Antik çağlardan beri insanlar çeşitli spor müsabakalarını izlemek için büyük stadyumlarda toplanırlar. Bugün taraftarlar, 100.000’den fazla seyirciyi ağırlayacak kadar büyük stadyumlarda maçları canlı olarak izliyor. Bu stadyumların birçoğu parlak modern skorbordlar, izleme ekranları ve özel yapılarla donatılmıştır. Ama nihayetinde asıl ilgi bu stadyumlarda oynanan sporlardır.

Ancak çoğu stadyumu diğerlerinden ayıran ve gerçekten destansı bir deneyim yaratan boyutları ve kapasiteleridir. Seyirci kapasitesi açısından, Dünyanın en büyük seyirci kapasitesine sahip stadyumları Baktığımız zaman Kuzey Kore’nin Rungrado 1 Mayıs Stadyumu’nun zirvede olduğunu görüyoruz. Stadyum denilince çoğumuzun aklına futbol gelse de farklı ülkelerdeki çeşitli spor müsabakaları yüzbinlerce seyirciyi kendine çekebilmektedir. Bazı stadyumlar tamamen dolu. Dünyanın en büyük stadyumları bazıları ise bu unvanı inşaat sonrası genişleme yoluyla kazanmış olabilir.

Dünyanın en büyük stadyumları2020 yılında Hindistan’da açılışı yapılan Sardar Vallabhbhai Patel Stadyumu ABD’de yer almaktadır. Dünyanın en büyük stadyumları en yenisidir. Bazen spor bazen de ulusal kültür etkinliklerinin en yoğun olduğu mekanlar olan stadyumlardaki atmosfer bambaşkadır. Dünyanın en büyük stadyumları10 tanesine birlikte bakalım.

Dünyanın en büyük stadyumları

1. Pervomaisky Stadyumu Rungrado – 150.000 seyirci.

Resmi olarak Dünyanın en büyük stadyumuKuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bulunan Rungrado Stadyumu 1 Mayıs İlk sırada yer aldı. Manolya çiçeği şeklinde inşa edilen ve 1989 yılında açılan bu stadyum, ulusal bir güç ve büyüklük sembolü olarak inşa edilmiştir. Bu stadyum manolya çiçeği şeklinde inşa edilmiş olsa da dışarıdan paraşüt gibi görünüyor.

Kuzey Kore takımının yer aldığı futbol maçları da dahil olmak üzere çok sayıda spor etkinliğine ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, çoğu zaman stadyum askeri geçit törenleri için kullanılır. Esas olarak yıllık Arirang Kitle Oyunları için kullanılır. 1995 yılında stadyumda bir güreş maçında 190.000 poundluk bir dünya rekoru kırdı.

2. Michigan Stadyumu – 113.065

Dünyanın en büyük stadyumları listede ikinci Michigan Stadyumu Takma adı “Büyük Ev”, Michigan, Ann Arbor’daki Michigan Üniversitesi futbol stadyumudur. ABD’deki en büyük stadyum, dünyanın en büyük ikinci stadyumu ve 34. en büyük spor arenasıdır.

3. Sardar Vallabhbhai Patel Stadyumu – 110.000 seyirci.

Dünyanın en büyük üçüncü stadyumu Hindistan’ın Ahmedabad şehrinde bulunmaktadır. 110.000 kişi için tasarlanmıştır. Moter Stadyumu olarak da adlandırılan Sardar Patel Stadyumu, bir zamanlar 49.000’den az oturma kapasitesine sahip olan aynı adı taşıyan eski stadyumla aynı yere inşa edildi. Bu, 2020’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve daha sonra ABD Başkanı Donald Trump tarafından açılan, listemizdeki en yeni stadyum. Sardar Patel Stadyumu şu anda Dünyanın en büyük kriket stadyumu. Kriketin dünyanın her yerinde hayranları var ama bu sporun özellikle popüler olduğu ülke Hindistan.

4. Kunduz Stadyumu – 106.572

Dünyanın en büyük dördüncü ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ikinci stadyumu Pennsylvania’daki University Park’ta bulunmaktadır. 1960 yılında açılan stadyum 106.572 kişiliktir ve Pennsylvania Nittany Lions futbol takımının ev sahası olarak hizmet vermektedir. Bu stadyumla ilgili en şaşırtıcı şey, bulunduğu Pennsylvania Eyalet Koleji şehrinin sadece 42.000 kişilik bir nüfusa sahip olması ve maç başına ortalama seyirci sayısının 100.000’in biraz altında olmasıdır.

Öncelikle kolej futboluna adanmış Beaver Stadyumu, 2016 USA Today anketinde en iyi kolej futbol stadyumu seçildi.

5. Ohio Stadyumu – 104.944

Şeklinden dolayı “At Nalı” olarak adlandırılır. Ohio StadyumuColumbus, Ohio, ABD’de yer almaktadır. İlk olarak 1922 yılında açılmış ve 2001 yılında yenilenmiştir. şu anda 102.780 kapasiteli Ohio StadyumuDünyanın beşinci büyük stadyumudur. Stadyum spor dışı etkinliklere ev sahipliği yapsa da, öncelikle ABD kolej atletizmi, özellikle Amerikan futbolu için kullanılır.

