Ada, dört tarafı sularla kaplı kara parçasıdır. Takımadalar adı verilen gruplar halinde bireysel adaların yanı sıra kara kütlelerini de bulabilirsiniz. Dünya üzerindeki tüm adalar on milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Dünyanın en büyük adası, Kuzey Atlantik ile Arktik Okyanusu arasında yer alan Grönland’dır.
Adalar üç ana gruba ayrılabilir: karasal adalar, yüzen adalar ve okyanus adaları. Her tür ada bir ada tanımına uysa da, şekilleri ve konumları farklıdır. Kıta adaları, tektonik hareketler sonucunda bağlı oldukları kıtadan ayrılan ve deniz seviyesinin yükselmesi, karaların batması gibi etkenlerin oluşturduğu kara parçalarıdır. Yine tektonik hareketlere dayalı, ancak Volkanik patlamalar Magmatik maddelerin birikmesi ve okyanus yüzeyine yükselmesi sonucu oluşan adalar okyanus adalarıdır. Yüzen adalar ise, deniz ve göl gibi sularda bataklık, çamur ve yüzen su bitkisi kütlelerinden oluşan, birkaç santimetre ila birkaç metre kalınlığında olabilen ve hareket edebilen su ile çevrili kara alanlarıdır. dünyanın birçok yerinde gözlemlenebilen rüzgarın etkisi altındadır.
Suyla çevrili bir kara parçası, özellikle bu kara parçalarını düşündüğünüzde, bir manzara için oldukça iyi geliyor. Dünyanın en büyük adası nedir? Aklıma bir soru geliyor. Avustralya teknik olarak bir adadır çünkü herhangi bir kara parçasına bağlı değildir. Avustralya bir ada olsaydı dünyanın en büyük adası ancak genellikle bir kıta alanı olarak kabul edilir ve yedi kıtanın en küçüğüdür.
Öyleyse, dünyanın en büyük adasının hangisi olduğunu öğrenmek için, diğer büyük adaları da içeren dünyanın en büyük adaları listesine bir göz atalım.
dünyanın en büyük adaları
1. Grönland (2.130.800 km2)
Grönland dünyanın en büyük adasıdır. Danimarka’nın Kuzey Atlantik ile Arktik Okyanusu arasında yer alan bağımsız bir bölgesi olan Grönland, büyüklüğüne göre oldukça ıssızdır. 50.000’den biraz fazla kişiye ev sahipliği yapan bu ada, ikinci en büyük buz tabakası ve buzullardan oluşuyor.
dünyanın en büyük adası Grönland’ın ana şehirlerini birbirine bağlayan yolu yoktur. Adalılar hayatta kalmak için balık ve balina. Birçok ziyaretçi, dünyanın en büyük milli parkı olan Kuzeydoğu Grönland Ulusal Parkı’nı keşfetmek için Grönland’ı ziyaret eder.
2. Yeni Gine (785.753 km)2)
Yeni Gine, uzunluğu 2414 km’nin biraz üzerinde olan devasa bir adadır. Adanın batısı Endonezya’ya, doğusu Papua Yeni Gine’ye ait ama bu ada da bağımsız bir devlet. Adaya bakır ve altın rezervleri aramak için gelen ilk insanlar adaya 40.000 yıl önce yerleşmişlerdir.
Dünyanın en büyük ikinci adası olan Yeni Gine, Avustralya’dan Torres Boğazı ile ayrılmıştır. Bir tarafında Mercan Denizi, diğer tarafında Arafura Denizi vardır. İlginç bir şekilde, Yeni Gine de hem güney yarımkürede hem de Okyanusya’da yer almaktadır.
3.Borneo (748.168 km)2)
Borneo, Almanya’nın neredeyse iki katı büyüklüğünde devasa bir adadır. Çoğunlukla Endonezya, Brunei, Malezya ve Endonezya üçlüsü tarafından yönetilen tek adadır.
