Immanuel Kant22 Nisan 1724 – 12 Şubat 1804 tarihleri arasında yaşamış ünlü bir Alman filozofudur. İskoçya’dan Prusya’ya göç etmiş fakir bir ailenin çocuğu olan Kant’ın çocukluğu maddi sıkıntılar içinde geçmiştir. Doğu Prusya’da bir kasabada dünyaya gelen Alman filozof, önce okuyup sonra ders verdiği Koniesberg Üniversitesi’nde felsefe, fizik ve matematik gibi birçok alanda kendini mükemmelleştirdi.
O sadece Alman felsefesinin kurucularından biri değil, sonraki dönemde felsefe tarihinde de belirleyici bir faktör olmuştur. Eleştirel felsefenin babası olarak kabul edilen Immanuel Kant, Doğu Prusya’da Königsberg’de doğdu ve yaşadı. Immanuel Kant sessiz, sakin ve ölçülü bir hayat sürdü ve insanlarla iletişim kurmaktan keyif aldı. Neredeyse hiç seyahat etmeyen Immanuel Kant, dakikliği ile dikkat çekiyordu. Immanuel Kant adına; Epistemoloji, eleştiri, etik, devlet, metafizik, din felsefesi ve tarih alanlarında araştırmaları vardır. Bilgi teorisini ön plana çıkaran Immanuel Kant’ın gözünde bilim tarafsız ve nesneldir.
Immanuel Kant, Descartes’ın rasyonalizminden ve Hume’un ampirizminden önemli gördüğü unsurları alarak aşkın epistemolojik idealizm olarak bilinen kendi epistemoloji teorisini geliştirdi. Kant’ın öğretileri sayesinde bilimsel bilginin mümkün olduğunu göstererek, Newton fiziğinin temellerini de attı.
Immanuel Kant’ın Hayatı
Kant kimdir? Bir özet aldık. Bu ünlü Alman filozofun hayatını inceleyerek hakkında detaylı bilgi edinelim. Kısaca Immanuel Kant’ın hayatı hakkında., acılar ve maddi sıkıntılar geçti. 14 yaşındayken annesi Anna Regina Reiter’i kaybetti. Annesi, bir ilahiyat öğretmeni olan Franz Albert Schulz’un önerisi üzerine Kant’ı Schulz’un çalıştığı okula kaydettirdi. Burada eğitim gören Kant, 1732’de Frederick’s College’a girdi ve o kolejde; Latince, filoloji, matematik, mantık ve teoloji okudu.
1740 yılında yüksek öğrenimine Conysburg Üniversitesi ilahiyat fakültesinde başladı. Üniversitede metafizik, felsefe ve fizik gibi konularla ilgilendi. Burada eğitimine devam ederken birkaç yıl öğrencilere özel dersler verdi. Eğitimi sırasında Leibniz ve Wolff’tan etkilendi. Öğrenimi sırasında babasını kaybettiği için çalışmak ve okumak zorunda kaldı. Üniversiteden sonra 6 yıl özel öğretmenlik yaptı. Aile üyelerinin vefatı nedeniyle kariyerine devam edecek maddi özgürlüğü yoktu. 1754’te, okuduğu Conysburg Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1755 ve 1770 yıllarında serbest öğretmen olarak çalışmalarına devam etti. Bu nedenle kursu tamamlayan öğrencilere doğrudan ödeme yapılmıştır. Tek geçim kaynağı doğrudan öğrencilerinden aldığı para olduğu için, her zaman sınıflarına daha fazla öğrenci almak ve kalabalık öğrenci gruplarına ders vermek için çaba sarf etmiştir.
Hayatı boyunca fizik ve astronomi alanında birçok makale yazdı. 1770 yılında mantık ve metafizik kürsüsüne atandı. 1770’den sonra eleştirel felsefesi; Hume ve Rousseau’nun etkisi altında geliştirilmiştir. 1796 yılına kadar yani 72 yaşına kadar Conysburg Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaya devam etti ve 1796 yılında mesleğinden emekli oldu.
Immanuel Kant’ın eserleri
Eserleri ile birçok eser bırakmıştır. Immanuel Kant’ın en önemli eserleri bunlar:
- Evrensel Doğa Tarihi ve Gökler Teorisi – 1755
- Saf Aklın Eleştirisi – 1781
- Geleceğin bilimi olabilecek herhangi bir metafiziğe giriş – 1783
- Ahlak Metafiziğinin Kuruluşu – 1785
- Pratik Aklın Eleştirisi – 1788
- Yargı Eleştirisi – 1790
- Saf Akıl İçinde Din – 1793
- Ahlaki Metafizik – 1797
Immanuel Kant’tan Alıntılar
Yaşamı boyunca yaptığı çalışmalarla birçok filozof, yazar ve eğitimciyi etkilemiş olsa da, çalışmaları halen birçok alanda bilgi kaynağı olarak kullanılmaktadır. Eserlerinin yanı sıra birçok sözü de bulunmaktadır.
- Bilgi deneyle başlar ama deneyden doğmaz.
- Aydınlanma; kendi aklını kullanma cesareti.
- Yaptıklarımızdan fazlasını söylemediğimiz için pişmanız. Söylenmemiş bir düşünce, seçilmemiş bir yoldur.
Immanuel Kant’ın ölümü
Yaşamın son yıllarında demans belirtileri olan kişilerde (demans) Immanuel Kant1796 yılına yani 72 yaşına kadar öğretmenlik yaptı. Ancak bir veya iki yıl sonra ciddi hafıza sorunları geliştirdi ve daha sonraki yıllarda huzursuz ve takıntılı ritüel davranışlar sergilemeye başladı.
Ölmeden önce; En basit sorulara cevap veremese de bazen felsefe ile ilgili anlamlı şeyler söyledi, mektubu bozulmaya başladı, imzalayamadı. Geceleri korkunç rüyalar görür, hizmetlilerini katil sanır ve onlardan korkar. 1803’te iki gözle görme yeteneğini tamamen kaybetti. (muhtemelen katarakt nedeniyle)
1804’te Immanuel Kant o vefat etti.