Dünyanın ilk kütüphanesiAsur kralı Asurbanipal tarafından MÖ 668 ile 631 yılları arasında Ninova’daki (şimdiki Kuzey Irak’taki Musul yakınlarındaki) kraliyet sarayında kuruldu. Dünyanın ilk kütüphanesi, Asurbanipal Kütüphanesi. Çivi yazısıyla yazılmış 30.000 kil tablet içeriyordu.

Dünyanın ilk kütüphanesiMerkezi bir devletin yönetimi için edebi metinleri toplama ve düzenleme çabalarından doğdu. Kral Asurbanipal, 668’de babasının ölümünden sonra tahta çıktı ve 631’deki ölümüne kadar krallığı başarıyla yönetti. Devletin en güçlü dönemleri bu dönemde yaşandı. Kral bu gücü diplomasi ve ordu yoluyla elde etse de, alışılmadık derecede yüksek eğitimi ve okuryazarlığı tahttaki başarısını pekiştirdi. Aslında Kral Asurbanipal tahttayken Ninova’da nesillerdir bir çeşit arşiv vardı ama Kral Asurbanipal bu idari arşivi bugünkü kütüphaneye dönüştürdü. Dünyanın ilk kütüphanesio inşa etti.

Metinleri kopyalamak ve yenilerini oluşturmak için bir katipler ordusu görevlendirmenin yanı sıra, büyük gücünü ve nüfuzunu vasallarından ve komşularından metinler almak için kullandı. Örneğin, hayatta kalan tabletlerden biri BM45642 olarak biliniyor. Asurbanipal’in kontrolü altındaki şehirlerden bilim adamlarından koleksiyonu için belirli metinlerin kopyalarını göndermelerini istedi.

Dünyanın ilk kütüphanesi nasıl oluşturuldu?

Asurbanipal sadık bir okuyucu ve el yazması koleksiyoncusuydu, resmi heykellerde kılıç ve tüy kalemle tasvir edilmekten hoşlanırdı. Kütüphanesinde kehanet, din, dil, tıp, büyü, ritüeller, tarih, şiir, halk hikayeleri ve mitler dahil olmak üzere eski zamanların tüm yazılı bilgilerini tek bir çatı altında toplamak istedi.

Dünyanın ilk kütüphanesi Asurbanipal’in kütüphanesi, titiz yönetimi ve organizasyonuyla da dikkat çekiyor. Her tablet, kütüphane damgası olarak bilinen, her satırda kaç sayı olduğunu, nasıl dosyalanacağını ve tabii ki Ashurburipal’in koleksiyonuna ait olduğunu gösteren bir kolofon içeriyordu. Genellikle her eserin birden fazla nüshası vardı ve kaydın eksiksizliği, çok sayıda kişinin bu kitaplığa erişimi olduğunu ve metinleri kullandığını gösteriyor.

Dünyanın ilk kütüphanesi Asurbanipal’in kütüphanesindeki en büyük hazine, belki de hayatta kalan en eski edebi eserlerden biri olan Gılgamış Destanı’dır. Bu destan, mitolojik kahraman Gılgamış’ı ve onun tanrılar ve canavarlarla olan savaşlarını anlatır. Bu epik şiirin eski Yunan yazarları üzerinde büyük etkisi olduğuna inanılıyor.

Dünyanın en eski 6 kütüphanesi

Dünyanın ilk kütüphanesiTemel. Bu erken kütüphaneler kil tabletlerden oluşuyordu ve MÖ 2500’e kadar uzanıyor. Dünyanın en eski kütüphaneleriTüm koleksiyonları yok olmasına rağmen, koleksiyonlarından çok az eser ve parça günümüze ulaşmıştır. Dünyanın en eski 6 kütüphanesiŞuna bir bakalım.

  1. Al-Karaween Kütüphanesi
  • Kuruluş: MS 859
  • Yer: Fes, Fas
  • Etkinlik: İş

Tunuslu zengin bir tüccarın kızı olan Fatima al-Fihri tarafından kurulan Al-Qarawiyyin Kütüphanesi. Dünyanın en eski kütüphaneleri arasında. Kütüphane MS 859’da Fas’ın Fes şehrinde dünyanın en eski üniversitelerinden birinin yanında açıldı.

Son birkaç on yılda, kütüphanenin büyük bir kısmı hasar gördüğü için, birkaç üniversite fakültesi ve öğrencisi dışında herkese kapatıldı. Toronto Üniversitesi’nde ders veren Fas doğumlu Aziza Chauni adlı bir mimar, kütüphaneye verilen hasarı değerlendirmek için yetkililerle temasa geçti. Kütüphanenin çürüyen bölümlerinin altından bir nehir aktığını keşfetti. Kütüphane o zamandan beri kapsamlı bir tadilattan geçti ve 2017’de yeniden halka açıldı.

