çok daha kısa günlerle sonuçlanacaktır. Ayrıca, bu aynı zamanda yılda çok daha fazla sayıda günle sonuçlanır.
- Dünya tehlikeli bir şekilde sallanıyor
Dünya ile yerçekimi arasındaki karmaşık fizik, onun yörüngede sallanmasını engeller. Ay olmasaydı, Dünya Güneş’in etrafında dönerken ileri geri sallanırdı. Açıkçası, bu binalar, şehirler ve insanlar için ciddi bir tehlike oluşturacaktır.
- Eksen Eğimi
Ay, Dünya’nın kendi ekseni üzerinde nispeten sabit kalmasına yardımcı olur, yani Güneş etrafındaki yörüngemize düzgün bir şekilde dik oturmamıza yardımcı olur. Böylece, Ay olmadan, Dünya normalde bir şekilde eğilirdi.
Kutuplarımız rastgele Afrika, Avrupa ve diğer alışılmadık yerlere doğru kayarken, bu eğimin iklim üzerinde büyük bir etkisi olacak.
Dünya kendi ekseni üzerinde tamamen dik duracaktı. Sonuç olarak, günler ve geceler eşit uzunlukta olacaktır. Ayrıca, bu sıfır önyargı, mevsimleri geçici olarak ortadan kaldıracaktır.
- İnsanlık için bir adım değil, insanlık için küçük bir adım olur.
Merak, insanların yeni şeyler keşfetmesinin ana nedenidir. Bu, insanın aya ayak basma merakından kaynaklanmaktadır. Yani Ay olmasaydı Apollo 11 asla gerçekleşemezdi.
Ay olmasaydı, insanlık muhtemelen Dünya’ya ayak basamazdı ve mevcut teknolojimiz hala Mars gibi yerlere ulaşma ve onları keşfetme konusunda tam olarak yetenekli değil. Çünkü aya ayak basmak diğer gezegenlere olan merakı artırmış ancak erişilebilirlik sorunlarına sürekli çözüm arayışını sağlamıştır.
Apollo programı hala insanlığın en büyük başarılarından biri olarak kabul ediliyor. Çünkü insanları seçeneklerini genişletmeye teşvik eden bir andı.
Ay olmasaydı ne olurdu? Hükümetler harcamalarının merkezine uzay yolculuğunu koymayacaklar.
- Hayat farklı olurdu, ama hayatta kalırdık
Elbette, önceki efektlerde anlattığımız tüm durumlarda olduğu gibi, her şey tamamen farklı olurdu ama yine de Ay olmasaydı bir şekilde hayatta kalırdık.
Sonunda Ya ay yoksa? Sorusunun tüm imaları bize Dünya-Ay sisteminin doğal ve güzel bir iç içe geçmiş ağ olduğunu hatırlatsın. Kısacası Ay sadece günlük hayatımıza sevdiğimiz özellikler katan bir uydu değil, aynı zamanda Dünyamıza da yardımcı olan bir uydudur.