JAMA Psychiatry dergisinde 26 Mayıs’ta yayınlanan kapsamlı yeni bir genetik çalışma, sadece bir saat erken uyanmanın depresyon riskinizi %23 oranında azaltabileceğini öne sürüyor.
Boulder’daki Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ile MIT ve Harvard’daki Broad Enstitüsündeki araştırmacılar tarafından 840.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma şunu buldu: Uyku eğilimi depresyon riskini etkiler.bunu gösterdi. Daha önce yapılan araştırmalara göre; Uyku süresi ile ruh hali arasında bir ilişki olduğu ve ayrıca insanların faydaları görmek için ne kadar erken kalkmaları gerektiği biliniyordu.
Kıdemli Yaratıcı Celine Vetter, CU Boulder’da Bütünleştirici Fizyoloji Doçenti: Saatlik bir erken uyku programı bile, önemli ölçüde daha düşük bir depresyon riski ile ilişkilidir. Biz onu bulduk. ” söz konusu.
Araştırmalar erken kalkmanın depresyon riskini azalttığını gösteriyor
Erken uyanmak depresyon riskini azaltırBu kapsamda 2018 yılında Vetter; 32.000 kişi üzerinde bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre, 4 yıl içinde erken kalkan kişilerin %27 daha düşük depresyon riskine sahip olduğu gösterilmiştir.
Harvard Tıp Okulu mezunu olan Douglas, değişen uyku saatlerinin gerçekten koruyucu olup olmadığı ve kaç vardiyanın gerekli olduğu konusunda daha net bir fikir edinmek için DNA testi şirketlerinden alınan tarihsel araştırma verilerine baktı. Douglas; neden ve sonucu deşifre etmeye yardımcı olmak için genetik ilişkileri kullanan “Mendel rastgeleleştirme” adlı bir teknik kullandı. Douglas, genetiğimizin doğumda belirlendiğini, bu nedenle diğer epidemiyolojik araştırma türlerini etkileyen önyargılardan bazılarının genetik araştırmaları etkilememe eğiliminde olduğunu söyledi.
PER2 “saat geni” olarak adlandırılan varyantlar da dahil olmak üzere 340’tan fazla yaygın genetik varyantın, bir kişinin kronotipini etkilediği bilinmektedir ve genetik, toplu olarak uyku zamanlamamızın %12-42’sini etkiler.
Genetik uyanış varyantlarına sahip kişilerde depresyon riski daha mı düşük?
7 gün boyunca uyku takipçisi takan 85.000 kişi üzerinde araştırmalar yapıldı. Ayrıca uyku tercihi anketlerinden 250.000 veri içeriyordu ve bu seçeneklerle ilgili tanımlanamayan genetik verileri 850.000 kişi için değerlendirdi. Bu çalışma Bir saat erken yatıp uyandığımızda genlerdeki değişkenler nasıl etkilenir?Daha detaylı bir resim verdi.
Bu örneklerin en büyüğünde, ankete katılanların yaklaşık üçte biri kendilerini sabah kuşu, %9’u gece kuşu ve geri kalanı orta düzeyde kuş olarak tanımladı. Deneyin katılımcıları; genel ortalama uyku noktası; saat 03.00 iken 11.00’de yatıp 6.00’da kalktıkları fark edildi.
Bu bilgilere göre araştırmacılar; genetik bilgilerin yanı sıra majör depresif bozukluk teşhislerine ilişkin isimsiz tıbbi ve reçete kayıtları ve anketleri içeren başka bir çalışmaya atıfta bulunulması; yeni istatistiksel yöntemlerin kullanımı; erken yükselmeye yatkınlık sağlayan genetik varyantları olan kişilerin depresif bozukluk riski daha düşüktür öğrendiler.
Uyku vakti ile uyanma vakti arasında; Erken uyku orta noktasının her saati majör depresif bozukluk riskini %23 azaltır. Örneğin; gece 1’de uyuyan biri onun yerine gece 12’de yatsa; Bu, depresif bozukluk riskini %23 ve sabah 11’de yatarsak yaklaşık %40 azaltabilir.
Erken uyku programına geçmek isteyenlere tavsiyeler
Erken kalkanların erken kalkmanın faydasını görüp görmediği henüz bilinmiyor. Ancak orta-akşam aralığında olanlar için; Daha erken bir yatma saatine geçmek kesinlikle size fayda sağlayacaktır.
Bazı araştırmalar erken kalkanların; gün boyunca daha fazla ışığa maruz kalmalarının ruh halini etkileyebilecek bir dizi hormonal etkiye yol açtığını öne sürüyor. Dağlaş; “Sabah insanları için tasarlanmış bir toplumda yaşıyoruz ve akşam insanları genellikle bu sosyal saatle sürekli uyumsuzluk içindeymiş gibi hissediyorlar” dedi.
Vetter, Daha erken uyku düzenine geçmek isteyenlere tavsiyelerşöyle listeliyor:
- Günleriniz aydınlık, geceleriniz karanlık olsun
- Sabah kahvenizi verandada yudumlayın
- Mümkünse bisiklete binin veya işe yürüyerek gidin
- Akşamları elektroniği kapatın.