Bonsai, ağaçları uygun saksılarda özel teknikler kullanarak küçültme ve kısaltma sanatıdır. Son zamanlarda insanların doğum günleri, sevgililer günü gibi özel günlerde birbirlerine gönderdikleri bonsai ağaçları merak konusu olmaya başladı. Tüm dünyaya yayılan Japonlar, felsefe, resim, heykel ve bahçıvanlığın birleşiminden doğdu. bonzai ne demek Sözlüğün anlamına bakalım.
Bonsai kelimesi “bon” ve “sai” kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Japonca kökenli bu kelimede “bon” kelimesi tepsi (tabak), “sai” kelimesi ise bitki anlamına gelmektedir. bonzai ne demek Sorunun cevabı aynı zamanda saksıdaki ağaç veya bitki anlamına da gelmektedir. Bu sanatın minyatür ağaçlar olduğu düşünüldüğünde, saksıdaki ağaç uygun bir tanım olacaktır. Ağacı dünyaya Japonlar tanıtmış olsa da ilk bonsai ağaçları Çinliler tarafından yetiştirilmiştir. Bonsai tarihine baktığımızda çok fazla bilgi, efsane ve çeşitli spekülasyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Spesifik bilgi ise; Bonsainin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. bonzai sanatı, 7.-9. Yüzyıllar boyunca Çin’den Japonya’ya geldi. Çin’de bu sanatın tarihi, Pengjing adı verilen ve çeşitli teknikler yardımıyla bodurlaştırılan ve minyatürleştirilen bir ağaçla başlamıştır.
Bin yıllık geçmişi olan bonsai sanatının tarihinde adı geçen penjing ağacının bir farkı var. Penjing adı verilen ağaç, saksıdaki bir ağaç olarak değil, birkaç minyatür ağaç olarak büyütülmüş ve bir ağacın gölgesinde bir köylüyü tasvir etmiştir.
Bu sanat, Çin’den ayrıldıktan sonra farklı ülkelerde ve kültürlerde bulundu, ancak ekimine sanatsal bir boyut kazandıran Japonlardı. Bonsai, 10. yüzyılda Japonya’ya tanıtıldı. Budist Rahipler tarafından giyildiğine inanılıyor.
Bonsai ağacı türleri nelerdir? Bonsai ağacı nasıl yetiştirilir?
İncir, akçaağaç, çınar, carpinus, ardıç türlerinden oluşan türler hassas bakım gerektirir. Bu ağaçları yetiştirmeye karar veren herkesin sabırlı olması gerekir. Büyümüş bir bonsai ağacı örneğine bakıldığında, onu hızlı ve kolay bir şekilde büyütmenin mümkün olduğu düşünülmemelidir. Çünkü bu ağacı büyütmek için sabır çok önemlidir. Bu ağacı yetiştirmek için önce istediğiniz cinse karar vermelisiniz. Büyümek için cinse karar verdikten sonra, bir ağaç seçme zamanı. Ağaç seçimi yapılırken kalın gövdeli, gövdeden yeterli dalları olan ve her yöne dallanmış ağaç seçilmesi önerilir.
Bu ağacı büyütmek için önerilen 6 yöntem vardır.
- tohumdan büyüyen
- fidelerden büyüyen
- Çelikle büyümek
- Havada köklendirme ile yetiştirme
- Yamadori doğadan toplamak demektir
- İn vitro kültürü kullanarak yetiştirin
Bu sanat ağaca saygı ve onun yaşatılmasına dayalı olduğu için ilgi ile yetiştirilmelidir. Rüzgar ve şelalenin maruz kaldığı bir süpürge sopası şeklindeki Bonsai, Japonların doğaya olan tutkularını yansıtmak için diktikleri minyatür ağaçlardır.
Her gün yeni binaların dikildiği şehirlerde, insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak yansıttıkları bonzai, iklime ayak uydurmak zordur. Bir bebek gibi özenle yetiştirilmesi gereken bonsai yetiştirirken toprak nemi, seçilen saksının özellikleri, ışık ve doğa koşulları dikkate alınmalıdır.
Bonsai ağacı yetiştirmek isteyenler için dikkat edilmesi gerekenler
Bonsai türlerinin en popüleri, en küçük bonsai olan ficus’tur. Popüler olanların ortalama boyu 15 cm’dir.Normalde bu ağaçlar dar ve sığ saksılarda yetiştirilir. Ancak bu ağacı yeni yetiştirmeye başlayanlar için saksı yerine ağaç istenilen şekle gelene kadar bol topraklı mümkün olan en geniş saksıda yetiştirmeleri tavsiye edilir. Bu, ücretsiz ve hızlı büyüme sağlar. Ağaç istenilen şekle geldikten sonra budanarak, minyatürleştirilerek dar ve sığ bir kaba alınabilir.
Bu ağacı yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise ne fazla sulama ne de az sulamadır. Düzenli olarak sulanan ve gerektiği kadar gübrelenen bir ağaç sağlıklı bir yapıya sahip olacaktır.
Bonsai’yi Yamadori yöntemiyle yani doğadan toplayarak bulabilirseniz zamandan tasarruf etmiş olursunuz ki yıllarla ifade edilen bonsai durumu istenilen düzeye gelir. İyi bir bakımla, 3 yılda dallar ve kökler için eğitim sağlayarak ağacı iyi bir şekle sokabilirsiniz. Ayrıca doğadan elde edilen yani eşsiz özelliklere sahip olanlar da yüksek fiyatlara satılabiliyor.
Bonsai Ağacı Bakımı İpuçları
bonsai nedir? Tarih ve özellikler gibi birçok konuyu kapsamaktadır. Bonsai ağacının detayları satın aldık. Son olarak bu ağacı yetiştirmek isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunacağız.
- En önemli konu olan sulama hakkında tekrar konuşalım. Küçük ağacınızı sulamak çok önemlidir. Çünkü fazla sulanan ağacın kökü çürür, az sulanan bonzai ise kurur ve ölür.
- Sulamadan önce toprağı kontrol edin, toprak suyu emene kadar yavaş yavaş sulayın. Sıcak havalarda gün aşırı, kış aylarında ise 3 günde bir sulanması tavsiye edilir. Su miktarını toprağa göre belirlemeyi unutmayınız.
- Ağacı soğuk bir yerde bırakmayın. Ortalama sıcaklığı 13 ila 18 derece olan bir ortam tercih edilmelidir.
- 2-3 yılda bir toprağı değiştirin ve yılda 4 kez vitaminlerle besleyin. Köklerin zarar görmemesi için toprak değişimi sırasında toprağın kuru olduğundan emin olunuz.
- Yaz ve kış aylarında budama yapmayınız, bahar aylarını tercih ediniz.
- Bonsai ağacının bulunduğu ortam karanlık olmamalı, aydınlık yerler tercih edilmelidir. Gün boyu direkt güneş ışığı alan bir yerde değil, sabah ve öğlen güneş ışığı alabileceği bir yerde saklanmalıdır.
- Yaprakları sulamayı unutmayın. Girdap tekniğini kullanın, ancak sulamadan sonra yapraklarda damla kalmadığından emin olun. Damlalar yapraklarda kalırsa mercek görevi görür ve güneş ışınları ile ağacınızı çürütür.
- Bonsai yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu da en az sulama kadar önemli olan yaprak döküm zamanıdır. Ağacınız sonbahardan önce yapraklarını dökmeye başlarsa, saksı değişimi gerekir.