atom numarası 3 olan lityum, periyodik tablonun sol üst köşesinde bulunur. 1800 yılında keşfedilen perlit mineralini analiz eden Jons Jakob Berzelius’un öğrencilerinden Johann August Arfvedson tarafından 1817 yılında keşfedilmiştir. Havada oksitlendiğinde gümüşi beyaz rengi koyulaşır. lityumoda sıcaklığında en elektropozitif metal (standart hidrojen elektroduna kıyasla -3,04 V), en hafif (M = 6,94 g mol -1 ) ve en az yoğun (ρ = 0,53 g cm -3 ) katı ve aynı zamanda yanıcıdır.
Yüksek reaktivite nedeniyle lityum sadece doğadaki bileşiklerde (tuz çözeltilerinde veya sert kaya minerallerinde) bulunur ve susuz bir atmosferde, mineral yağda veya sızdırmaz, boşaltılmış ampullerde saklanmalıdır.
Lityum nedir? Lityum nasıl elde edilir?
LityumBu, yaklaşık 200 yıldır bilinen ve enerji depolama ve elektrikli araçlar söz konusu olduğunda önemi hızla artan bir unsurdur. Bununla, sert kayalardan lityum çıkarılması Bu oldukça zor ve pahalıdır.
Şu anda üretilenlerin çoğu (yaklaşık %83) tuz göllerinden ve tuz bataklıklarından geliyor. Tuzlu su önce gölden bir dizi sığ gölete pompalanır ve sonra konsantre edilir. Bir sonraki operasyonda lityum çökelmesi soda ile tedavi edilir. (Lee2BU YÜZDEN3. )Deniz suyu önemli miktarda lityum içerir.ancak onarımı daha zor ve oldukça pahalıdır.
Lityumun, enerji geçişinde öncü rol oynar, lityum almak birçok yöntemi takip etmenizi sağlar. Rağmen lityumun çıkarılmasıFarklı yöntemler kullanılsa da genellikle büyük tuzlu su havuzlarından güneş buharlaşmasıyla üretilir. Diğer bir yöntem ise spodumen minerali kullanılarak sert kayanın çıkarılması yöntemidir.
lityumun önemi
Dünyada önemi artan bir metal. Lityum, elektronik ve otomobil gibi büyük endüstrilerdeki en önemli unsurlardan biridir.. Örneğin, elektrikli araçlar için pillerin geliştirilmesinin merkezinde yer alır. Çünkü En büyük lityum rezervine sahip ülkelerlityum araştırmalarına daha fazla önem vermeye başladı.
lityumun önemi Keşif de son yıllarda yoğunlaştı. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması (USGS), 2019 yılında yaptığı bir çalışmada, dünyadaki lityum rezervlerinin yaklaşık 80 milyon ton olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Analistlere göre, lityum için küresel talep 2024 yılına kadar ikiye katlanacak.
Dünyanın en büyük lityum rezervine sahip ülkeleri
lityumun önemiBunu belirttikten sonra Dünyanın en büyük lityum rezervine sahip ülkeleriile görüşelim. Geliştirme aşaması ne olursa olsun, öncelikle metalin “genel rezervlerinden” bahsettiğimiz vurgulanamaz. Maden rezervleri açısından en büyük hacme sahip ülkeler sırasıyla Şili, Avustralya, Arjantin, Çin ve ABD olacak.
Bolivya: En büyük lityum rezervine sahip ülke
Güney Amerika’da dağlık bir ülke.lityum üçgen” adı verilen bir bölgenin parçasıdır. Aslında Bolivya, Şili ve Arjantin’den oluşan bu bölgedeki tüm rezervlerin üçte birine sahip.
Bolivya’nın şu anda dünyanın toplam kaynaklarının dörtte biri de dahil olmak üzere 21 milyon ton lityuma sahip olduğu tahmin ediliyor. Bolivya’da bulunan ünlü Uyuni Tuz Dairesi, en büyük lityum yatağıdır ve uzaydan görülebilecek kadar büyüktür.
