Dicle Üniversitesi (eski adıyla Diyarbakır Üniversitesi), 1973 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir.
Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, Ezeli Azarkan’ın Rektör Yardımcısı ise Ahmet Tanıldız’dır. eğitim dilleri; Üniversitenin Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca sloganı “Mezopotamya’nın Işığı”dır.
Dicle Üniversitesi’nin akademik bölümleri; 14 fakülte, 12 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 1 konservatuar, 4 enstitü, 30 uygulama ve araştırma merkezinden oluşmaktadır.
Dicle Üniversitesi; 30.900 kayıtlı öğrencisi ve 3.600 akademik personeli ile eğitim ve öğretim hayatını Kytilbil yerleşkesinde sürdürmektedir.
Dicle Üniversitesi Tarihçesi
Dicle Üniversitesi1966’da Ankara Üniversitesi’ne girdi. Diyarbakır Tıp Fakültesi 1969 yılında Diyarbakır’a öğrenci nakli olarak kurulmuş ancak eğitim hayatına sadece Ankara Üniversitesi’ne yeniden katılan Tıp Fakültesi doğrultusunda devam etmiştir.
1973 yılında Doğa Bilimleri Fakültesi’nin açılmasıyla birlikte, Diyarbakır Üniversitesi Adı Ankara Üniversitesi oldu ve bu nedenle Ankara Üniversitesi ile bağları koptu. 1982 yılına gelindiğinde adı ilgili kanun ve kararnamelerle düzenlenmiştir. Dicle Üniversitesi öyleydi.
Bugün Dicle Üniversitesi 6500 metrekare alana sahip Dicle Teknokent yenilikçi konumunu sürdürmekte, Ar-Ge yenilikleri ve yazılım firmaları ile göz doldurmaktadır.
Dicle Üniversitesi Fakülteleri
Dicle ÜniversitesiSon verilere göre 14 fakülte var. Dicle Üniversitesi Fakülteleri bunlar:
- diş Hekimliği Fakültesi
- Eczacılık Fakültesi
- Edebiyat Fakültesi
- Fen Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- İletişim Fakültesi
- Mimarlık Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi
- Tıp Okulu
- Veteriner Fakültesi
- Ziraat Fakültesi
- Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi
Dicle Üniversitesi’ne nasıl başvurulur?
Dicle Üniversitesi’nde; karadan ve havadan ulaşmak olası.
- Dicle Üniversitesi’ne karayolu ile nasıl gidilir? isteyenler; Diyarbakır ilinin Sur ilçesine ulaşmaları gerekiyor. Sursky bölgesinin Kytybilsky bölgesinde yer almaktadır. Dicle Üniversitesi’ne Ulaşım Türkiye’deki her şehre direkt ve direkt otobüs seferleri vardır. Ayrıca daha ekonomik ama daha uzun bir yolculuğu tercih ederseniz, Diyarbakır’a trenle de ulaşabilirsiniz. Dicle ÜniversitesiÖzel araç ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ancak Diyarbakır’a uzak bir şehirden geliyorsanız ekonomik nedenlerle toplu taşıma araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Diyarbakır şehir merkeziÜniversiteye ulaştıktan sonra belediye otobüsü ile üniversiteye kolayca ulaşabilirsiniz.
- Dicle Üniversitesi’ne uçakla ulaşım İçin; Diyarbakır havaalanıBulunduğunuz şehirden aktarmalı veya direkt uçuşlar gerçekleştirebilirsiniz.
Diyarbakır havaalanıOtobüs hattına ulaştığınızda, Z2 otobüs hattını kullanarak doğrudan oraya ulaşabilirsiniz. Dicle Üniversitesine Ulaşım ya da şehir merkezine gidip üniversiteye oradan gitmeyi tercih ederseniz; Diğer servislerle şehir merkezine gidebilirsiniz.
Dicle Üniversitesi’nde eğitim gören önemli isimler
Dicle Üniversitesi’nde eğitim gören önemli kişiler arasında; Şair, politikacı ve belediye başkanı içerir. Dicle Üniversitesi’nde eğitim görmüş ünlü isimlerden bazıları şunlardır:
- Osman Baydemir: Dicle Üniversitesi mezunu ünlüler arasında yer alan Kürt asıllı siyasetçi. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan siyasetçi, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
- Ayla Akat Ata: Barış ve Demokrasi Partisi’nin 23. ve 24. dönem milletvekili, Dicle Üniversitesi’nde okumuş ünlü isimlerden. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
- İbrahim Tyg: Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Türk şair ve gazeteci.
- Adnan Yücel: Elazığ doğumlu Türk şair, Diyarbakır Pedagoji Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur.