Eratosthenes, antik Yunanistan’da yaşamış bir bilim adamı, matematikçi, jeolog, filozof ve şairdi. MÖ 276-194 yılları arasında yaşadı. Ptolemaios hanedanlığı döneminde Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi’nin müdürüydü.
Eratosthenes birçok alanda çalıştı, ancak en önemli katkıları coğrafya ve matematik alanlarında oldu. Dünyanın çevresini ölçmek için gölge yöntemini ilk kullanan oydu. MÖ 240 yılında, güneş en dik açısında iken, İskenderiye’deki kuyunun dibindeki güneş ışınlarının dik açıda olduğunu, aynı zamanda Siena (modern Asvan) şehrinde de güneş ışınlarının dik açıda olduğunu fark etmiştir. güneş ışınları dik açıdaydı ve gölge oluşturmuyordu. Böylece Dünya’nın çevresini yaklaşık 40.000 kilometre olarak hesapladı.
Kütüphaneci olarak bilinen Eratosthenes de birçok eseri derlemiş ve savunmuştur. Aralarında Homerosiş, ArşimetMathematical’s ve Poems of Callimachus gibi birçok önemli eseri bulunmaktadır. Ayrıca tarih, matematik, coğrafya ve felsefe gibi birçok alana önemli katkılarda bulunan bir düşünür ve bilim adamı olarak kabul edilir.
Eratosthenes’in Hayatı
Eratosthenes MÖ 276’da doğdu. modern Libya topraklarında bulunan antik Yunan şehri Cyrene’de. Babası Aglaos, Kirene hükümdarı Magas’ın danışmanıydı. Eratosthenes, babasının da etkisiyle küçük yaşlardan itibaren edebiyat, matematik ve doğa bilimlerine ilgi duydu.
M.Ö. 20 yaşında Atina’ya giderek eğitimini tamamladı ve ardından Mısır’ın İskenderiye kentine gitti. Burada Büyük İskender’in ölümünden sonra kurulan Ptolemaios hanedanının hizmetine girdi ve kütüphane müdürü olarak çalışmaya başladı. Hayatı boyunca matematik, astronomi, coğrafya, edebiyat gibi birçok alanda çalıştı. Aynı zamanda şair olan Eratosthenes birçok edebi eser de yazmıştır. Ancak onun en önemli katkısı dünya yüzeyinin büyüklüğünü hesaplaması ve dolayısıyla coğrafyanın gelişimine katkısıdır.
Dünya yüzeyinin ölçüsünü hesaplamak için güneş ışınlarının dünya yüzeyine gelme açısını kullandı. Ayrıca, Mısır’ın Aswan şehrinin hemen güneyinde, Siena şehrinde gölgesiz bir noktadan güneşin doğrudan tepede olduğu günü takip eden günlerde İskenderiye’de güneş ışınlarının yeryüzüne geliş açısını da ölçtü. Bu ölçümler sonucunda dünya yüzeyinin çevresini 40.000 km olarak hesaplamıştır. Birçok geometrik figür üzerinde çalıştı. Bugün Eratosthenes Eleği olarak adlandırılan geometrik şekli tasarladı. Bu kafes, asal sayıları bulmak için kullanılan bir araçtır ve bugün hala matematikte kullanılmaktadır.
82 yaşında öldü. İlim ve edebiyat sahasındaki çalışmalarıyla daha sonra antik Yunan dünyasını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eratosthenes’in eserleri
Çalışmaları hayatta kalmadı. Ancak eski Yunan ve Roma kaynaklarından, özellikle Strabon’un Coğrafyasında eserleri ve icatları hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.
Ayrıca yaşadığı dönemde çok ünlü bir matematikçi ve bilim adamı olarak birçok farklı konuda çalışmalar yapmıştır. Bunlar coğrafya, matematik, astronomi, şiir ve tarih gibi alanları içerir.
Eratosthenes’in ölümü.
Eratosthenes MÖ 194’te öldü. 82 yaşında Bilgi kaynakları ölüm nedenini açıklamıyor. Ancak ölümünden önceki yıllarda özellikle gözlerinde sağlık sorunları olduğu bilinmektedir.
Ölümünden sonra öğrenim gördüğü kütüphanenin adı onun anısına “Eratosthenes Kütüphanesi” olarak değiştirilmiştir.