Denizanası otu, lahanaya benzerliği ile bilinen, turpgiller familyasından şifalı bir bitkidir. Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bu şifalı bitki, Ege’de lahana böreği, azman ve sibes olarak da bilinir. Bu şifalı bitki tam bir C vitamini kaynağıdır.
Kabuklu, kabuksuz, haşlanmış veya çiğ olarak tüketilebilir. Bu ot, hasattan sonra köklerde kalan lahana parçalarının tekrar yeşile dönmesiyle oluşur. Bu şekilde yetiştiği için chibezi lahanası veya chibezi karnabaharı olarak da bilinir. Genellikle Ege bölgesinde yetişse de yetiştiği bir diğer bölge Karadeniz bölgesidir, bu bölgede qiqi otu olarak bilinir. Karadeniz bölgesinde yetişen ve qiqi otu olarak bilinen bu ot, mor (kara) lahananın dibinde yetişir.
Yaprakları yeşil, iri ve lezzetlidir. Yenildiğinde tokluk hissi verdiği için son zamanlarda kilo vermek isteyenlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Oldukça faydalı olan bu bitki birçok hastalığa karşı etkilidir.
Cibe Otu Faydaları
Deniz otu, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur. İştahı bastırıcı özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve ayrıca ağır yeme alışkanlıklarından sonra kilo problemi yaşayanlar için de büyük fayda sağlar.
Bu şifalı bitki C vitaminine ek olarak fosfor, magnezyum ve potasyum beğenmek mineralda içerir. Fosfor, kemiklerimizin ve dişlerimizin sağlığında çok önemli bir rol oynar. Magnezyum, enzimlerin biyokimyasal fonksiyonlarını düzenlemekten sorumludur, bu nedenle depresyon ve içe kapanma gibi zihinsel durumlarda faydalıdır ve migren tedavisinde önemli fiziksel sağlık yararları sağlar.
Cibe Otu FaydalarıMadde madde özetlersek;
- Bağırsaklardaki solucanların atılmasına yardımcı olur.
- Vücuda enerji verir.
- Kansere karşı koruyucu özelliği olduğuna inanılmaktadır.
- Vücutta enfeksiyon oluşumunu engeller.
- Cilde iyi gelir. Ölü hücrelerin atılmasında yardımcı rol oynar ve cilt yenilenmesini destekler. Bu da canlı ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynar.
- Depresyona iyi gelir.
- Tokluk hissi verir, diyet yapanlar için diyet listelerinin başında gelir ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur.
- C vitamini açısından oldukça zengindir. Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu rol oynar.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutar.
- Sindirime yardımcı olur, gastrointestinal sistemin daha aktif çalışmasını sağlar, kabızlığı giderir
- Kan dolaşımını düzenler.
cibes salatası tarifi
Sibesa bitkisinin farklı şekillerde tüketildiğinden bahsetmiştik. En yoğun tüketim biçimlerinden biri de salata yapımıdır. Salata yapmak için gerekli malzemelerden ve nasıl hazırlandığından kısaca bahsedelim.
Gerekli malzemeler:
- Yarım kilo sibes otu
- bir limonun suyu
- üç ila dört diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Bir tencereye su ve biraz tuz dökün ve kaynatın. Su kaynarken levrek otunun yapraklarını yıkayın. Çok kirli ise yarım saat sirkeli suda bekletebilirsiniz. Temizledikten sonra iri iri doğrayın ve tuzlu kaynamış suya atın.
Kaynayan suda uzun süre bekletmeyin yoksa gevşer, bu yüzden 2-3 dakika yeterlidir. Pişirdikten sonra süzün. Daha sonra ayrı bir kapta zeytinyağı, tuz ve bir limonun suyunu karıştırın, bu karışımla birlikte kaba süzülmüş kibes otunu ekleyin ve karıştırın. Damak zevkinize göre çeşitli baharatlar da ekleyebilirsiniz.
Cibes Otu yan etkileri nelerdir?
Cibes bitkisinin kanıtlanmış hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak her şeyde olduğu gibi bu bitkinin de fazla tüketilmesinin bazı olumsuz etkileri vardır.
Fazla tüketilirse ishale neden olur. Çiğ tüketildiğinde fazla tüketimi karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur.