Erasmus, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve öğrencilerin yurtdışında eğitim görmelerine izin veren bir Avrupa Birliği projesidir. Son yıllarda oldukça popüler olan bu konuya ilgi duyanlar için; Erasmus’un anlamı nedir? Sorusuna cevap arıyor. Kısaca Erasmus bir öğrenci değişim programıdır. Avrupa’da eğitim, öğretim, gençlik ve spora yönelik bir destek programı olan Erasmus, öğrencilerin yurtdışında eğitim görmeleri için önemli bir yoldur.
Program, 1466 ile 1536 yılları arasında yaşayan insanların adını almıştır. Rönesans Adını dönemin önemli isimlerinden Hollandalı filozof ve klasik bilgin, hümanist bilgin ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tan almıştır. 1987-2007 yılları arasında I. Sokrates ve II. Sokrates isimleriyle düzenlenen program, Leonardo da Vinci VE Erasmus Mundus Avrupa Birliği’nin hayat boyu öğrenme programına şu isimlerle dahil edilmiştir: Erasmus programının amacı, Avrupa Birliği ülkelerindeki yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik etmek ve üniversiteler arasında eğitim kalitesini artırmaktır. Bu program, üniversite eğitiminin kalitesini artırmanın yanı sıra öğrencilere farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını deneyimleme fırsatı da sunmaktadır.
Programa başvuru süresi ve programın süresi değişiklik gösterebilir. Başvuru tarihleri kuruma göre değişmektedir. Başvurular yılda bir, bazen yılda iki, bazen Ocak veya Haziran aylarında yapılabilir. Bu nedenle, ne zaman başvuracağınızı öğrenmek için üniversitenizdeki ilgili bölümle iletişime geçmeniz iyi bir fikirdir. Bir Erasmus projesi kapsamında yurt dışında geçirdiğiniz süre de projenin türüne bağlıdır. Proje türüne göre 2 ile 30 gün arasında veya 2 hafta ile 1 yıl arasında olabilir.
Erasmus nasıl yapılır?
Erasmus nedir? Sorumuzu dile getirdikten sonra bu programı öğrendik. Bu değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin belirli koşulları sağlaması gerekmektedir. Ziyaret edilecek ülke, şehir ve üniversite seçildikten sonra aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
- Yüksek lisans veya lisansüstü eğitime sahip olmak ve çalışmanın ilk yılını tamamlamak
- Akademik yıl başına toplam 60 kredi
- Daha önce Erasmus programlarının hiçbirine katılmamış olmak
- Bu programa dahil olan bir bölümde öğrenim görmek
- GNO’nun lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.20, yüksek lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.50 ve doktora öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekir.
- Program için gerekli olan dil yeterlilik düzeyini karşılayın.
- Program içerisinden departman ile iletişime geçmelisiniz.
Erasmus ile hangi ülkelere seyahat edebilirsiniz?
Erasmus nedir? Nasıl yapılır? Tanımlar ve prosedürlerle ilgili sorulardan sonra işin en keyifli kısmına, seyahat edilecek ülkeyi seçmeye geldik. Üniversite dönemine bambaşka bir heyecan ve tat katan bu program kapsamında 30’dan fazla ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. En çok tercih edilen ülkeler İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya’dır. Bu ülkelerin yanı sıra tüm AB ülkeleri ile birlikte Norveç ve Türkiye gibi ülkeler de program kapsamında ziyaret edilebilecek ülkeler arasında yer alıyor.
- AB ülkeleri: Hollanda, Polonya, Portekiz, Avusturya, Belçika, BulgaristanKıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, İspanya, İsveç
- AB üyesi olmayan ülkeler: Lihtenştayn, NorveçSırbistan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, İzlanda, Türkiye
En popüler Erasmus üniversiteleri hangileridir?
Erasmus programına katılım koşullarını sağlayan ve programa katılmaya hak kazanan öğrenciler, partner üniversiteler ve partner ülkeler arasından kendilerine uygun olanı seçerler. Bu aşamada öğrenci iyi bir eğitim almak, yabancı dilini mükemmelleştirmek, yeni yerler görmek, kültürleri tanımak gibi kriterler belirleyerek karar vermek zorundadır. Bu kriterler birçok insan için belirleyici olma eğilimindedir, ancak bir kişi diğer kriterleri tercihlerine göre derecelendirebilir. Kriterlere göre tercih edilen üniversiteler farklılık göstermekle birlikte program kapsamında en çok tercih edilen üniversiteler şöyle:
- Siena Üniversitesi – Siena
- Krakow Ekonomi Üniversitesi – Polonya
- Vilnius Gediminas Teknik Üniversitesi – Litvanya
- Amsterdam Vries Üniversitesi – Hollanda
- Münih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi – Almanya
Erasmus programının faydaları nelerdir?
