Marmelat– cehri ailesinden Ziziphus cinsinin küçük dikenli ağaç türlerinden biri. 4000 yılı aşkın bir süredir halk hekimliğinde tüketilen ve kullanılan hünnap meyvesi artık tüm dünyada popüler. Hünnap meyvesi (Ziziphus jujuba), Çin tarihinde hünnap veya kırmızı hurma olarak da bilinir.
Bu bitki Çin’e özgüdür ve 175 yılı aşkın bir süredir ABD’de yetiştirilmektedir. 7,6 ila 9 metre yüksekliğe ulaşabilen bu tür, eliptikten ovale kadar değişen üç damarlı bir yapıya sahiptir. Meyve vermeden önce küçük sarı çiçekler açar, ardından küçük erik büyüklüğünde meyveler gelir. Meyvenin şekli küçük bir erikten yuvarlak veya armut şekline kadar değişir. Bir kiraz kadar küçük veya bir erik kadar büyük olabilir. İnce, yenilebilir bir kabuğa ve beyazımsı ete sahiptir. Meyveler olgunlaştığında koyu kırmızı olur. Tamamen kızaran meyve buruşmaya ve yumuşamaya başlar, ancak yine de yenilebilir.
Hint marmelatı veya pamuk marmelatı olarak bilinen çeşitler, normal marmelattan farklı olarak pürüzsüz değil, tüylüdür. Meyveler daha küçüktür ve çok tatlı değildir. Her iki tür de kış sıcaklıklarının 9.4°C’nin altına düşmediği sıcak ve kuru iklimlerde yetişir. Ağaçlar birçok zararlıya karşı oldukça dirençlidir. Yabani hünnap (Z.lotus) ve dikenli hünnap (Ziziphus Spina-Christi) da yaygın olarak yetiştirilmese de diğer hünnap türleridir.
Marmelat nerede yetişir?
Kırmızı dut veya Çin hurma meyvesi olarak da bilinen meyvesi, Güney Asya’ya özgüdür ancak tüm dünyada popüler hale gelmiştir. Anavatanı Çin’den ayrıldıktan sonra Güney Asya, Lübnan, Kuzey Hindistan, Kuzey Afrika, Suriye gibi birçok kıtaya ve ülkeye yayılmıştır.
marmelatın yetiştirildiği bölgeler ülkemizde yer almaktadır. Türkiye’nin Marmara, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Manisa’nın Demirci ilçesi Çorukh vadisi havzasında, Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu ilçesinde çeşitli türler yaşıyor.
Marmelatta hangi vitamin ve mineraller var?
Meyveleri vitamin ve mineral bakımından zengindir ve az kalori içerir.
100 gr porsiyon (yaklaşık 3 meyve) şunları içerir:
- Kalori: 79
- Yağ: 0.2 gram
- Protein: 1.2 gram
- Potasyum: 250 mg
- C Vitamini: 69 miligram (önerilen günlük miktarın yaklaşık %77’si)
- Demir: 0.48 mg.
Marmelatın faydaları nelerdir?
Hünnap meyvesi uykusuzluk ve kaygı gibi durumların tedavisinde uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan bir meyvedir.
Hayvan çalışmaları, meyvenin sinir sistemi, bağışıklık ve sindirim sistemleri için iyi olduğunu göstermiştir.
Marmelat FaydalarıAyrıntılı olarak analiz edelim.
1. Antioksidan Açısından Zengin
Hünnap meyveleri, başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpen asitler olmak üzere çeşitli antioksidanlar içerir. aynısı antioksidan Aynı zamanda işlev gören C vitamini açısından da zengindir.
Antioksidanlar, serbest radikallere aşırı maruz kalmanın neden olduğu hasarı önleyebildikleri ve tersine çevirebildikleri için tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın tedavisine önemli katkı sağlar.
Bir çalışma, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin, karaciğerde serbest radikal hasarının neden olduğu stres ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.
Aslında marmelatın faydalarıBunun çoğu, antioksidan içeriğine dayanmaktadır.
2. Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir
Uyku kalitesini ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Bu nedenle alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar, bu etkinin eşsiz antioksidanlar tarafından oluşturulduğunu göstermiştir.
Sıçanlarda yapılan bir araştırma, meyve ve tohum özlerinin uyku süresini ve kalitesini artırdığını buldu. Ek olarak, kaygıyı azalttığı için meyvelerinin kullanımı alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilmektedir.
Araştırmalar, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerini sinirlere zarar veren bileşiklerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Hünnap çekirdeği ekstrelerinin doktorların tavsiye ettiği dozlarda tüketilmesinin Alzheimer hastalığının neden olduğu bunama tedavisine yardımcı olabileceği de gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, tohumların kendileri genellikle doğrudan yenmez.
3. Bağışıklığı artırır, kanser hücreleriyle savaşır
Araştırmalar, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikallere karşı koruma sağlayabildiğini, zararlı hücreleri nötralize edebildiğini ve iltihaplanmayı azaltabildiğini göstermiştir.
Enflamasyonu ve serbest radikalleri azaltmak, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Başka bir çalışma, antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap ligninlerinin bağışıklık hücrelerinin üretimini uyardığını ve bu hücrelerin zararlı bileşikleri nötralize etme oranını artırdığını gösterdi.
Hünnap özü, zararlı istilacı hücreleri yok edebilen doğal öldürücü hücrelerle bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini açısından oldukça zengin olan meyve aynı zamanda güçlü kanser önleyici özelliklere de sahiptir. Yüksek dozda C vitamini enjeksiyonlarının tiroid kanseri hücrelerini öldürdüğü bulunmuştur.
Ekstraktın yumurtalık, servikal, meme, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğü bulunmuştur.
araştırmacılar, marmelat faydalarıMeyvelerdeki antioksidan bileşiklerin hastalığın temel nedeni olduğuna inanıyor.
4. Sindirimi İyileştirebilir
Marmelat FaydalarıBunlardan biri, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Meyvelerdeki karbonhidratların yaklaşık %50’si, sindirim üzerindeki yararlı etkisi ile bilinen liften gelir.
Dışkılarımızı yumuşatarak, besinlerin sindirim sistemindeki hareketini hızlandırır ve kabızlığı azaltır. Ayrıca hünnap özleri, mide ve bağırsakların iç yüzeyini güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece ülser, yaralanma ve bağırsaklarda bulunabilecek zararlı bakterilerin zarar görme riskini azaltır.
Son olarak, marmelattaki lif, iyi bağırsak bakterileri için besin görevi görerek, onların büyümesine ve kötü bakterileri atmasına yardımcı olur.
Marmelat nasıl tüketilir?
Meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuşları hemen yenebilir ama genellikle çorba ve çay olarak hazırlanır. Çiğneme kıvamına ve hurmaya benzer bir tada sahip olan dutlar, kek ve diğer tatlılarda kuru üzüm veya hurma yerine kurutularak kullanılabilir.
Kurutulmuş hünnap, özellikle Asya’da tatlılarda kullanılmak veya şeker olarak saf olarak tüketilmek üzere yaygın olarak satılmaktadır. Kurutulmuş meyveler taze olanlardan daha fazla kalori içerir. Hünnap konsantre bir şeker kaynağıdır, bu nedenle diyet yapıyorsanız sınırlı miktarlarda tüketmenizi öneririz.
Sirke, meyve suyu ve marmelat Asya’nın bazı bölgelerinde oldukça yaygındır. Meyveleri kızartılabilir, tütsülenebilir, liköre batırılabilir, şekerlenebilir, suyu sıkılabilir ve reçel şeklinde sürülebilir.