Geyik, büyük, güzel ve görkemli, hızlı ayaklı bir canavardır. Geyiğin en göze çarpan kısmı, hayvanın başını süsleyen boynuzlarıdır. Toplamda, dünyada 51 geyik türü vardır.
Hayvanların boyutları farklıdır, türlere bağlıdır. Bir ren geyiğinin bir buçuk metreye ulaşabileceğini, ancak minimum yüksekliğin yalnızca 80 santimetre olduğunu, vücudun iki metre yükseldiğini ve ağırlığın iki yüz kilograma ulaştığını varsayalım. Bu geyiğin uzunluğu bir metreden fazla değildir ve ağırlığı sadece 50 kg’dır.
Geyiğin gözleri ela sarısıdır ve onlardan derin gözyaşları akar. Bazı geyiklerin çok ince ve zarif bacakları varken, diğerleri küçük ve halinden memnundur. Ancak tüm türlerde, iyi gelişmiş bacak kaslarıyla güçlüdürler.
Bu nedenle tehlikeden çok çabuk kaçarlar – hızları saatte 50 kilometreyi geçebilir. Geyiklerin renkleri yaşadıkları yere göre değişir – koyu kahverengi, altın kırmızısı veya kahverengi olabilirler.
Geyikler hayatları boyunca böyle güzel, baştan çıkarıcı boynuzlar takmazlar. Bu güzellik ilk kez beş yaşında büyür ve 12 yaşından itibaren boynuz zayıflar ve taç kısalır. Genellikle hayvanlar boynuzlarını ilkbaharda Mart’tan sonuna kadar bırakır; Genç boynuzlar üç ay içinde sertleşir.
Aslanların geyiklerinin ana düşmanı olmasına rağmen, insanlar bugüne kadar asıl düşman olmaya devam ediyor. Geyik avı çok yaygındı ve çok sayıda hayvan yok edildi.
Kılavuzsuz boynuzlar çok popülerdir ve güçlü iyileştirici özellikleri nedeniyle değerlidir. Su ve alkolden özler çıkarırlar ve yüksek tansiyon ve sinir bozukluklarının tedavisi için tıbbi müstahzarlar üretirler.
geyik nerede yaşar
Geyik dünyanın her yerinde yaşar. Sıcak Afrika’da, Avrupa ve Asya bölgelerinde, Rusya’nın kuzey bölgelerinde, Amerika’nın her iki kıtasında iyi yaşıyorlar. Ayrıca Avustralya ve Yeni Zelanda’nın uzak bölgelerinde de nüfusları var. Birçok geyik türü, su kütlelerinin yakınındaki yerleri seçerek yüksek nemli alanları tercih eder.
geyik ne yer
Geyikler, ilkbahar ve yaz başlarında tahıllar, baklagiller, şemsiye bitkileri ile beslenir. Yaz aylarında içine fındık, her türlü çilek, mantar ve sebze tohumları eklenir. Sıcağa rağmen tomurcuklar ve yapraklarla beslenir, ağaç dallarındaki tohumları ve üzerinde büyüyen küçük çalıları mutlu bir şekilde yer.
Hayat yolu
Geyikler, 10-30 başlı küçük sürüler halinde yaşayan zorlu hayvanlardır. Yazın hayvanlar girebildikleri kadar derine inerler ve bol otlu ağaçların çokluğu beslenmeyi kolaylaştırır. Kışın başlamasıyla birlikte, çok fazla kar örtüsü olduğu ve altında çok az yiyecek bulunabileceği için yoğun orman çalılıklarına taşınırlar.
Bir geyik kaç yıl yaşar?
Doğal koşullar altında geyikler 18–22 yıl yaşar. Zaten bir hayvanat bahçesinde veya özel bir çiftlikte geyik yetiştiriyorsanız, yaşam beklentisi on yıla kadar çıkar.
üreme
Geyik açgözlü bir harem yaşam tarzına öncülük eder, ancak sadece kızgınlık döneminde eş bulan bireyler vardır. Sürünün başındaki çok eşli hayvan, birkaç dişiyle çiftleşen bir erkektir. Ayrıca erkekler rakip erkeklere saldırmaya başladıklarında dişilerini savunmaya geleceklerdir.
