Eskişehir, Kütahya ve Afyon illeri arasında yer alan Frig Vadisi, M.Ö. 12-7. yüzyıllarda yaşamış Frig uygarlığına ait bir coğrafi bölgedir. Vadiye adını veren Friglerin yaşadığı bu bölge antik çağda Frigya olarak biliniyordu. Frigler tarafından kayalara evler, kaleler ve anıtlar oyularak kurulan bu büyük uygarlık, bugün doğa ve tarihin iç içe geçtiği muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Frig Vadisi oldukça geniş bir alandır. Bu yüzden Afyon Frig Vadisi Türkiye’de yapılan lokasyon çalışmaları doğru olsa da bu bölgenin sadece bir kısmını kapsadığını bilmeliyiz. Burası bir vadi görünümünde değil aslında kilometrelerce uzunluktaki bu coğrafyanın Frig Vadisi olarak anılmasının nedeni aslında “Frig dünyası” gibi kültürel bir öneme sahip. Aslında az önce de belirttiğimiz gibi birden fazla Frig yerleşim merkezi vardır. Frig Vadisi Afyonu Form arama tüm bölgeyi kapsamaz. Aslında bu bölge tüm bu yerleşimleri kapsaması bakımından Frig Vadisi değil, Frig Vadileri olarak anılmaktadır.
Frig Vadisi’ne girmek isteyenler vadinin geçtiği illerden birine gitmeli. Ankara, Afyon, Eskişehir, Konya, Burdur, Kütahya illerine gidip bu illerden Frig Vadisi’ne ulaşabilirsiniz. Frig Vadisi’nin bazı illerimize olan uzaklıkları şu şekildedir: Ankara’dan 296 km, Eskişehir’den 75 km, Afyon’dan 121 km, Kütahya’dan 85 km.
Frig Vadisi’nin Özellikleri
Adını bu geniş alanda medeniyet kuran Frigler’den alan Frig Vadisi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Frig Vadisi’nin özellikleri şunlardır:
- Frig vadisi 7 il ve çok sayıda ilçeden geçmektedir. Toplam alan 55 hektardır.
- Frigya, Sakarya Nehri ile Büyük Menderes arasında kalan bölgenin eski adıdır.
- Bölge adını Güneydoğu Avrupa’dan gelip bölgeye yerleşen Friglerden alıyor.
- Frig Yolu, Türkiye’nin en uzun üçüncü yürüyüş parkurudur.
- Frig Yolu 4 şehre yayılmıştır. Toplam uzunluğu 506 km’dir.
Frig Vadisi’nin gezilecek yerleri
İnsanlar genellikle bu bölgeyi araba ile gezerler. Ancak spor ve doğa macerası tutkunuysanız bu vadiyi yürüyerek keşfedebilirsiniz. Kampın eteğindeki vadide gece at turları düzenleniyor. Likya Yolu’na benzer şekilde Frigler tarafından kullanılan birkaç antik yol da vardır. Bu yollar boyunca 400 km uzunluğa kadar yürüyüş ve bisiklet yolları bulunmaktadır.
Tüm bu bilgiler ışığında bu bölgeyi araçla ziyaret ederseniz 2 gün yeterli olacaktır. Ancak bu bölgeyi at sırtında, bisikletle ya da yürüyüş yaparak daha detaylı gezmek isterseniz bu süre uzayacaktır. Burayı ziyaret etmek için belirli bir zaman sınırı yok, yılın herhangi bir zamanında gidebilirsiniz. Tavsiye olarak mayıs ayından ekim sonuna kadar gidilmesi tavsiye edilir çünkü bu bölge kışın soğuktur. Yazın gün batımından sonra bile soğuk olur. Bu nedenle bölgeyi ziyaret ederken yanınıza mutlaka kalın giysiler alın.
Her yıl dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca turisti ağırlayan bu yer, özellikle sporcuların rağbet ettiği bir bölgedir. Pek çok cazibe merkezi ve doğal güzellik var. Bazılarına bakalım.
1. Aslan Tapınağı
Aslanlı Tapınak, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kümbet adlı bir köyde yer almaktadır. Köy, Eskişehir il merkezinin 75 km güneyinde yer almaktadır. Tapınak, Frig ve Roma dönemlerine ait eserler barındırmaktadır. Bu yerin bir diğer adı da Solon Mezarı’dır.
Yörenin iki farklı adla anılmasının nedeni, mezarın üzerindeki kitabede Solon’un yazıtı ve aslan kabartmalarının bulunmasıdır.
2. Himmet Baba Türbesi
Himmet Baba’nın türbesi de Kümbet köyündedir. Bu 13. yüzyıl sitesi ilginç bir yapıya sahiptir. Görünüşü sekizgen bir yapıdır ve içine girildiğinde dairesel bir yapıdır. Girişte Bizans dönemine ait mermer, çevresinde Osmanlı dönemine ait kitabeler bulunmaktadır.
