Böcekler, Dünya’daki canlı ekosistemin bir parçasıdır. Hatta dünyadaki hayvan türlerinin yaklaşık %90’ını oluşturan bir türdür ancak hayatta kalması tehdit altındadır. Bazı hayvanlar tehlikede olduğu için insanlar önemli bir faktördür. İnsanların kentleşmesi ve sanayileşmesi sonucu iklim değişikliği ve tarımda tarım ilaçları ve gübreler yaygın olarak kullanılmaktadır. Böceklerin %40’ı tehlikede sokmalar
Hızlı kentleşme ve sanayileşme, doğanın dengesini bozarak iklim değişikliğine neden olmakta ve bizleri geri dönülmez bir yola sürüklemektedir.
dolaylı da olsa adam. Böcek türlerinin %40’ı tehlikede onu terk etti Üstelik birçok doğal dengeyi bozmuş olan insanlık ancak bu dönemde Böcek türlerinin %40’ı tehlikede Bu, bitki türlerini tehlikede bırakmış gibi görünse de, yine döngüyü bozmuştur. Önümüzdeki yıllarda böcek türlerinin yok olma riskinin etkileri sıcaklık artışı ve ayrıca çekirge istilasına neden olabilir.
Yenilenebilir enerjiye geçiş tüm dünyada benimsenmeye çalışılsa da sadece bu önlemin ve bu önlemi almış bazı ülkelerin yeterli olmayacağını görünce doğaya zarar vermeyi bırakana kadar birçok canlı türünü yok etmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.
Heinrich Böll Vakfı tarafından yayınlanan Böcek Atlası’na göre; Önümüzdeki yıllarda böceklerin yüzde 40’ı yok olabilir ve bitki türlerinin tozlaşması, biyolojik haşere kontrolü ve dengenin sağlanması için gerekli bir süreç olan besin döngüsü gibi çeşitli ekolojik hizmetleri tehlikeye atabilir. Atlas’ın yazarları; Nihayetinde insanların gıda güvenliğini tehdit edecek olan ekosistemlerin, en iyi uygulamalara ek olarak böceklere karşı korunmak için kamu politikalarına ihtiyacı olduğunu vurgular.
Brezilya’da yaklaşık 90.000 böcek türü yaşıyor, gezegendeki en büyük çeşitliliğe sahipler ve toplamın neredeyse% 9’unu oluşturuyorlar. Bununla birlikte, tahminler, Brezilya faunasının 500.000 ila bir milyon arasında türe sahip olabileceğini gösteriyor.
Böcek türlerinin yüzde 40’ının neslinin tükenmesinin nedenleri
Böcek türlerinin yüzde 40’ının neslinin tükenmesinin nedenleriKonumuzun başında sorundan kısaca bahsetmiştik ancak durumun ciddiyetini ve sonuçlarının nereden geleceğini görmek için bu nedenlere detaylıca bakalım.
- Tarım ilacı: Ülkelerde besin amaçlı kullanılan bitkilerin %76’sı hayvan tozlaşmasına bağlıdır. Aşırı kullanım, tozlayıcı popülasyonları etkiler ve tarımsal üretimi etkileyebilir. Ayrıca sözde pestisitler haşere yiyen böceklerin sayısını ve çeşitliliğini azaltmakta ve doğal olarak kontrol altına almakta, pestisit uygulamalarına olan ihtiyacı daha da artırmakta ve bir kısır döngü yaratmaktadır.
- monokültür: Monokültürü tanımlarsak; geniş bir araziyi bitki ile kaplamak demektir. Tozlaşan bazı böceklerin başarısı, diğerlerinin başarısızlığıdır. Brezilya Ortabatısı gibi savan bölgelerinde yaygın olan çalılar ve nadir ağaçlar, hasat makinelerine yer açmak için kaldırılıyor ve bu da mevcut habitat çeşitliliğini daha da azaltıyor. Ortam homojen hale gelir. Pestisitler, böcekleri ve yavrularını öldürür, püskürtür, uçuşlarını şaşırtır. Sulama ve drenaj sağlamak için nehirlerin yönü değiştirilmiştir.