2016’da, Ohio State Buckeyes’in ev sahibi takımının Michigan’a karşı oynadığı maçı izlemek için stadyumda 110.045 seyirci toplandı. Ohio Stadyumu, Pink Floyd ve Rolling Stones gibi isimlerin konserleri de dahil olmak üzere spor dışı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

6. Kyle Alanı – 102.733

Texas A&M tarafından kontrol edilen ve College Station, Texas’ta bulunan Kyle Field, 102.733 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük altıncı stadyumudur. Houston’ın yaklaşık 100 mil kuzeybatısındaki College Station’da bulunan bu stadyum, şehir nüfusundan daha büyük bir ortalama izleyici kitlesine sahip başka bir stadyumdur.

Listemizdeki diğer pek çok stadyum gibi, Kyle Field da öncelikle kolej futboluna ev sahipliği yapıyor. Stadyum ilk olarak 1905 yılında açılmıştır. 2014 yılında, tarihin en büyük ABD kolej sporlarından birinin büyük bir yenileme aşamasına başladı ve ertesi yıl tamamlandı. O zamandan beri ev sahibi futbol takımı Aggie her maç için 100.000 veya daha fazla seyirciyi ağırladı.

7. Neiland Stadyumu – 102.455

Tennessee, Knoxville’de bulunan Neiland Stadyumu, dünyanın en büyük yedinci stadyumudur. Mekan, tahmin ettiğiniz gibi, Amerikan kolej futbolunun bir başka anıtı. Neiland Stadyumu ilk olarak 1921’de Shields-Watkins Field olarak açıldı. Adı, 1962’de Tennessee Üniversitesi futbol programının babası sayılan Robert Neiland’ın onuruna Neiland Stadyumu olarak değiştirildi.

Stadyum, kapsamlı beş aşamalı bir planın parçası olarak 2004 ile 2019 yılları arasında büyük bir yenileme geçirdi. Bugün Neyland Stadyumu 102.455 kişilik kapasiteye sahip. Stadyum ayrıca siyasi mitingler, dini toplantılar ve konserler için de kullanılıyor. En önemlisi, 1984’te ev sahiplerinden biri olan ünlü müzik grubu The Jackson Five’ı ağırladı.

8. Kaplan Stadyumu – 102.321

“Ölüm Vadisi” lakaplı Tiger Stadyumu, dünyanın en büyük sekizinci stadyumudur. ABD’nin Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge’da bulunan Tiger Stadyumu, Louisiana State University Tigers futbol takımına ev sahipliği yapıyor, dolayısıyla adı da buradan geliyor.

1924 yılından itibaren 12.000 kişilik tek seyirci tribününe sahip olan stadyum, zamanla genişletilerek bugünkü haline getirilmiştir. Bugünkü Tiger Stadyumu 102.321 kişilik kapasiteye sahip.

Stadyum, ABD’deki en iyi titreşimlerden birine sahip olmasının yanı sıra rakipleri için en korkunç titreşimlerden birine sahip olmasıyla tanınır. Kanıt olarak, 2013’te Tiger Stadyumu, NCAA tarafından tüm kolej futbolunun en gürültülü stadyumu olarak seçildi.

9. Bryant-Denny Stadyumu – 101.821

101.821 seyirci kapasiteli Bryant-Denny Stadyumu, dünyanın en büyük dokuzuncu stadyumu olmayı hak ediyor. Stadyum, Alabama Üniversitesi futbol takımı Alabama Crimson Tide’a ev sahipliği yapmaktadır.

Stadyum Tuscaloosa’da yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde kolej futbolu için inşa edilen birçok stadyum gibi ilk kez 1929’da açılan stadyum, o zamandan beri birçok kez genişletildi.

10. Darrell K. Royal Texas Memorial Stadyumu – 100.119

Resmen Darrell K. Royal-Texas Memorial Stadyumu yani Campbell Williams Field olarak bilinen bu stadyum, 100.019 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük onuncu stadyumudur. Stadyum, ABD’nin Teksas eyaletinin başkenti Austin’de bulunuyor. Stadyum, Texas Longhorns futbol takımının ev sahasıdır. 1924 yılında hizmete açılan stadyum, zaman içinde çeşitli onarımlardan geçmiştir. 2018’de stadyum, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden (USC) Longhorns ve Truva atları arasındaki bir maça katılan 103.507 seyirci ile şimdiye kadarki en büyük kalabalığa sahipti.

Texas Longhorns NCAA College futbol takımına ev sahipliği yapan bu stadyumun önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenmesi planlanıyor ve bu da Austin, Texas’ı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük spor stadyumu yapıyor. Bu etkileyici yapı, standart bir basketbol sahasının yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde, 41 metre genişliğinde, 25 metre yüksekliğinde, Godzillatron adlı bir elektronik çetele barındırıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here