Ancak buna rağmen, Bolivya’daki lityum rezervleri; teknik, coğrafi ve tabii ki siyasi faktörler nedeniyle gelişemedi.
Arjantin: dünyanın en büyük ikinci lityum rezervine sahip ülkesi
USGS raporuna göre Arjantin’de 17 milyon ton lityum rezervi bulunan Dünyanın en büyük lityum rezervine sahip ülkeleri aralarında ikinci sırada yer alan Arjantin’de; Salar del Ombre Muerto bölgesi, ülkenin en ünlüsüdür. lityum kaynaklarıbiri olarak öne çıkıyor
Benzer şekilde Bolivya ve Şili’de olduğu kadar Arjantin’de de. lityum rezervleriLavın büyük tuz birikintilerinde bulunduğunu belirtmekte fayda var. Böylece mineral, güneş buharlaşmasıyla tuz birikintilerinden çıkarılır.
Şimdiye kadar lityum rezerviDeğeri 1,7 milyon ton olmasına rağmen, ülkedeki ekonomik istikrarsızlık bu metalin çıkarılmasıyla ilgili gelişmeyi engelliyor.
Şili: Üretime göre en büyük lityum rezervine sahip ülke
Şili, önceki iki Güney Amerika komşusuyla karşılaştırıldığında en küçük toplama sahip. lityum rezervihangi ülkede Ancak bu ülke En gelişmiş lityum madenciliği endüstrisine sahip ülkedır-dir
2019 USGS raporuna göre; 9 milyon ton Şili lityumAynı yıl yayınlanan bir raporu olduğu varsayılmaktadır, lityum rezervleri 8,6 milyon tona ulaştı. Yani Şili Dünyanın en büyük lityum rezervine sahip ülkesi Ayrıca 2019 yılında Şili, 18.000 tona ulaşan üretimle dünyanın en büyük ikinci lityum üreticisi oldu.
Şili’de lityum endüstrisiYazıda önemli bir detay dikkat çekiyor; Şili, Bolivya ve Arjantin’in daha nemli bölgelerine kıyasla, buharlaştırma yoluyla ekstraksiyon için koşullar daha uygundur. Bu koşullar, salamuradaki safsızlıkların içeriğini daha iyi azaltmayı mümkün kılar ve Pasifik Okyanusu’na yakın konumu, ihracat için önemli bir rol oynar.
ABD: Nevada’daki tek madencilik projesi
Bir USGS raporuna göre; Kuzey Amerika ülkesindeki toplam lityum rezervi 6,8 milyon tondur. ancak üretim faaliyeti minimum düzeydedir. Neva ve yerelde de aktif bir operasyon var. lityum ağırlıklı olarak talep; Şili ve Arjantin tarafından karşılanır.
Amerika Birleşik Devletleri, lityum üretimiGeliri artırmayı planlıyor ama bunun kısa vadede gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. ABD’de lityumKıtasal ve jeotermal un tuzlu sularında hektoritin yanı sıra petrol sahası tuzları ve pegmatitlerin de bulunduğu belirtilmelidir.
Avustralya: Lityum üretiminde 1 numaralı ülke
Avustralya, Dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip ilk 5 ülkeSon sırada yer almasına rağmen şirket 2019 yılında 42.000 ton üretim gerçekleştirmiştir. Başka bir deyişle, toplam 6,3 milyon tonluk arzla (18.000 tonla üretimde ikinci sırada) Şili’nin iki katından fazla üretim yaptı. Fakat lityum rezervleriİkinci sırada 2,8 milyon tonla Avustralya geliyor.
Avustralya, sert kaya madenciliği yoluyla spodumenden lityum çıkarıyor. Yüksek seviyelerde lityumUnun yanı sıra alüminyum da içeren bir mineraldir. Ayrıca ülkede Greenbushes projeleri, dünyanın en büyük lityum madenciliği projesi Şunu da belirtelim.