Bizler günlerin tadını çıkarmaya devam ettiğimiz sürece, emin olun güneş var olmaya devam ediyor, Hiç güneşin aniden kaybolduğunu düşündünüz mü? Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusuna cevap vermeden önce, Güneş ve Dünyamız hakkında bazı genel bilgiler edinelim.
Güneş bir yıldızdır ve güneş sistemimizin merkezidir. Güneş sistemimizdeki her şey güneşin etrafında döner. Güneş’in varlığının diğer gezegenler için önemini henüz tam olarak anlayamasak da Dünya’mızda yaşamın devamı için vazgeçilmez bir faktördür. Güneş’in devasa kütlesi, güneş sisteminin diğer tüm gezegenlerini kendine çekiyor. Dünya ve diğer tüm gezegenler uzayda çok hızlı hareket ettikleri için Güneş’in varlığı onların kendi etraflarında hareket etmelerini sağlar. Güneş aniden ortadan kaybolsaydı, Dünya ve diğer gezegenler ileri hareketlerine devam edecek ve aslında düz bir çizgide uzaya uçacaklardı. Bunun kesin sonucunu tahmin etmek zor olsa da, biz dünyalıların uzayda kaybolacağımız söylenebilir.
Güneş kaybolursa ne olur?
Güneş, dünyadaki doğrudan veya dolaylı tüm enerjinin kaynağıdır ve dünyadaki tüm faaliyetler için gerekli olan enerji de güneşten gelir. Güneş ışınları yeryüzüne düşmediği zaman, sekiz dakika sonra yeryüzündeki yaşamın sona ereceği ve dünyanın yok olacağı anlaşılacaktır. Bunun nedeni birçok hayvan, bitki ve bitkinin metabolik faaliyetlerini özsuyu ışınları yardımıyla gerçekleştirmesidir.
Güneş’ten gelen ışık Dünya’ya 8 dakika 17 saniyede ulaşır. Yani güneş kaybolsa bile onu sekiz dakika daha gökyüzünde görebiliriz. Güneş, güneş sisteminin bağlantı halkasıdır. Güneş, Dünya’nın kütlesinin 333.000 katıdır ve gezegenleri yörüngelerinde tutan yavaş bir yer çekimine sahiptir. Tüm bu çekim kuvvetini ortadan kaldırsak bile, onu hissetmemiz sekiz dakikamızı alacaktır. Bunun nedeni, Einstein’ın görelilik kuramına göre yerçekiminin ışıkla aynı hızda hareket etmesidir.
Güneş ışığı olmadan fotosentez durur ve bitkiler ve ağaçlar ölmeye başlar. Birkaç gün içinde sıcaklıklar düşmeye başlar ve insanlar ölmeye başlar. İki ay içinde okyanusun yüzeyi donacak ama denizlerimizin donması için bir bin yıl daha geçmesi gerekecek. Ancak o zamana kadar, atmosfer bozuluyor, radyasyon içeri sızıyor ve Dünya, uzayda amaçsızca sürüklenen, ıssız bir çorak araziye dönüşüyor.
Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusunun yanıtlarını birlikte gözden geçirdik. Soruları biraz farklılaştırarak bu durumun nelere yol açabileceğine bakalım.
Güneş ışığı olmadan ne olurdu?
Güneş olmasaydı bu dünyada hiçbir şey olmazdı çünkü güneş vücudumuza enerji veren D vitamini sağlar ve biz de yaşayabiliriz. D vitamini bizim için çok önemlidir. Güneşten gelen güneş ışınları etrafımızdaki bitkileri oluşturur.
Güneş ışığı olmadan ne olurdu?
Radyasyon şeklinde yüzeyden uzaya akar. Gezegenimizi ısıtır ve birçok kimyasal ve fiziksel süreci harekete geçirir. Güneş ışığı olmadan, Dünya kasvetli olurdu. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar olmazdı. Başka bir yaşam formu olmazdı.
Güneş olmadan ne kadar yaşayacağız?
Bilim adamları kesin olarak bilmeseler de, hafta boyunca ortalama küresel yüzey sıcaklığının -17 olduğunu söylüyorlar.OC’nin altına düşeceğini tahmin ediyorlar. Peki, soğuk kış aylarına baktığımızda, bu düşük sıcaklıkları kaldırabileceğimizi düşünürsek, sorunun tam olarak ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.
Sorun şu ki, sıcaklık düşmeye devam ediyor. Bir yılda, ortalama küresel yüzey sıcaklığı -73’tür.OC’nin çok altında olabilir. O zamana kadar, Dünya okyanuslarının üst katmanları donmuş olmalıydı.
Okyanusların donmuş üst katmanlarının aşağıdaki derin suları kapatarak yüzbinlerce yıl boyunca sıvı halde tutmasına rağmen, Dünya’da yaklaşık -2400Kararlı küresel ortalama yüzey sıcaklığı ‘C’ye yaklaştığında sonunda donacaktır. Sonuç olarak, atmosfer donar ve Dünya’ya düşer.
Güneş olmasaydı hayat nasıl olurdu?
İnsanlar olarak enerjimizi yediğimiz besinlerden alırız ve tamamı güneş enerjisinden gelir. Işık enerjidir ve bir yaşam biçimidir. Işık, besin zincirinde çok önemli bir yaşam döngüsü kaynağıdır. Işık olmadan besin zinciri tamamlanamaz ve bitkiler ve hayvanlar başka bir enerji kaynağı bulmak zorunda kalırlar.
Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusuna verilen cevaplar, gördüğünüz gibi, korkunç. Kuşkusuz Dünya’nın Güneş’e olan ideal uzaklığı, Dünya’da yaşamı mümkün kılan en önemli faktörlerden biridir. Şimdiye kadar Güneş böyle bir işaret göstermiyor ama insan yani Güneş dünyanın düşünen varlığı olmasaydı ne olurdu? Güneşin sonu ne zaman gelecek? Bu tür soruların yanıtlarını merak etmeden edemiyor insan.