3. Gerdekkaya
Bu Helenistik yapı Soğanlı vadisinde yer almaktadır. İlk bakışta bir tapınak gibi görünse de aslında bir türbedir. 1991 yılında restore edilen Gerdekkaya’nın sütunları yeni gibi duruyor.
4. Fırında lahana
Burası Yazılıkaya köyüne 1.2 km uzaklıkta bulunuyor. Ortalama yaşyy.’da halen kale olarak kullanılan bir yapıdır. Bu mekanın blok taş duvarları, kayalara oyulmuş odaları, sarnıç ve çevresinde anıt mezarlar bulunmaktadır.
5. Midaşir
Birçok Frig kalıntısının bulunduğu bu yer, Yazılıkaya köyü olarak adlandırılan Çerkez köyü ile iç içedir. Kırgız kayalıkları, Küçük Yazılykkaya ve Midas Anıtı bu bölgede yer almaktadır.
- Midas Anıtı: Eskişehir’e yaklaşık 80 km uzaklıktadır. 17 metre yüksekliğindeki anıt, MÖ 600 yılında yapılmıştır.
- Kırkgöz Kayalıkları: Kayalara oyulmuş ve karşılıklı konumlanmış odalardan oluşan bir yerdir. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bilgiler içermektedir.
- Küçük Yazılıkkaya: Pişmiş Kalesi ile aynı zamana denk gelen bu yer, köyün yaklaşık 1.7 km kuzeyinde yer almaktadır. Bu, bugüne kadar ayakta kalan en az hasar görmüş yapılardan biridir. Burası Hasanbey kayası olarak da bilinir.
- Sarnıçlar: Kuyu merdivenlerden aşağı inildikçe derinleşir. Bu tür rezervuarlara genellikle Frig yerleşimlerinde rastlanır.
6. İnşa edilmiş kale
Kümbet Vadisi’nde yer alan Yapyldak Kalesi, Yapyldak köyünün güneybatısında yer alan bir kaledir. Bu kale Frig uygarlığının tarihini yansıtan süslü bir mezara sahiptir.
7. Aslanskaya
Buraya ulaşmak için kuzey istikametinde Uçlerkayası köyünü geçip sağa, Emre Gölü yakınından bakmanız gerekiyor. Büyük bir aslan kabartması ve Frig yazıları ile Mozole, Frig Vadisi gezilecek yerlerOnlardan biri.
8. Hesaplar
Afyon ili İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür. Afyon şehir merkezine yaklaşık 42 km, İhsaniyeh ilçesine 7 km uzaklıktadır. Burası tarım ve hayvancılıkla uğraşan çok küçük bir köy. Bu köyün 2022 nüfus sayımına göre nüfusu 421 kişidir.
Burada yerleşimin ne zaman başladığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte M.Ö. 2000’li yıllarda Hititlerin yaşadığına dair bilgiler var. daha sonrasında FriglerRomalılar, Selçuklular ve Romalılar gibi birçok devlet burada hüküm sürmüştür.
9. Aslantaş ve Yılantaş
Frig Vadisi gezilecek yerler iki eser arasında Tek bir yerde bulunan bu eserlerin MÖ 7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Aslantaş, o dönemin krallarından birinin mezarıdır. Yılantaş ise parçalanmış bir anıttır.
10. Avdala Kalesi
Afyon ili, İhsaniye ilçesi, Ayazini beldesinde bulunan Avdales Kalesi, inşa edilmiş bir kale değil, kayalara oyulmuş bir kaledir.
Bizans İmparatorluğu zamanından beri yerleşim yeri olarak kullanılan bu alan, çok katlı ve çok odalı bir sarnıç yapısına sahiptir. Gazlıgöl kaplıcasına 10 km uzaklıktadır ve kolayca erişilebilir.
Sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Afyon’a gelmek isteyenler buraya da geliyor.
11. Ayazini Kilisesi
Ayazini Kilisesi 1000’li yıllardan Bizans dönemine kadar uzanan önemli bir kaya kilisesidir. Etkileyici bir yapı olan Ayazini Kilisesi’nin iç yapısı görülmeye değer. Bu yerin bir tarihi var. Bir düğün olduğu zaman, kilisede kazanlarda kaynar su ile yıkanma geleneği vardı. Bu yapı Bizans eseri olduğu için Gavur Hamamı olarak anılmıştır.
Buranın tarihiyle ilgili bir başka rivayet de kilisenin içinin kara olduğudur. Bu, kazanlardan çıkan duman nedeniyle oldu. Ancak daha yaygın bilimsel inanış, bu kurum renginin, içeriyi aydınlatmak için kullanılan meşalelerle ilişkilendirildiğidir.
Ayazini bölgesi vali tarafından geliştirilmiştir. Frig Vadisi gezilecek yerler Burayı gezi programınıza eklediyseniz öğle yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Çünkü burada birkaç kafe ve restoran var.