Barometreatmosferdeki toplam basıncı ölçmek için kullanılan alete verilen isimdir. Vücudumuzun her yerine baskı uygulamak atmosfer basıncıyükseldikçe farklı. Sadece yükseklikteki bir değişiklik değil, aynı zamanda soğuk ve sıcak hava akımları da atmosfer basıncında bir değişikliğe neden olur.

Çalışmalar, 1631’in başlarında Fransız tasarımcı René Descartes’in atmosferik basıncı ölçmek için bir cihaz geliştirdiğini gösteriyor. Ancak, bu duruşmanın gerçekten gerçekleştiğine dair hiçbir kanıt yok, yani barometrenin mucidi Evangelista Torricelli 1643’te ilk barometreyi yaptı. Doğal bir vakumun varlığını kanıtlamak için 1640 yılında başlatılan deneyler sonucunda atmosferik basınç keşfedildi. 1643’te Evangelista Torricelli, cıva ile dolu uzun bir tüp deneyerek barometreyi keşfetti. Torricelli; uzun bir tüpü cıva ile doldurdu, bir ucunu lehimledi ve diğer ucunu bir kaba yerleştirdi. Tüp açıldığında cıva dışarı akarak kabı doldurdu, bir süre sonra cıvanın dörtte biri tüpün dibinde durarak dışarı akmaya devam etti. Bunu durdurmak için, daha önce ağırlıksız olduğu düşünülen kaba bir baskı olması gerekiyordu. atmosferBu baskıya ulaşıldığı açıktı. Bu, barometrenin icadına yol açtı.

Zamanla hem amatör hem de profesyonel çeşitlendi, çeşitli süslemeler yapıldı. Cıvalı barometre, sıvı basıncını eşitlemek için minimum 91,46 cm yükseklik gerektiriyordu. 1840’ta hava barometresi icat edildi. Hava barometresi cıvalı barometreden daha pratik ve basitti.

barometre türleri

barometre nedir? Biz konuyu bildiğimiz için bu araçlara aşinayız. 17. yüzyılın sonlarında marangozların süslemeye başladığı barometre, çeşitli süslemelerle günümüze kadar gelmiştir. barometre türleriDikkatlice bakalım.

1. Cıva barometresi

Evangelista Torricelli tarafından 1643’te keşfedilen ve basıncın azalan cıva ile azaldığını gösteren ilk barometre tipiydi. Cıvalı barometrelerde, rakım ne kadar yüksekse içindeki cıva miktarı o kadar düşüktür. Barometre çeşitleri içinde en hassas olanıdır.

Cıva sütununun yüksekliği barometredeki basıncı gösterir. Deniz seviyesinde cıva sütunundaki yükseklik 76 cm’dir.76 cm cıva da 1 atmosfer basınca eşittir. Cıva sütununun yükselip alçalması atmosferik basınçta bir değişikliğe işaret etse de, hava durumu da bu şekilde tahmin edilebilir.

2. Hava barometresi

Hava barometresi atmosferik basınçla daralan ve genişleyen bir yapıya sahiptir. Numaralandırılmış konumu olan bir ölçek üzerinde sıkıştırma ve genişleme derecesini gösteren bir kutu görünümündedir. Hava barometresinin diğer bir adı aneroid barometredir. Aneroid kelimesi “sıvısız” anlamına gelir.

Havacılık ve dağcılıkta kullanılan altimetreler, aneroid barometrelerin en yaygın örnekleridir. Deniz seviyesinden yükseldikçe atmosferik basınç azalır. Altimetre ok, gözlem yerindeki atmosferik basınç seviyesine karşılık gelen yüksekliği gösterir. Son derece güvenli ve doğru sonuçlar veren hava barometresi zamanla cıvalı barometrelerin yerini almıştır.

3. Aneroid barometre

Aneroid barometre, 1844 yılında bir fizikçi ve aynı zamanda barografın yaratıcısı olan Lucien Vidy adlı bir Fransız mucit tarafından icat edildi.

Bir aneroid barometre, bir veya daha fazla hazne ile çevrili ve hava basıncını gösteren bir yaya bağlı metal bir kutudur.

4. Dijital barometreler

Pusula ve termometrede olduğu gibi barometrelerde de dijital ölçüm yapabilen türleri mevcuttur. Dijital barometrelerin çalışma şekli biraz farklıdır. dijital barometre; Sensörleri sayesinde deniz seviyesinden yüksekliği gösterir.