Ren geyiği gütme güz ortasında başlar ve Aralık ayına kadar devam eder. Geyik kükremesi birkaç kilometre öteden duyulabilir. Çoğu zaman erkekler, gerçek şövalyeler gibi, kadınları için savaşırlar, boynuzlara çarparlar, düşmanı yere sermeye çalışırlar. Herhangi bir dövüşte, en güçlü ve en zayıf kazanır. Henüz boynuz kazanmamış genç erkekler bu savaşlara katılmazlar.
Erkek geyikler yaklaşık üç yaşından sonra, dişiler ise iki yaşından biraz daha erken çiftleşmeye başlar. Geyik hamileliği 6 ila 9 ay sürer (türe bağlı olarak). Doğum zamanı geldiğinde dişi başka bir yere gitmeye çalışır. Kural olarak, ikizlerin değiştirildiği durumlar olmasına rağmen, yalnızca bir geyik doğar. Doğumda bebekler, onları avcılardan ve düşmanlardan koruyan kalıcı lekelerle kaplıdır.
İlk dakikalardan itibaren küçük bir geyik kalkabilir. Anne onu uzun süre sütle besler – yaklaşık bir yıl.
geyik türleri
Alageyik,
Bunlar, orantılı olarak karmaşık, ince olan bu ailenin en güzel sakinleridir. Bu türün özelliğini kuyruğunun altındaki hafif bir benek ile ayırt edebilirsiniz. Özellikle uçlarda çok sayıda dallanan boynuz. Boyut olarak değişen toplam 15 alt tür vardır. Kızıl geyiğin menzili geniştir: Avrupa ülkeleri, İskandinavya, Çin, Kuzey Afrika, Avustralya, Amerika’nın her iki kıtası.
ren geyiği
Tundrovik, Avrasya’nın kuzeyinde yaşıyor. Bu boynuzlu türün sadece erkekleri değil, dişileri de vardır. Kar temizleme, yemek ve alma için hizmet ederler. Bu tür, orada yaşayan et veya daha doğrusu küçük kemirgenler, limonlarla beslenen tek türdür. Vücut uzunluğu yaklaşık iki metre, ağırlık 200 kg.
su geyiği
En büyük ailede en küçüğü yaklaşık bir metre uzunluğunda ve 9-14 kg ağırlığındadır. Çin ve Kore ormanlarında yaşar. İyi yüzer, birkaç kilometre yüzebilir.
domuz geyiği
Kabarık güzel bir kuyruğu var. Dişiler daha açık renkte erkeklerden farklıdır.
Pakistan, Burma ve diğer Güney Asya eyaletlerinin ovalarında yaşıyorlar. Yalnız yaşarlar, sürüler nadiren toplanır. Gece yaşarlar, gündüzleri çalıların gölgesinde dinlenirler.
benekli geyik
Vücut uzun, yaklaşık 180 santimetre, ağırlığı 75-130 kg. Hayvanın ortalama uzunluğu 110 santimetredir. Hayvanlar sokulgandır, 15-25 kişilik küçük gruplar halinde yaşarlar. Eski SSCB’nin ovalarında ve dağlık bölgelerinde dağıtıldı. Uzak Doğu bölgesinde, Kafkas dağlarında ve Orta Şerit bölgelerinde yaşar.
kaniş geyiği
Kuzey ve güney olmak üzere iki tipi vardır. Vücudunun uzunluğu sadece 90 santimetre, boyu 40 santimetreden fazla değil, ağırlığı yaklaşık on kilogram, boynuzları çok kısa – 10 santimetreden fazla değil. Kürk kahverengidir. Güney Amerika ülkelerinde bitki besinleriyle beslenir – ağaçların yapraklarıyla beslenir ve dalları çiğner. Kişi bir yaşam biçimini tercih eder, bazen çiftler halinde yaşar.
Kaynak: