Kil, doğada bol miktarda bulunan, çapı 0,005 mm’den küçük parçacıkları ifade eder. Bu malzemeyi saf haliyle bulmak çok zordur. Genellikle kalker, silis, mika, demir oksit minerallerinden oluşur. Kayalar, topraklar, seramik külü, çamurtaşları, buzul killeri ve derin deniz killerinden oluşur.
Kil sarımsı, kırmızımsı, kahverengi gibi renklere sahiptir. Bu özelliği, bileşimindeki yanıcı maddeler tarafından verilmektedir. Yapısı gereği suyu emme eğiliminde olduğundan daima ıslaktır. Diğer toprak malzemeleri bu malzeme kadar önemli değildir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzeme çok çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Toprak şeklinde hemen hemen her yerde görülebilir. Onunla bitkilerin büyümesi için gerekli yapıdan dünyanın tüm yüzeyine kadar neredeyse tüm konutlarda buluşabilirsiniz. Gözeneklilik, havalandırma ve su tutma sağlarlar ve potasyum oksit, kalsiyum oksit ve hatta nitrojen rezervuarlarıdır.
kil ne demek? Bu malzemenin tanımını ve yapısını bilerek sorusunu ayrıntılı olarak yanıtladık. Kil ne yapar? Soruyu cevaplamak için hem bugüne hem de geçmişe bakabiliriz. İnsanlık tarihindeki geçmiş uygarlıklara baktığımızda çömlekçiliğe baktığımızda ne kadar süredir kullanıldığını görüyoruz. Yapı malzemesi olarak tuğla (pişirilmiş ve kerpiç) eski çağlardan beri inşaatlarda kullanılmaktadır. Kirli killer tuğla, kiremit ve daha sert çömlek türleri yapmak için kullanılabilir. Granit kayalardan elde edilen bir kil türü olan kaolinin kağıt kaplama ve dolgu işlemlerinde kullanıldığını görmekteyiz. Bu, kağıda bir parlaklık verir ve opaklığı artırır. Ayrıca kaolin, refrakter tuğlalar, kimyasal ürünler ve cam eritme kalıpları dahil olmak üzere refrakter malzemelerin ısı direncini artırmak için diğer malzemelerle birlikte kullanılır.
Saf olmayan bir kaolin çeşidi olan Fuller toprağı, yünü temizlemek için uzun süredir kullanılmaktadır. Kil ilavesi aşınma direncini arttırır ve kalıplama problemlerini ortadan kaldırır.
Kil nasıl oluşur?
kil nedir? Bir sorunun cevabını öğrenmek, kendinizi bu materyale alıştırmak için yeterli olmayabilir. Bu malzeme hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için nasıl oluştuğunu bilmemiz gerekiyor. Kil, genellikle derelerin veya nehirlerin aktığı yerlerde, yeraltından çıkarılır. Minerallerden, doğal bitki ve hayvan yaşamından, tüm toprak bileşenlerinden yapılır. Zamanla, su basıncı flora, fauna ve mineral kalıntılarını küçük parçacıklara ayırır. Daha büyük parçacıklar kayalardan, kumdan süzülür ve siltli killi oluşumlarda biriktirilir. Çamurun kaynağından ne kadar uzağa gittiği ve çamurun ne kadar saf olduğu türünü belirler.
Çoğu kil minerali, kayaların su, hava veya buharla temas ettiği yerlerde oluşur. Bu tür durumlara örnek olarak bir yamaçtaki havalandırma kayaları, bir deniz veya gölün dibindeki tortular, gözenek suyu içeren derin tortular ve magma (ergimiş kaya) tarafından ısıtılan suyla temas halindeki kayalar verilebilir. Tüm bu ortamlar, önceden var olan minerallerden kil minerallerinin oluşmasına neden olabilir. Feldspat, kil oluşturan yaygın minerallerden biridir ve yer kabuğunun yaklaşık %60’ını içerir.
- Birincil Kil: Kil inşaat sırasında yerleştirilir. Safsızlıklar içine girmezse, temelde beyaz olacaktır (kaolin kili). Alümina, silika ve kimyasal sudan oluşur, bu da onu en saf ve en beyaz kil yapar. Artık kil olarak da bilinir.