Dijital barometre sensörleri ince telle sarılmıştır. Uygulanan basınç değiştiğinde telin direnci de değişir. Bir teldeki direnç, voltajdaki bir değişiklik olarak ölçülür. Voltaj değeri bir basınç birimine çevrilir ve ekranda gösterilir.

Günümüz akıllı telefonlarının bazılarında barometre sensörleri bulunur, bu sensörler telefonun içindeki yazılım ve uygulamalar sayesinde dış ortam hava basıncını gösterebilir.

Barometre nasıl çalışır?

Tüm barometreler barometrik basıncı ölçmek için tasarlanırken, her biri bunu biraz farklı bir şekilde yaparak cihazların verimliliğini değişken hale getirir. Belirli bir ortamdaki hava basıncını kontrol etmek için bu cihazların farklı bileşenlerle nasıl çalıştığını ayrı ayrı incelemek gerekir. Barometre nasıl çalışır? Hadi düşünelim.

1. Cıva barometresi nasıl çalışır?

Cıva barometresi veya Torricelli barometresi olarak da bilinen cıva barometresi, genellikle cıva ile doldurulacak açık, düz bir kaptan oluşur. Bu, bir ucu kapalı bir cam tüp olacak ve yukarıdaki kabın ortasına yerleştirilecek, kabın açık kısmı onu, tabanı cıva bileşeninin içinde olacak şekilde konumlandıracak.

Havanın sıcaklığı yükseldikçe cıvaya baskı yapar, bu da onu kabın içine iter ve bunun yerine cıvanın yükselmesine neden olur. Sıcaklık düştüğünde bunun tersi olacağından basınç düştüğünde cıva düşecektir.

Bu tip barometrenin cam tüpü, hava basıncı okumalarını okuyabilmek ve ölçüm işaretlerinin doğru olduğundan emin olmak için uygun şekilde kalibre edilecektir.

2. Su barometresi nasıl çalışır?

Hava tabancası olarak da bilinen bir su barometresi, kapalı ve kabın yan tarafına takmak için dar bir açıklığı olan, yan yana kavisli bir cam kaptır. Cam küre sadece kısmen sıvı ile doludur. Hava basıncı arttığında, musluğun içindeki suyu aşağı doğru iter. Hava basıncı düştüğünde, su üzerinde çok daha az basınç olacaktır, bu nedenle sıvı yükselir.

Kabın üzerine basılan ölçümleri kullanmak için kapaklı bazı cam barometreler de vardır. Bunun yapılmasının nedeni, sıcaklık değiştikçe suyun ne kadar yükselip alçaldığını ölçmektir.

Doğru ölçtüğünden emin olmak için bardağın kalibre edildiğinden emin olmalısınız. Kalibrasyon tamamlandıktan sonra okumalarının tutarlılığı ve doğruluğu artacaktır.

3. Aneroid barometre nasıl çalışır?

Aneroid barometrenin bir veya daha fazla tamamen kapalı metal kapsülü vardır. Kap, bir miktar gerilim altında bir yay ile bağlanmıştır. Yay, yüzdeki bir ok veya benzeri bir göstergeyi çalıştırmak için barometrenin mekanik kollarına takılır.

Hava basıncı arttıkça, metal kaba kuvvet uygulandığında yay gerilimi artar. El değiştirir ve barometre iğnesinde görünür.

Diğer barometrelerde olduğu gibi, basınç düştüğünde tersi olur. İğne ters yönde ilerletildiğinde metal kap genişler. Yuvarlak iğneli aneroid barometre, en çok tanınan barometre türlerinden biridir.

4. Dijital barometre nasıl çalışır?

Elektronik veya dijital bir barometre, hava sıcaklığını ölçmek için kullanılan bir sensör hücresi kullanır. Ayrıca hücrenin performansını etkileyen atmosferik basınca da duyarlıdır.

Bu yetenek değiştirildiğinde elektrik akımı değişecek ve bu hava basıncını göstermek için kullanılacaktır. Bu cihazların kullandığı sensör hücreleri evrenseldir. Bazı akıllı telefonlara ve diğer cihazlara kurulabilecek kadar küçüktürler.

Barometre nerede kullanılır?

birçok farklı çeşidi ile barometre kullanımı oldukça geniştir. Barometreler özellikle hava tahmininde kullanılır. barometreyi kullanmaDiğer uygulamalar, yükseklik hesaplaması ve barometrik basınç ölçümüdür.

Geçmişten günümüze gelen, değişen ve gelişen barometreler büyük önem taşımaktadır. Barometreler bilimsel araştırmaların yapıldığı laboratuvarlarda da kullanılmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here