Aynaya baktığınızda yaşınızı gösterdiğinizi düşünüyor musunuz? cilt yaşlanmasıBu yaşla birlikte doğal bir süreçtir. Yaşlanmayı genetik özellikler, çevre ve yaşam koşulları belirler. Cildimiz de vücudumuzun diğer organları gibi yaşlanır, tek fark herkesin bu süreci dışarıdan görmesidir.
cilt yaşlanması Sonuç olarak, kırışıklıklar, çatlaklar ve sarkmalar ortaya çıkmaya başlar. Genetik faktörler cilt yaşlanmasının ana nedenidir. Ancak dış etkenler de bu sürecin hızlanmasını etkiler. Dolayısıyla bu süreci durdurmak mümkün olmasa da olabildiğince yavaşlatmak daha genç görünmemize yardımcı olur.
Sağlık teknolojisindeki gelişmelerle birlikte cildin daha genç görünmesi için ameliyatlar yapılabilmektedir ancak bu ameliyatlar maliyetli ve hatta bazen riskli olabilmektedir. Bu nedenle cildin gençliğini cerrahi müdahale olmaksızın doğal bir şekilde korumak önemlidir.
erken cilt yaşlanmasını önlemek Bunu yapmak için, buna neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirmek gerekir. kısaca cilt yaşlanmasını önlemek Antioksidan içeren yiyecekler yemelisiniz.
Bu süreç yaş ve genetik özelliklerle doğru orantılı olsa da kişinin alışkanlıkları ve davranışları cildinin görünümünü belirlemektedir. Bu faktörler genetik faktörlerden farklıdır; Faktörler, sıcak havalarda kirlilik, güneş ışığına doğrudan maruz kalma, sigara ve yetersiz beslenmedir.
Serbest radikaller, vücudumuzun hayati aktivitesini sağlayan ve vücuda zarar veren biyolojik olaylara müdahale eden maddelerdir. Serbest radikaller sigara, hava kirliliği ve güneş gibi çevresel faktörlerin bir sonucu olarak oluşur. Antioksidanlar, özellikle C ve E vitaminleri, cilt yaşlanmasına neden olan zararlı serbest radikallersonuçlarını inkar etmek. Bu serbest radikallerin oluşumunu tamamen engellemek mümkün değildir ancak azaltılabilir. Bu nedenle, etkileri azaltmak için doğru beslenmeyi takip etmek önemlidir.
Cilt hasarını en aza indirmek için antioksidanlar
dengeli beslenme ile serbest radikalleri nötralize etmek ve hücre yenilenmesine yardımcı olmak için. Saç, tırnak ve cildin sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için vücutta farklı işlevleri yerine getiren farklı besinler vardır. Serbest radikalleri nötralize etmek için bu besinleri tüketmeliyiz.
Alışkanlıklardaki küçük değişiklikler cilt sağlığını etkileyebilir. Cildin daha sağlıklı ve güzel olması için; Günde en az iki litre su için, kızarmış ve rafine gıdalardan kaçının. Beş ila altı öğün yiyin, lif tüketin ve yiyeceklerinizi iyi çiğneyin.
Ayrıca antioksidanlar ve belirli besin maddeleri içeren gıdaların tüketilmesi cilt hasarını en aza indirmeye yardımcı olur.
- turuncu renkli ürünler: Hücresel yaşlanmaAkne ile savaşmaya yardımcı olan ve hatta cildi güneş hasarından koruyan güçlü bir antioksidan olan beta-karoten içerirler. Vücutta, cilde destek ve sıkılık sağlayan proteinler olan kollajen ve elastin üretiminden sorumlu genlerin aktivitesini etkileyen bir besin olan A vitaminine dönüştürülür. Bu grubun ürünleri arasında mango, kayısı, havuç, şeftali bulunur.
- Tam tahıllar ve baklagiller: Kollajen üretiminde ve antioksidan enzimlerin işleyişinde etkili olan B vitaminleri ve çinko kaynağıdır.
- yulaf: Bunlar, kollajen ve elastinin yapısını etkileyen, doku yenilenmesini destekleyen ve antioksidan etkiye sahip silikon açısından zengin besinlerdir.
- kırmızı meyveler: Bunlar, leke ve kırışıklık gibi cilt hasarlarından sorumlu serbest radikallerin etkisini nötralize etmeye yardımcı olan antioksidan maddelerdir ve büyük miktarda polifenol içerir.
- Narenciye: Kollajen üretimi için önemli bir besin olan C vitamini açısından zengindir. antioksidan büyük etkisi var
- Somon ve sardalya: Cilt nemini iyileştirmeye yardımcı olan bir anti-inflamatuar besin olan omega-3 kaynağıdır. Bu besin keten ve chia tohumlarında da bulunur.
- Adzuki fasulyesi, domates ve yeşil çay: antiinflamatuar ve antioksidan etkileri olan polifenoller ve flavonoidler içerir. Koenzim Q10 açısından zengin olan adzuki fasulyesi, cilt yenilenmesini ve bütünlüğünü destekler.