Enlem, ekvatorun kuzeyindeki ve güneyindeki herhangi bir noktanın ekvatordan açısal uzaklığıdır. Paralel olarak da adlandırılan bu çizgiler, Dünya’yı yatay olarak bölen hayali çizgilerdir. Bu çizgiler doğudan batıya uzanır, ancak kuzey ve güney mesafenizi ölçer. Dünya yüzeyinin herhangi bir yerindeki coğrafi konumları bulmak veya tanımlamak için bir koordinat sistemi veya çizelgesi oluştururlar.

enlem ne demek Sözlük anlamına baktığımızda, dünyanın herhangi bir noktasından geçen paralel bir daire ile ekvator arasındaki bir yay parçasının açısal değerinin tanımı ile karşı karşıyayız. Dünyanın merkezinden geçen enlemin adı nedir? Bu konu hakkında bilgi edinmek isteyenlerin sorduğu soru bu. Dünyanın merkezinden geçen bu paralel çizgiye ekvator denir. Ekvator en iyi bilinen paraleldir ve 0 derecededir. Ekvator, Dünya’yı Kuzey ve Güney Yarımküre olmak üzere iki eşit parçaya ayırır. Ekvatorun kuzeyine veya güneyine gidildiğinde enlem artar ve kutuplarda 90 dereceye ulaşır. Ekvator dışında adlandırılan başka çizgiler de var. Bunlar, güneşin Dünya’nın yörüngesindeki konumuna dayanmaktadır. İklimi, hava durumunu ve okyanus akıntılarını anlamamıza yardımcı olurlar. Yaklaşık 23 derece kuzey Yengeç Dönencesi, yaklaşık 23 derece güney ise Oğlak Dönencesi’dir ve bunlar dönence dediğimiz şeyin sınırlarıdır. Kuzey Kutup Dairesi 66 derece kuzey enleminde ve Antarktika Çemberi 66 derece güney enleminde yer almaktadır. Kuzey Kutbu ve Antarktika’nın sınırlarını işaretlerler.

Her paralel açıklık bir enlem derecesine eşittir ve aralarındaki mesafe 111 kilometre olarak kabul edilir. Bir enlem derecesi 60 dakikaya, bir dakika daha 60 saniyeye bölünebilir. Buradan bir saniyelik enlemin 30.7 metreye eşit olduğu sonucuna varılır. Kutuplarda birleşen boylam çizgilerinin aksine, enlem çizgileri paraleldir. Nerede olursanız olun, bu yatay çizgiler birbirinden aynı uzaklıkta.

Shirota ne yapar?

Konumuz genişlik olsa da Enlem ve boylam nedir? Sorusuna yanıt olarak boylamlar üzerinde kısaca durmakta fayda var. Hayali Dünya’yı bölen bu yatay çizgiler olduğu için, hayali Dünya’yı bölen dikey çizgiler de vardır. Bu çizgiler boylam olarak adlandırılır. Dünyamızı en ve boy olarak kesen bu hayali çizgiler, eski çağlardan beri astronomi ve denizcilikte kullanılmaktadır.

Gezginler, temel araçlarını kullanarak ufuk ile bir gök cismi arasındaki açıyı, genellikle güneşe veya Kuzey Yıldızına göre yaklaşık enlemlerini belirleyebilirler. Hesaplamalar basitti, bu nedenle seyahat sırasında doğru boylam ölçümleri hesaplanmadan önce denizde enlem ölçümü yüzlerce yıl boyunca güvenilirdi. Polaris ufkun 60 derece üzerindeyse, gözlemci 60 derece enlemde (Kuzey) idi. Polaris’in görünmediği güney yarımkürede bu süreç daha zordu.

Konumumuzu belirlemek için hala gökyüzüne bakıyoruz, ancak ekipman eskisinden daha gelişmiş. 30’dan fazla küresel konumlandırma uydusundan oluşan bir takımyıldız, sinyalleri yer alıcılarına ileterek dünyanın yörüngesinde döner. National Geodetic Service (CORS) sürekli çalışma referans istasyonları adı verilen sabit NOS küresel konumlandırma uydu alıcılarından oluşan bir ağ işletir. Diğer konum verileriyle birlikte Ulusal Mekansal Referans Sistemi, işlenmiş CORS verilerinin birkaç santimetresi içinde doğru enlem, boylam ve yükseklik koordinatları sağlayabilir.

Enlem değerleri nasıl okunur

coğrafi enlemler nelerdir Sözlüklere baktığımızda Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açısal değerinin başlangıç ​​paraleli olarak tanımlanması ile karşılaşmaktayız. Dünyanın mükemmel bir küre olduğunu varsayarsak, bu çizgileri hesaplamak nispeten kolaydır. Üç farklı enlem türü vardır: jeosantrik, astronomik ve coğrafi.

Dünya yüzeyindeki belirli bir noktanın enlemi, iki çizgi arasındaki açıdır. Bu yerden dünyanın merkezine bir çizgi ve dünyanın merkezinden ekvatora kadar bir çizgidir. Bu hesaplama yöntemi bize yer merkezli enlem çizgilerini verir. Derece ve dakika ve bazen saniye olarak ifade edilen jeosantrik enlem, açı ile Dünya’nın merkezindeki açıyı ifade eder. Her zaman ekvatorun kuzey-güney düzleminde ifade edilir.

Böylece Kahire, dünyanın merkezinde 30 derece enlem, 3 dakika kuzey enlemiyle 30 derece 3 dakikalık bir açı oluşturur. Kuzey, Kahire’nin ekvatorun kuzeyinde ve dolayısıyla Kuzey Yarımküre’de olduğunu gösterir. Dunedin, Yeni Zelanda, 45 derece enlemin 52 dakika güneyindedir, yani dünyanın merkezinden 45 derecede 52 dakika uzaklıktadır ve Güney Yarımküre’de yer alır.

Ülkemiz ekvatorun kuzeyinde yer alır, başlangıç ​​meridyeni (Greenwich) doğusunda yer almaktadır. Türkiye’nin enlem ve boylamı, 36° – 42° kuzey paraleli ve 26° 45° doğu meridyeni. Türkiye’nin bu özel pozisyonunun bazı sonuçları vardır. Bu, Dünyamızı yatay ve dikey olarak ayırması gereken çizgilerin sadece matematiksel nicelikler olmadığını göstermektedir.

Yer merkezli enlemi hesaplama yöntemi astronomi, küresel konumlandırma ve diğer gerçek dünya uygulamaları için yeterince doğru değildir. Bunun yerine jeodezik enlem yöntemini kullanıyoruz. Dünya üzerindeki herhangi bir nokta için enlemi hesaplama yöntemi, gezegenin dönüşü tarafından yaratılan merkezkaç kuvveti nedeniyle Dünya’nın kutuplarda etkili bir şekilde ezildiğini açıklar. Jeodezi, enlem çizgilerini yüksek bir doğrulukla ölçme, Dünya’nın geometrik şeklini, uzaydaki yönelimini ve yerçekimi alanını doğru bir şekilde ölçme ve anlama bilimidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here