İbnü’l-Haytham, fizikte birçok yasa ve teori keşfeden en ünlü fizikçilerden biridir. Alhazen olarak da bilinen İbnü’l-Haytham’ın, özellikle optik alanındaki araştırmalarıyla Batı’da İslam’ın Altın Çağı’nın önemli fizikçilerinden biri olarak dikkatleri üzerine çektiği söylenmektedir.
İnsan gözünün göze düşen ışık nedeniyle gördüğünü kanıtlayarak, insan gözünden gelen belirli radyasyonların bir nesneye çarptığında onu görebileceği fikrini yerle bir etti. Optiğe yaptığı büyük katkılardan dolayı İbnü’l-Haytham. modern optiğin babası sayar. İbnü’l-Haytham, Basra’da (şimdiki Irak) yaşamaya başlayan Arap bir aileye mensuptur. 965 yılında Müslümanların Altın Çağı (veya Avrupa Karanlık Çağı) sırasında doğdu. Basra’da bir hocadan matematik, fizik, astronomi ve İslam dini tahsili gördü. Uygulamalı matematik bilgisiyle erken yaşta çok ünlü oldu.
Bir süre sonra Nil’in akışını düzenleyebileceğini ilan etti ve halife tarafından bu işi yapması için davet edildi. Çeşitli su düzenleme planlarını analiz ettiğinde, Nil’in düzenlenmesinin uygunsuz olduğunu gördü. Bu nedenle halifenin acımasız saldırganlığı nedeniyle ondan kaçmak zorunda kaldı. İbnü’l-Heysem, ölümüne kadar halifeden saklanmak zorunda kaldı, ancak bu süre zarfında araştırma çalışmalarına devam etti.
İbnü’l-Haytham’ın keşifleri ve bilime katkıları
Astronomi, fizik ve matematik üzerine birçok kitap yazdı. Bu kitapların en ünlüsü Optik Kitabı’dır.. İbnü’l-Haytham’ın Keşifleribazıları:
- Optik: Işığın ilkelerini ve işleyişini tartışmak için yazdığı Optik Kitabı yedi ciltten oluşuyordu. On yıl boyunca ışığın işini araştırdı ve kitabında yazdı. Kitap birçok dile çevrildi ve geniş bir ölçeğe ulaştı. Kitabında gözümüzün nasıl gördüğünü anlatarak Batlamyus ve Öklid’in eski kavramlarının birçoğunu çürütmüştür. Işığın düz bir çizgide ilerlediğini de kanıtladı. Kitabındaki her prensibi ampirik gözlemlere dayanarak açıkladı.
- Camera Obscura: İbnü’l-Haytham, ışık ilkelerine göre çalışan bir camera obscura modeli icat etti. Bu kamera, nesnelerden gelen ışık kameranın deliğine düştüğünde nesnelerin bir projeksiyonunu oluşturdu. Gelen ışık daha sonra gerçek nesnenin ters bir görüntüsünü kameraya yansıttı. Güneş tutulmasını kameraya kaydetmeyi başardı.
- Matematik: İbnü’l-Haytham aynı zamanda geometri ve cebir arasındaki bağlantıyı kuran ünlü bir matematikçiydi. Ayrıca doğal bir kümedeki ilk 100 sayının toplamını bulmak için matematiksel bir formül geliştirdi.
İbn-i Heysem’in bilime katkısı bunlar:
- İbnü’l-Heysem atmosferSığınağın uzayda sonsuz olmadığını, sadece 40 kilometre yüksekliğinde olduğunu öne sürdü. Bugün atmosferin yaklaşık %90’ının 10 kilometrenin altında olduğunu biliyoruz. Bu katmana troposfer denir. Bu gerçeği ışığı ve güneşin hareketini inceleyerek buldu.
- Bugüne kadar sadece 55’i hayatta kalan çeşitli alanlarda yaklaşık 96 kitap yazdı.
İbnü’l-Haytham’ın eserleri
İbnü’l-Haytham’ın eserleri Bunlar arasında Kitab el-Menazir (Optik Kitabı) en bilinenidir ve geniş bir muhtevaya sahiptir. Eserlerinin en ünlüsü olan bu eser, Ortalama yaşyılında beş defa Latinceye çevrilmiştir.
İbnü’l-Haytham’ın eserleriDiğerleri:
- Kitab-ül-Cami’ fi Usul-il-Hisab (Matematik ilkeleri ve metodolojisi üzerine yaptığı çalışmadır)
- Al-Muhtasar fi İlm-il-Hendese (Öklid Geometri araştırma ve eleştirisini içeren bir eserdir.)
- Kitabun fihi Rüdûd alel-Felasifet-il-Yunaniyye ve Ulema-il-Kelam (Onların düşünce ve öğretilerinin reddi, eski Yunan filozoflarının işidir)
- Kitab-ül-Ezlal (Ay ve güneş tutulmaları ile ilgili eseridir.)
- Risaletün fi Keyfiyet-ül-Ezlal (Gölgenin görünüşünü konu aldığı eseridir.)
- Kitabun fi İlm-il-Hendese vel-Hisab (Matematik ve geometri alanındaki çalışmaları üzerine yaptığı çalışmadır.)
- Kitabun fi Hayat-il-alem (Kainatın nizam ve sistemi hakkında bilgiler içeren eseridir.)
- Risaletun amil-il-Aini vel-İbsar (Gözün yapısını ve görme olaylarını araştırdığı eseridir.)
İbn-i Heysem’in ölümü
İbnü’l-Haytham hayatının son yıllarını Mısır’ın Kahire kentinde geçirdi. Burada “Optik Kitabı” anlamına gelen ünlü optik kitabı “Kitab al-Manazir” i yazdı.
İbnü’l-Heysem’in ünlü optik kitabının yanı sıra birçok kitap yazdı ve 1040 yılında 75 yaşında öldü.