  1. Aziz Catherine Manastırı Kütüphanesi
  • Kuruluş: 548-565 AD
  • Yer: Sina, Mısır
  • Etkinlik: İş

Efsanevi Sina Dağı’nın eteğinde bulunan St. Catherine manastırındaki kütüphane, Dünyanın en eski kütüphaneleriOnlardan biri. Ayrıca kütüphaneye ev sahipliği yapan manastır, dünyanın en eski aktif Hıristiyan manastırlarından biridir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Manastırın kütüphanesi, yaşı ve Hıristiyan dünyasındaki önemi nedeniyle, Vatikan’dan hemen sonra ikinci en büyük eski el yazmaları ve el yazmaları koleksiyonuna sahiptir.

  1. Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi
  • Kuruluş: 337-361 AD
  • Yer: Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu (modern Türkiye)
  • Etkinlik: Yok – MS 1204’te yok edildi.

Bizans İmparatorluğu’na ait olan Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi, antik dünyanın son büyük kütüphanesiydi. 337-36 arasında kuruldu AD Constantius II döneminde, bu kütüphane Yunan edebiyatının hayatta kalan eserlerini korumak için yaratılmıştır. Kütüphane ayrıca İskenderiye Kütüphanesi’nin kalıntılarını da içeriyordu.

Bugün bilinen hemen hemen tüm Yunan klasikleri, Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi’nde saklanan Bizans kopyalarına dayanmaktadır. Kütüphanede çıkan birkaç yangın sonucunda eserlerin bir kısmı kısmen yok olmuş, binlerce cilt kaybolmuştur. Ancak, bazıları restore edilmiş ve kopyalanmıştır. MS 1204’te Konstantinopolis’in düşüşünden sonra, resmi imparatorluk kütüphanesi artık hayatta kalmadı, ancak bazı metinler hayatta kaldı ve sonraki yüzyıllarda restore edildi.

  1. Caesarea-Maritime İlahiyat Kütüphanesi
  • Kuruluş: MS 3. yüzyılın sonları.
  • Yer: Caesarea, İsrail
  • Aktivite: Hayır

Dünyanın en eski kütüphaneleri30.000’den fazla Hıristiyan el yazması içeren Caesarea-Maritime İlahiyat Kütüphanesi, tarihin en büyük dini kütüphanesiöyleydi.

Helenistik bir bilgin, keşiş ve erken dönem Hıristiyan ilahiyatçısı olan İskenderiyeli Origen ve Hıristiyan kitaplarının koleksiyoncuları olan akademik derleyici Caesarea’lı Eusebius, kütüphanenin geniş koleksiyonuna erişim sağlamaya yardımcı oldu.

Naniz’li Gregory, Büyük Basil ve Jerome de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinden birçok Hıristiyan bilgin okumak için kütüphaneye geldi.

MS 7. yüzyılın ortalarında, kütüphanedeki işler azaldı ve birçok paha biçilmez eser kayboldu.

  1. Bergama (Bergamo) Kütüphanesi
  • Kuruluş: MÖ 197
  • Konum: Pergamon (Modern Türkiye topraklarında Bergama)
  • Aktivite: Hayır

Antik Yunan kenti Pergamon (Bergama olarak da bilinir), antik dünyanın önemli kültür merkezlerinden biriydi. İskenderiye Kütüphanesi’nden sonra Antik Yunanistan’ın en iyi ikinci kütüphanesi olan Pergamon’da büyük bir kütüphane vardı.

Haklı bir vatandaş ve belediye meclisi üyesi olan Flava Melitene, kütüphaneye birçok eser kazandırdı. Ayrıca Roma imparatoru Hadrianus’un bir heykelini de kütüphaneye bağışlamıştır.

Bergama Kütüphanesi yaklaşık 200.000 cilt içeriyordu. Ne yazık ki, bugün kütüphanenin eserlerinin bir dizini veya kataloğu yoktur, bu nedenle kimse kütüphanenin fonunun ne kadar büyük olduğunu tam olarak bilmiyor.

  1. İskenderiye Kütüphanesi
  • Kuruluş: MÖ 3. yüzyıl
  • Yer: İskenderiye, Mısır
  • Etkinlik: Hayır – yok edildi.

İskenderiye Kütüphanesi, antik dünyanın en ünlü ve en büyük kütüphanelerinden biridir. Kütüphane, o zamanlar en önemli ekonomik, kültürel ve entelektüel merkez olan eski Mısır şehri İskenderiye’de bulunuyordu.

Büyük İskender’in İskenderiye’yi kurduğuna inanılıyor. Dünyanın ilk kütüphanesi Asurbanipal’in kütüphanesini ziyaret ettikten sonra, kendi büyük kütüphanesini yaratmak için ilham aldı. Fethettiği yerlerin eserlerini toplayıp Yunancaya tercüme etmek ve kütüphanesinde saklamak istiyordu.

Büyük İskender hayalinin gerçekleştiğini görecek kadar yaşamadı ama Ptolemy 3. yüzyılda kütüphaneyi inşa etmeye başladı. İskenderiye Kütüphanesi, o zamanın Dünya’sına ait tüm bilgileri toplaması, eserleri papirüs tomarlarına dönüştürüp saklamasıyla ünlüdür.

Kütüphane, MÖ 30’da Roma’nın Mısır’ı fethine kadar gelişti. Ancak daha sonra yakıldı ve binlerce parşömen kayboldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here