Bukalemun, farklı renk ve şekillerde kendini gizleyebilen, yavaş hareket eden bir sürüngendir. Bilimsel adı Chamaeleonidae olan bu tür, ağırlıklı olarak Afrika, Madagaskar, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Hindistan’da bulunur. Bazı türler ağaçlarda yaşar, diğerleri yerde yaşar.

bukalemun özellikleri En dikkat çekeni gözleri. Gözleri ayrı hareket edebilir. Böylece avlarını kuşbakışı simüle ederek takip edebilirler. Ek olarak, özellikle erkekler diğer bukalemunlara ve potansiyel yırtıcılara tehditlerini göstermek için boğazlarını şişirirler. bukalemun özellikleri Sahip oldukları bir diğer dikkat çekici organ da dildir. Dilleri uzun ve yapışkandır. Yapışkan dilleri sayesinde avlarının kaçmasına fırsat vermezler. Bazı türlerin dilleri vücutlarından daha uzundur ve avlarını anında ısırırlar. bukalemun özellikleriEn ilginç yanı ise cinsiyetlerinin çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilmesidir. Yani aynı yavru, farklı sıcaklıklarda ve diğer faktörlerde dişi veya erkek olabilir.

Bukalemunlar, türlerine bağlı olarak boyut ve renk bakımından değişen sivri pençelere sahiptir. Bazı türlerin başında ve sırtında sivri çıkıntılar vardır.

Bukalemun Özellikleri

Görünüşü birçok insanı korkutabilen bu soğukkanlı hayvanları detaylı bir şekilde tanıdık. bukalemun özellikleriGelin bu canlılara detaylı bir şekilde göz atarak onlar hakkında daha fazla bilgi edinelim.

  • Bunlar ortalama boyları 20-30 cm ve ağırlıkları 120 gramı bulan küçük ve hareketli sürüngenlerdir.
  • Renk değiştirebilme yetenekleri sayesinde bulundukları ortama uyum sağlayabilirler.
  • Gözleri farklı yönlere bakabilir ve her bir gözü farklı yöne hareket edebilir, bu nedenle yırtıcılardan kaçınırken geniş bir alanda çevreyi gözlemleyebilirler.
  • Uzun, yapışkan dilleri ile avlarını yakalayabilirler. Ayrıca gözleri yuvarlak olabilir, bu da yuttukları büyük avları sindirmelerine yardımcı olur.
  • Bazı türlerin başında tuhaf bir çıkıntı vardır. Bu çıkıntı, erkeklerin diğer erkeklerle rekabet edip dişileri etkilemeye çalıştıkları üreme mevsiminde daha belirgin hale gelir.
  • Pek çok tür, sırtlarındaki pürüzlü deri sayesinde ağaç dallarına tutunabilir. Parmaklarındaki iki kavrama yüzeyi, ağaç dallarına tutunmalarına yardımcı olur.
  • Bu hayvanların çiftleşme mevsimi, boğazlarından tüylü bir çantaya dönüşen keskin bir ciyaklamayla başlar. Bu gösteri, rakiplere meydan okumak ve kadınları etkilemek için yapılmıştır.

dünyanın en küçük hayvanları Bunların arasında Madagaskar, Antsiranan’daki Nosy Hara adacığında yaşayan bir bukalemun türü olan Brookesia Micra da var.

Bukalemun nerede yaşar?

Bukalemunlar esas olarak Afrika ve Madagaskar’da yaşar. Güney Avrupa, Orta Doğu ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde de bulunabilirler. Dünyada 160’tan fazla farklı tür var ve her biri farklı bölgelerde yaşıyor. Bu türlerin en büyüğü, 60 cm uzunluğa ulaşabilen ve Madagaskar’da yaşayan Parson bukalemunudur.

Ülkemizde bazı bölgelerde bukalemun türleri yaşamaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde Antalya, Muğla, İzmir gibi şehirlerde bazı türlere rastlanabilmektedir.

Bir bukalemun ne yer?

Bu canlılar tipik olarak böcekler, örümcekler, sinekler, kelebekler ve diğer küçük omurgasızlarla beslenirler. Bazı türler küçük kuşları, kertenkeleleri, fareleri ve hatta diğer bukalemunları avlayabilir. Yiyecek tercihleri ​​türlere göre değişebilir. Bazı türler esas olarak bitkisel besinlerle beslenirken, diğerleri daha çok hayvansal besinlerle beslenir.

Dilleri özel yapıları gereği çok uzundur ve avlarını yakalamak için çok hızlı ve isabetli kullanırlar. Dillerinin ucundaki yapışkan madde sayesinde avlarını yakalarlar ve daha sonra yutabilirler. Ayrıca farklı yönlerde hareket edebilen gözleri sayesinde avlarını takip edebilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here