Dünyanın en büyük adalarından biri olan Borneo, aynı zamanda 100 milyon yıl öncesine dayanan dünyanın en eski yağmur ormanlarına da ev sahipliği yapıyor. Ada, yeşillikler arasında nefes kesen manzaralar sunan nesli tükenmekte olan Borneo orangutanları ve yarasalar gibi türlere ev sahipliği yapıyor.
4. Madagaskar (587.041 km2)
Afrika’nın doğu kıyısında, Hint Okyanusu’nun ortasında yer alan Madagaskar, ünlü çizgili lemur da dahil olmak üzere 250.000’e yakın hayvan türü ile muhteşem vahşi yaşamıyla tanınır. Adayla ilgili ilginç bir gerçek de, vahşi yaşamının üçte ikisinin bu ada dışında dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmamasıdır.
Dünyanın en büyük adaları arasında dördüncü sırada yer alan Madagaskar’ın tarihi 100 milyon yıllık. Dünyanın üçüncü büyük mercan sistemine de ev sahipliği yapan ada, Hint Okyanusu’nun ılık sularında mükemmel dalış imkanları sunuyor.
5. Baffin Adası (507.451 km2)
Dünyanın en büyük beşinci adası olan Baffin Adası, Kanada’nın da en büyük adasıdır. Bu ada fiyortları, tatlı su gölleri ve buzullarla dolu milli parkları ile muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Adını İngiliz kaşif William Baffin’den alan ada, yıllık ortalama eksi sekiz santigrat derece sıcaklığıyla dünyanın en yaşanmaz adalarından biri. Kuzey Kutup Dairesi yakınında yer alan bu ada, daha çok kuzey ışıklarının ve kutup kurtlarının, kutup ayılarının ve lemminglerin muhteşem manzaralarına ilgi duyanların uğrak yeri.
6. Sumatra (443.065 km2)
Sumatra, dünyanın en büyük altıncı adası ve Endonezya’nın en büyük ikinci adasıdır. Bu ada, Hint-Avustralya ve Avrasya tektonik levhalarının dalma-batma bölgesinde yer almaktadır. Bu ada genellikle depremler ve tsunamilerden etkilenir.
Muhteşem tropik yağmur ormanlarıyla çevrili ada, görece bakir doğası ve vahşi yaşamıyla dikkat çekiyor. Nesli tükenmekte olan Sumatra kaplanı, Sumatra orangutanı ve Sumatra gergedanı bu adada yaşıyor.
7. Honshu (225.800 km2)
Honshu, Japonya’nın dört ana adasının en büyüğüdür. Japonya Denizi ile Pasifik Okyanusu arasında yer alan bu ada aslında Japon anakarasının bir parçası olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 1288 kilometrelik uzunluğa sahip olan bu ada, Japonya’nın uzunluğunun yarısından fazladır.
Dünyanın en büyük adalarından biri olan Honshu Adası, Tokyo, Hiroşima ve Osaka Japonya’nın en yüksek dağı olan Fuji Dağı ve Japonya’nın en büyük gölü olan Biwa Gölü gibi Japonya’nın en ikonik şehirlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.
8. Victoria Adası (217.291 km2)
Yaklaşık 515 kilometre uzunluğundaki Victoria Adası, Kanada Arktik takımadalarındaki en büyük ikinci adadır. 1830’ların başında Kuzey Kutbu kaşifi Thomas Simpson tarafından keşfedilen ada, adını Kraliçe Victoria’dan almıştır.
Dünyadaki adaların sekizinci en büyüğü olan bu ada, yüzyıllardır etrafta olmasına rağmen hala seyrek nüfuslu. Adada 2.000’den fazla insan yaşıyor. Yaklaşık 350 milyon yıl önce adaya düşen bir göktaşının çarpması sonucu oluşan çarpma krateri Tunnunik de adanın ünlü cazibe merkezlerinden biridir.