çörek otuDüğünçiçeğigiller familyasına ait, tohumları keskin kokulu, baharat ve şifalı bitki olarak kullanılan bir bitkidir. Çörek otu, kalonji olarak da bilinen bu faydalı bitki, uzun yıllardır mutfak ve tıbbi geleneklerde kullanılmaktadır. Tohumları rezene kokusuna ve ceviz tadına sahip olsa da, her iki bitkiyle de akrabalıkları yoktur.
siyah kimyon bitkileri20 ila 60 cm boyunda dayanıklı tek yıllıklardır.Dallı gövdeli bu bitki derin bölünmüş ince yapraklara ve gelişmiş bir köke sahiptir. Soluk mavi veya beyaz çiçeklerin beş yaprağı, birkaç organı ve beş veya altı uzun, kaynaşmış meyve yaprağı vardır. Siyah üçgen veya piramidal tohumları, uzun bir çıkıntının sonunda beş veya altı parçalı bir kabuk içinde bulunur. siyah kimyon bitkileriSon derece sağlam yapısı ile çeşitli topraklarda büyüyebilmekte ve bazı yerlerde kolaylıkla yeniden ekilip ot haline gelebilmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Bu çörek otu ölümden başka her derde devadır” buyurmuş ve çörek otunun bütün hastalıklara şifa olduğunu haber vermiştir. Aslında Peygamberimiz (sav)’in işaret ettiği bu şifalı bitki asırlardır her şeye şifa olarak kullanılmaktadır.
Çörek otu nerede yetişir?
çörek otuŞifalı bitkiler sınıfına giren bu bitki, faydalarını duyanların kullanımı sayesinde gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir. Çörek otu en çok yağış alan ve sıcaklık dalgalanmalarının en az olduğu iklimlerde yetişir.
çörek otuGüneybatı Asya, Akdeniz ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yetişir. Tohumları genellikle kavrulur ve baharat olarak öğütülür. Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde köriler, pirinç, ekmek ve şekerlemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Susam, zencefil ve haşhaş gibi şifalı bitkilerle birlikte dünya çapında üretimi ve tüketimi artan bir bitki olan çörek otunun 2014 yılında üretimi ve tüketimi 140 ton iken bugün bu rakam 4.000 tona yaklaşmaktadır.
Çörek otunun tarihiBaktığımız zaman Asya ülkelerinden geldiği bilgisini alabiliyoruz. Böylece Çin, en hızlı büyüyen ve ilk çıkış noktası olan ülkeler arasında birinci sırada yer alırken, Hindistan ikinci sırada yer alıyor. Çörek otunun en çok yetiştirildiği ülkeler ABD, İran ve Türkiye dahil.
Faydalarını öğrenenlerin en sık sorduğu sorulardan biri de, Türkiye’de çörek otu nerede yetişir? bu bir soru. Çörek otu Türkiye’de ağırlıklı olarak Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Adıyaman illerinde yetiştirilmektedir. Çörek otuna artan talep nedeniyle Marmara ve Ege Bölgesi’nin birçok ili ile Burdur ve Kahramanmaraş illerinde son yıllarda üretimi hızla artmaktadır.
Çörek otunun faydaları
Nigella sativa, selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir mineralleri, folik asit, B6, B2 ve B1 vitaminlerinin yanı sıra timokinon, timol ve timohidrokinon gibi faydalı kimyasal bileşenler içerir. Uçucu yağlar açısından da zengin olan çörek otu, yüksek oranda antioksidan Bazı kanser türleri, karaciğer, böbrek ve romatizmal hastalıklarda faydalıdır. siyah kimyon tohumları Ve yağları ile bağırsak rahatsızlıkları, iltihaplanma, astım ve bronşit semptomlarını azaltabilir.
Çörek otunun faydalarıHadi düşünelim.
- Akne azaltır
Araştırmalar, çörek otu yağının sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına faydalı olduğunu göstermektedir. Çörek otunun cilde faydaları antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleri ile ilişkilidir.
Çörek otu yağı sivilceli bölgeye günde iki kez uygulandığında 2 ay sonra sivilcelerin önemli ölçüde azaldığı gözlemlendi. Ayrıca aynı uygulamalarla akne şiddetinin %78 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
- Sedef hastalığının tedavisine yardımcı olur
Çörek Otu yağıCiltte pullu kırmızı lekelerle karakterize kronik bir enflamatuar durum olan sedef hastalığının tedavisine yardımcı olur.
Araştırmalar, zeytinyağı, çay ağacı yağı, kakao yağı ve A ve B12 vitaminleri içeriklerine eklenen çörek otu yağı içeren bir bitkisel kremi 12 hafta boyunca uygulayan kişilerin sedef hastalığının şiddetinde %75 oranında azalma yaşadığını göstermiştir.
- Yara iyileşmesini destekler
çörek otuThymokinin adı verilen bir bileşen sayesinde sadece doku büyümesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda yara iyileşmesini de destekler.
Çörek otu, timokinonun antiinflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel etkileri nedeniyle yanık, eksizyon ve diyabetik yaraların tedavisinde etkilidir.
- Saç Sağlığını Destekler
Çörek otunun antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde çörek otu yağından saçlar için maske ve şampuanların kullanılması saçın parlaklığını artırır, hacmini ve dokusunu iyileştirir.
Siyah kimyon yağından saçlar için maskeler ve şampuanlarKompozisyon, çörek otu yağına ek olarak hindistancevizi yağı ve diğer bitkisel bileşenleri de içerir. Bu umut verici çalışmalar sayesinde, siyah kimyonun faydaları Bunlar arasında saç büyümesinin artması ve saç dökülmesinin azalması gibi pek çok faydası görülmüştür.
- İltihabı azaltır
çörek otuGüçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde tip 2 diyabet, kalp hastalığı, kanser gibi birçok hastalığın gelişimini engeller.
Çörek otu yağı tüketmek, inflamatuar belirteçleri azaltırken, antioksidanların kandaki seviyesini yükseltir. Ayrıca çörek otu yağı iltihabı azaltmada diğer bitkilere göre daha etkilidir.
Siyah kimyon takviyeleriVücuttaki iltihaplanma ve oksidatif stresin göstergeleri olan C-reaktif protein ve malondialdehitin kan seviyelerini düşürür.
- Kan şekeri seviyelerini kontrol eder
Çörek otunun faydaları kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi dahil. Çörek otu, açlık sırasında ve yemeklerden sonra insülin seviyeleri ve kan şekeri seviyeleri dahil olmak üzere kan şekeri kontrolünün korunmasına yardımcı olur.
Çörek Otu yağıAçlık kan şekerini düşürmede çörek otu tozundan daha etkilidir. Bazı çalışmalar, çörek otu yağının kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini ve açlık kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini göstermiştir.