- İkincil Kil: Kil tanecikleri, ilk oluştukları yerden hareket eden feldispatların ayrışması sonucu akarsularda, nehirlerde su ile oluşur. Buzullar ve diğer mineraller, organik madde gibi safsızlıkları emer. İşlenmeden önce ve sonra bronz, kahverengi, krem veya kırmızıdırlar. Daha fazla demir, daha koyu olacaktır. Tortul kil olarak da bilinir.
Kil kullanım alanları
Bu malzeme mühendislikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Toprak barajlar, gözenekli toprağa uygun kil malzemeleri eklenerek su geçirimsiz hale getirilir. Kanallarda su kaybını önlemek için de eklenebilir.
Ana hammaddeleri, genellikle saf olmayan Portland çimentosu, kireçtaşı ve killerdir. Asit muamelesinden sonra killer su yumuşatıcı olarak kullanılmıştır. Kil, çözeltiden kalsiyum ve magnezyumu uzaklaştırır ve sodyumun yerini alır. Bir diğer önemli uygulama ise sondaj çamurudur.
Kil kullanım alanlarıBazılarına bakalım.
1. İnşaat
Çeşitli özelliklerinden dolayı inşaatlarda kullanılmıştır. Bina amaçları için gerekli olan tuğlaları yapmak için kullanıldı. Bu tuğlaları oluşturmak için güneşte veya yanan bir ateşte kurutulur.
2. Seramik
Su ile karıştırıldığında seramik oluşturma özelliğine sahiptir. Bunun nedeni, birçok biçim ve yapı alabilmeleridir. Tencere, pipo gibi ev eşyalarının ve diğer faydalı eşyaların imalatında da kullanılır. Seramik karo ve mutfak tezgahı üretiminde de kullanılmaktadır.
3. Büyüyen bitkiler
Bu toprakta bulunan parçacıklar bitki yetiştirmek için kullanılır. Bunun nedeni, bu toprağın doğa ile temas halinde olması ve bitki yetiştirirken önemli olan yeterli havayı tutma eğiliminde olmasıdır. Bu toprakta her bitki yetişmez. Bu toprakta iyi yetişen bitkilerden bazıları demirhindi, elma ve karaağaçtır.
4. Seramik
Bu, bu arazinin en ünlü kullanımıdır. Bu kullanım uzun süre çömlekçiler için geçim kaynağı olmuştur. Kalın bir kütle oluşana kadar suyla karıştırılır ve ardından farklı şekil ve boyutlarda kalıplanır. Kalıplanan parça daha sonra bir fırından geçirilir veya sert kalması için içerdiği nemi çıkarmak için ısıtılır.
5. Tıp
Tıbbi bir seçenek olarak kullanılmıştır. Bu toprağın mineral içeriği mide rahatsızlıklarını ve yaralanmalarını hafifletmeye yardımcı olur. Yaralardaki bakterileri etkili bir şekilde öldüren mineraller içerir.
6. Yüz maskesi
Kozmetikte en uzun süre kullanılan malzemelerden biridir. Yüz maskesi olarak kullanılan mükemmel bir cilt bakım maddesidir. Yüzyıllar boyunca eski uygarlıklar tarafından kullanılmıştır. Modern cilt için faydalarından yararlanmanın en iyi yollarından biri, onu yüz maskesi olarak kullanmaktır.
7. Bina bariyerleri
Erozyona ve neme karşı bariyer olarak kullanılmıştır. Bu toprağın sertliği, onu erozyona ve neme karşı bariyerler oluşturmak için mükemmel bir toprak tipi yapar.
8. Toprak barajlar inşa edin
Barajların yapımında toprak önemli bir rol oynar. Bu toprak barajlar, içlerinden su geçmeyecek şekilde inşa edildi. Yapılması gereken tek şey, gözenekli toprağa uygun kil malzemelerinin eklenmesidir. İlavelerle kanallardaki su kayıpları da azaltılabilir.