Demir, atom numarası 26 ve simgesi Fe olan periyodik tablonun bir elementidir. Nemli havada paslanan parlak grimsi bir metaldir. Kolayca paslanır, ancak tüm metallerin en önemlisidir. Bugün geri dönüştürülen tüm metallerin %90’ını içerir. Bu mineral, yer kabuğunda kütlece en çok bulunan dördüncü elementtir. Yerkabuğunda %5.06 oranında bulunur. Bu elementin yer kabuğundaki bolluğu, demir madeni nerede İncelendiğinde dünyanın birçok yerinde bulunduğu ortaya çıkıyor.
- Sembol: Fe
- Atom numarası: 26
- Erime noktası: 1538°C, 2800°F, 1811 K
- Kaynama noktası: 2861°C, 5182°F, 3134 K
- Yoğunluk (g cm-3):87
- Elektronik konfigürasyon: [Ar] 3 boyutlu64 saniye2
- CAS Numarası: 7439-89-6
ülkemiz için demir madeni nerede Bakıldığında özellikle Doğu Anadolu bölgesi göze çarpmaktadır. Dünyanın çekirdeğinin esas olarak nikel ve kükürt içeren demirden oluştuğuna inanılıyor. En yaygın demir cevheri hematittir, ancak manyetit ve takonit gibi diğer minerallerde de yaygın olarak bulunur. Endüstriyel ölçekte, hematit veya manyetitin kok (karbon) ve kireçtaşı (kalsiyum karbonat) ile ısıtılmasıyla yüksek fırında üretilir. Yaklaşık %3 karbon ve diğer safsızlıklar içerir, ancak çelik üretimde kullanılan pik demiri oluşturmaktadır.Dünyada yılda yaklaşık 1,3 milyar ton ham çelik üretilmektedir.
Bu element tüm yaşam formları için gereklidir ve toksik değildir. Bu, ortalama bir insanın sahip olması gereken yaklaşık 4 gramdır. Çoğu kanda hemoglobinde bulunur. Hemoglobin, oksijeni ciğerlerimizden doku solunumu için gerekli olan hücrelerimize taşır. İnsanlar her gün 10-18 miligrama ihtiyaç duyar. Eksikliği anemi gelişimine yol açar. Karaciğer, böbrek, pekmez, bira mayası, kakao ve meyan kökü gibi besinler yüksek oranda demir içerir.
Demir’in Tarihi
Mısır’da MÖ 3500’e kadar uzanan demir nesneler bulundu. Meteorik kökenlerini gösteren yaklaşık% 7,5 nikel içerirler.
Bugünün Türkiye’si olan Küçük Asya’nın eski Hititleri bu cevheri ilk olarak MÖ 1500 civarında çıkardılar. Bu daha güçlü metal onlara ekonomik ve politik güç verdi. Demir Çağı başladı. Bazı türler, değer verilmese de, karbon içerikleri nedeniyle diğerlerinden açıkça üstündü. Bazı demir cevherleri, kılıçlar için ideal olan Şam çeliğini yapmak için kullanılan vanadyum içeriyordu.
Bu mineralin çeşitli türlerini ilk tanımlayan, 1722’de konuyla ilgili bir kitap yazan René Antoine Ferchot de Réaumur’du. Bu, kömür (karbon) miktarına göre çelik, ferforje ve dökme demir arasında nasıl ayrım yapılacağını açıkladı. Aynı yüzyılda başlayan sanayi devrimi de büyük ölçüde bu metale dayanıyordu.
demir madeni nerede bulunur
Avustralya, bu madenin dünyadaki en büyük rezerv sahibidir. Ülke, 2021’de ham cevher rezervlerinin yaklaşık 51 milyar mt olduğunu tahmin ediyor. Bu miktar 25 milyar ton içeriğe dönüştürüldü.
Bu madenin rezervlerini ve üreticilerini incelediğimizde Avustralya ve Brezilya ülkelerinin önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Bu ülkeler dünya rezervlerinin önemli bir kısmına sahiptir ve dünyanın en büyük üreticileri arasındadır. Avustralya, dünyanın demir cevheri ihracatının yarısını oluşturuyor. Brezilya, tüm dünya demir ihracatının yaklaşık %23’ünü ihraç etti. 2021 yılına kadar Brezilya 15 milyar ton demir ve 34 milyar ton ham cevher rezervine sahip olacak. 2021’de Brezilya 380 milyon ton demir cevheri üretti.
Kuzey Brezilya’daki Vale Carajas madeni gibi dünyanın en büyük demir madenlerinden bazıları Brezilya’da bulunmaktadır. Carajas, yaklaşık 7.2 milyar mt kanıtlanmış demir cevheri rezervine sahiptir. Maden günde yaklaşık 300.000 ton demir cevheri üretiyor. Carajas Ulusal Ormanı’na olan yakınlığı, sürdürülebilir çevresel eyleme yol açmıştır. Vale, hava ve su kalitesi, gürültü kirliliği ve eski maden sahalarında bir yeniden bitkilendirme programı gibi faktörler hakkında veri sağlamak için bir izleme ağı uygulamıştır.
demir madeni nerede bulunur Dünyanın diğer ülkelerinden bahsettik. demir madeni nerede bulunurBir de ülkemize bakalım. Bu element sadece dünyada değil Türkiye’de de en çok çıkarılan minerallerden biridir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak kullanılan bu maden, ağırlıklı olarak Doğu Anadolu bölgesinde çıkarılmaktadır. Özellikle; Sivas (Divriği-Güryun), Malatya (Khekimkhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Khavran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi yerlerde çıkarılır.
Demir’i Kullanmak
Çoğu çelik imalatında, inşaat mühendisliğinde (betonarme, kiriş vb.) ve imalatta kullanılmaktadır. Farklı özelliklere ve kullanımlara sahip birçok farklı çelik türü vardır. Sıradan karbon çeliği, az miktarda başka element içeren bir karbon-demir alaşımıdır. (düşük karbonlu çelik için %0,1’den yüksek karbonlu çelik için %2’ye).
Alaşımlı çelikler, nikel, krom, vanadyum, tungsten ve manganez gibi diğer katkı maddelerine sahip karbon çelikleridir. Karbon çeliklerinden daha güçlü ve dayanıklıdırlar. Köprüler, elektrik direkleri, bisiklet zincirleri, kesici aletler ve tüfek namluları gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Paslanmaz çelik korozyona karşı çok dayanıklıdır. En az %10,5 krom içerir. Mukavemeti ve işlenebilirliği geliştirmek için nikel, molibden, titanyum ve bakır gibi diğer metaller eklenir. Mimaride, rulmanlarda, çatal bıçak takımlarında, cerrahi aletlerde ve takılarda kullanılır.
Dökme demir %3-5 karbon içerir. Borular, vanalar ve pompalar için kullanılır. Çelik kadar sert değil ama daha ucuz. Mıknatıslar demirden, alaşımlarından ve bileşiklerinden yapılabilir.
Demir katalizörler, Haber prosesinde amonyak üretmek için ve Fischer-Tropsch prosesinde sentez gazını (hidrojen ve karbon monoksit) sıvı yakıtlara dönüştürmek için kullanılır.