Bir volkan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıklarda erimiş kayalardan oluşan, Dünya’nın iç tabakası olarak adlandırılan magmanın bir kısmının dünya yüzeyinden dışarıya doğru fışkırdığı coğrafi bir yer şeklidir. Volkanik patlamalar sonucunda birçok coğrafi form oluşmuştur. Ancak bu patlamaların olduğu yerlerde herhangi bir yapı varsa bu yapılar ciddi şekilde zarar görebileceği gibi bu yapılarda yaşayan insanlar da can kaybına uğrayabilmektedir.

Büyük dağlara benzeyen volkanizma, püskürmeler sonucunda çok sayıda bulutla birlikte ateş veya lavların püskürmesine neden olur. Üç tür volkan grubu vardır: ölü volkanlar, uyuyan volkanlar ve aktif volkanlar. Dünya uzun ömrü boyunca milyonlarca yanardağa ev sahipliği yapmıştır. Bugün yaklaşık 1500 aktif yanardağ olduğuna inanılıyor. Bu volkanları en büyük ve en kötü olarak değerlendirmek kolay değil. Çünkü bir volkanın ne kadar büyük olduğunu ölçmenin genellikle farklı yolları vardır.

dünyanın en büyük volkanlarıBir patlamayı belirlemek için dikkate alınması gereken faktörlerden bazıları, yanardağın tabanının çevresi, deniz seviyesinden yüksekliği, tabandan zirveye yüksekliği ve patlamaların tarihi ve boyutudur. kısaca dünyanın en büyük volkanları Pek çok farklı kritere göre sıralansalar da bu kriterlere göre zirveye ulaşanlar en büyükler listesinde yerini alıyor.

Farklı boyutların bir kombinasyonu olarak ve farklı şekillerde sınıflandırılsalar da dünyanın en büyük volkanları her zaman tek bir listeden oluşmayabilir. Çünkü sönmüş yanardağ olarak nitelendirilen bazı yanardağlar bazı kriterleri karşılayarak, büyük patlamalar üreterek, magmada oluşan hareket sonucunda harekete geçerek listedeki yerlerini alabilirler. Bu nedenle farklı ülkelerde bu volkanlara yakın bölgelere yapı inşa edilmemeye çalışılır ve bir patlamada etkili etki yarıçaplarına ulaşacakları bölgeler olarak kabul edilirler.

Dünyanın en iyi 5 volkanı

dünyanın en büyük volkanları Listedeki bazı volkanlara bir göz atalım.

1. Tamu Masifi – Pasifik Okyanusu

dünyanın en büyük volkanı Tamu Masifi olarak bilinen, Japonya’nın yaklaşık 1610 km doğusunda yer almaktadır. Bu devasa kalkan yanardağının bir zamanlar birden fazla havalandırma deliği olan volkanik bir kompleks olduğu düşünülüyordu, ancak 2013’te araştırmacılar Tamu Masifi’nin gerçekten de tek bir volkan olduğu sonucuna vardı.

yaklaşık 36.5 km2Bir alanı kaplayan bu devasa yanardağın birkaç nedeni var. Bu nedenlerden biri, Tamu dizisinin herhangi bir yükselen veya keskin tepe noktası içermemesidir. Zirvesi aslında deniz seviyesinin yaklaşık 2 km altındadır. Kuzeybatı Pasifik’teki uzak konumu da veri toplamayı zorlaştırdı. İlk keşfedildiğinde, tek bir kaynaktan ziyade birkaç farklı lav akışına sahip olduğu düşünülüyordu.

Tamu masifi milyonlarca yıldır yok oldu, bu da yakın zamanda yeni lav akıntıları yaymayacağı anlamına geliyor. Ancak, daha büyük bir su altı volkanı keşfedilene kadar. dünyanın en büyük volkanı Unvanını koruyacak.

2. Mauna Kea – Havai

Hawaii’nin Büyük Adası’ndaki devasa volkan Mauna Kea, Tamu Masifi adını alana kadar. dünyanın en büyük volkanı bir başlığı vardı. Ancak, bu devasa yanardağ su üzerindeki en büyüğüdür.