- iklim değişikliği: Tozlayıcılar gibi yararlı böceklere zarar verir, ancak haşere türlerini çoğaltabilir ve mahsulün saldırıya karşı direncini azaltabilir. Yüksek sıcaklıklar, ormansızlaşma ve düzensiz kentleşme de sağlık riskleri oluşturmaktadır. Bu ortam sarı humma sivrisinekleri için uygun bir üreme alanı olduğu için bu sivrisinekler dang humması, Zika ve chikungunya gibi hastalıklara da neden olurlar.
Böcek türlerinin yüzde 40’ının yok olma riskinin sonuçları
Böcek türlerinin yüzde 40’ının neslinin tükenmesinin nedenleridüşündüğümüz gibi Böcek türlerinin yüzde 40’ının yok olma riskinin sonuçlarıİnceleyerek bunun neye yol açabileceğini ayrıntılı olarak öğrenelim. Sıcaklıktaki bir artış, çekirge salgınlarını da tetikleyerek bu böceklerin gelişimini, davranışlarını ve üremelerini etkileyebilir. Brezilya’daki çekirge saldırılarının kayıtları, 17. yüzyıldan beri kaydediliyor ve son büyük tehdit, Ağustos 2020’de çekirge bulutlarının Arjantin ve Paraguay’ı geçip ülkeye girmekle tehdit ettiği zamandı.
Hükümetlerarası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Platformu (IPBES) tarafından yapılan bir araştırma, hayvanlarda tozlaşma olmadan karpuz, kabak, kakao ve Brezilya fıstığı gibi ürünlerin üretiminin %90’dan fazla azaltılabileceğini gösteriyor.
Böcekler, insanların çoğu zaman korktukları ama doğada büyük önem taşıyan şöhret kazanmayı amaçlayan bilimi yaygınlaştırmak için harika bir araç olarak çalışırlar. Böcekler genellikle olumsuz bir ışık altında zararlı ve korkutucu olarak algılanır, ancak durum böyle değildir. Biyoçeşitlilik, gezegendeki yaşam ve genel olarak gıda için esastır ve kendi türümüzün hayatta kalması için temeldir.
İşbirliği türleri, dinamikleri ekonomik ve sosyal öneme sahiptir. Örneğin, çoğu arıcı aile çiftçisi olduğundan, Brezilya’nın fakir bölgelerinde arılar önemli bir rol oynamaktadır. İşbirlikçi böcekler arasındaki bir diğer dikkate değer bağlantı, istenmeyen türlerin biyolojik kontrolüne hizmet eden uğur böcekleridir.
Böcek türlerinin yüzde 40’ının yok olma riskinin önlenmesi
Böcek türlerinin yüzde 40’ının neslinin tükenmesinin nedenleri VE Böcek türlerinin yüzde 40’ının yok olma riskinin sonuçlarıİnceledik. Tüm bunlardan sonra bir sorumuz var, çok mu geç? Hiçbir şey için geç olmamakla birlikte, riskin nedenleri ortadan kaldırılana kadar her çözüm geçici olacaktır. Böcek türlerinin yüzde 40’ının yok olma riskinin önlenmesi İçin; Risklerin ana kaynağı olan kentleşme ve iklim değişikliği konusunda hızlı önlem alınamayacağına inanırsak ve alternatif çözümlerle bu riski en aza indirirsek ve kök nedenlerini önümüzdeki yıllarda ele alırsak, riski ortadan kaldırmış oluruz.
Bir öneri, biyolojik çeşitliliği ve türlerin hayatta kalmasını sağlamak için daha dostane bir çözümdür. agroekoloji Örneğin, çeşitlendirilmiş agroekosistemlerin kullanılması, mahsullerdeki tür sayısını ve etkileşimleri artırarak böcek topluluklarının istikrarını sağlar. Brezilya’da, Inga ağaçlarıyla serpiştirilmiş kahve tarlaları yetiştirme konusunda başarılı bir deneyim var. Bu koşullarda yetiştirilen kahve, daha fazla meyve vermesinin yanı sıra kahve yaprağı madenciliğinden daha az etkilenir.
Aralarında Brezilyalı ve yabancı bilim adamlarının da bulunduğu 34 yazarın çalışması sonucunda Atlas, tarımda biyoçeşitliliği destekliyor. ekolojiTürlerin korunmasını teşvik eden kamu uygulamalarına ve kamu politikalarına dayalı olarak durumu değiştirmek için alternatifler önerir. Bilgi ve kaygıları tüm insanlar, hatta sıradan insanlar arasında yaymak için bir eğitim aracı olarak kullanılmalıdır.