Genellikle Fulbright ya da Chevening gibi burs programlarıyla karıştırılan Erasmus, bir burs, araştırma ya da diploma programı ya da yabancı dil programı değildir. Bu yüzden Erasmus nedir? Bir cevaba cevap olan bir sorunun tanımını ve ayrıntılarını gözden geçirmek faydalıdır.
Toplamda 12 aya kadar hibe alabilirsiniz. Erasmus FaydalarıHadi düşünelim.
1. Seyahat edebilir ve yeni yerler keşfedebilirsiniz.
Erasmus, 30’dan fazla Avrupa ülkesine seyahat imkanı sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler eğitim ve yaşam deneyimlerini bir arada yaşarlar. Program süresince ziyaret ettiğiniz şehir ve ülkenin kültürü, yaşam tarzı ile ilgili tüm detayları öğreneceğiniz gibi, diğer komşu şehir ve ülkeleri de gezme imkanı bulacaksınız.
Yeni yerler göreceğiniz, yeni kültürler keşfedeceğiniz bu programda Avrupa’dan farklı kültürlere sahip yeni arkadaşlar edinebileceksiniz.
2. Yeni bir yabancı dil öğrenebilirsiniz
Dersler genellikle İngilizce olarak verilmektedir ve program bu dil üzerine kuruludur. Ancak Erasmus bir dil öğrenme programı olmasa da gideceğiniz ülkede İngilizcenizi geliştirebilir hatta merak ediyorsanız gittiğiniz ülkenin yabancı dilini bile öğrenebilirsiniz.
Program kapsamında ziyaret edilen üniversiteler, uluslararası öğrencilere ücretsiz dil kursları sunabilir. Üniversitenizin böyle bir imkanı varsa ve yeni bir dil öğrenmekle ilgileniyorsanız, bu harika bir fırsat. Bu, sadece bir kurs olarak değil, aynı zamanda gidilen ülkedeki diğer arkadaşlar ve yerel halkla iletişim kurarken de pekiştirilebilen yeni bir yabancı dil öğrenmek için bir fırsattır.
3. Etkili bir özgeçmişe sahip olabilirsiniz
Erasmus ile farklı bir akademik geçmişe ve kültürel deneyime sahip olacaksınız. Bu sayede birçok işveren tarafından değer verilen uluslararası mezunlar arasında yer alacaksınız. Hatta deneyim içeren bir özgeçmiş hazırlayarak iş ilanınıza uluslararası bir boyut da ekleyebilirsiniz.
Günümüzde çoğu işveren işe alırken uluslararası deneyim kriterine büyük önem vermektedir. Bu faktör işgücü piyasasında öne çıkmaya yardımcı olur.
4. Mali destek alıyorsunuz
Erasmus, Avrupa’da okumak isteyen öğrencileri finansal olarak desteklemektedir. Gidilecek ülkelerin konumu aylık hibe miktarında değişiklik yaratsa da masrafların karşılanması büyük bir mali avantaj sağlamaktadır.
Bu program bir burs programı değildir. Bu, öğrencilerin seyahat ettikleri ülkedeki öğrenim ücretlerinden muaf olmalarını sağlar. Erasmus ücretine aylık yaşam destek hibesi dahildir. Alınan maddi yardımlar sayesinde yurt dışında eğitim süreci daha rahat hale gelmektedir.
5. Dünyanın her yerinden yeni arkadaşlar edinirsiniz
Programın faydaları, farklı ülkelerden gelen öğrencilerle tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmektir. Farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle dil, kültür, din veya etnik köken fark etmeksizin yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
Bu öğrencilerle iletişim halinde kalarak, yurt dışında her zaman ziyaret edebileceğiniz ve konuşabileceğiniz ömür boyu sürecek arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
6. Yeni kültürler tanırsınız
Erasmus Faydaları Çok farklı kültürlerin olduğu bir ortamda yaşadığınız için etkilenme ve yeni şeyler öğrenme fırsatınız oluyor. Dünyanın farklı yerlerinden yeni insanlarla tanışabilecek, onların farklı kültürlerini anlayabilecek ve ön yargılarınızdan kurtulabileceksiniz.
İş hayatında çok uluslu şirketlerde çalışmaya başlarsanız kültürel farkındalığın size avantaj sağlayacak bir özellik olduğunu unutmayın.