Mauna Kea’nın yüksekliği göz önüne alındığında, Tamu masifinden daha büyük görünmektedir. Bu yanardağ, tabandan 10.05 km’nin biraz üzerinde yer almaktadır. Taban aslında deniz seviyesinden 6.09 km aşağıda olmasına rağmen, yükseklik de oldukça etkileyici görünüyor – 4.26 km. Bu yükseklik o kadar fazladır ki yanardağın tepesinde kar vardır ve tepesinde dünya atmosferinin %40’ının üzerinde yer alan bir gözlemevi vardır.

Bu yanardağ, ziyaretçilerin zirveye çıkabilmesi için uykuda. Ancak, çekingenlerin zirveye çıkması tavsiye edilmez, tırmanış sırasında atmosferik değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olması için bir rehber eşliğinde tavsiye edilir. Macera severler, yanardağda snowboard bile yapabilirler.

3. Nevado Ojos del Salado – Şili/Arjantin

Şili ve Arjantin sınırını geçen Ojos del Salado Volkanı, Dünyanın en yüksek aktif yanardağıdır-dir. Volkan And Dağları’nın bir parçasıdır ve zirvesi deniz seviyesinden yaklaşık 6.88 km yükseklikte yer almaktadır.

Ojos del Salado yanardağı binlerce yıldır patlamamış olsa da hala aktif kabul ediliyor. Volkanın kalderasında kraterler, piroklastik koniler ve lav kubbeleri bulunur. Yerel sakinler 1993 yılında gaz ve kül emisyonları bildirmiş olsa da, bu bilgi volkanologlar tarafından doğrulanmadı.

Hem batı hem de güney yarımkürenin en yüksek ikinci dağı olan bu yanardağ, inanılmaz manzarasını merak eden ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Ancak zirveye ulaşmak kolay değil, yaklaşık 15 gün sürüyor.

4. Caldera La Garita – Kolorado, ABD

Colorado, Crede yakınlarındaki San Juan Dağları’nda bulunan La Garita kalderası milyonlarca yıl önce oluştu. Dünya tarihinin bilinen en büyük patlamalarıBu, aşağıdakilerden birinin oluşturduğu büyük bir süper volkandır.

La Garita’nın bir süper volkan olarak sınıflandırılmasının nedeni, mantodan gelen magmanın kabuğa yükselmesi, ancak bir havalandırma veya yarıktan geçememesidir. Bu, muazzam bir basınca ve sonunda şiddetli bir patlamaya, bir magma birikimine neden oldu. La Garita Caldera, dünyanın en yüksek veya en büyük yanardağı olmasa da, patlama açısından açık ara en büyük yanardağlardan biridir.

Bu patlamaların en dikkate değer olanı yaklaşık 1,5 milyon yıl önce meydana geldi ve bugün Crede çevresinde hala görülebilen dünya dışı jeolojik yapılar yarattı. Bu yapılardan en dikkat çekici olanı ise 1.200 kilometrekarelik bir hacme sahip olan Balıklı Kanyon Tüfüdür. Bu patlamadan bu yana, La Garita diğer yedi büyük patlamanın kaynağı olmuştur. Neyse ki, bu süper volkanın soyu tükenmiş olarak kabul ediliyor ve yeni bir patlama tehdidi altında değil, bu nedenle yakınlarda yaşayanlar için tehlike oluşturmuyor.

5. Lullayaco – Şili/Arjantin

Dünyanın en yüksek aktif yanardağlarıDiğeri ise Şili ile Arjantin arasındaki Puna de Atacama bölgesinin And Dağları’nda yer alan Llullaillco. Atacama Çölü’nün doğusunda yer alan bu bölge, yüksek volkanik zirveleri ve yüksek yaylalarıyla tanınır.

Volcano Llullayaco, dünyadaki en yüksek ikinci aktif yanardağdır ve listedeki diğer bazı yanardağlara kıyasla nispeten gençtir. Sadece 150.000 yaşında olan Llullagliaco, eski bir yanardağ çöktüğünde büyük bir çığın enkazından oluştu.

1800’lerin sonunda en az iki patlayıcı patlama kaydedildi, ancak Llullagliaco’nun geçmişine bakıldığında, daha önce patlamalar yaşandığı ortaya çıktı. 500 yıl öncesi olarak kabul edilir. Volkanın tepesindeki düşük sıcaklıklar sayesinde bu kalıntılar çok iyi korunmuş durumda ve bu da araştırmacıların İnkaların eski din ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı oluyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here