Kuluçka, kümes hayvanlarının üreme mevsimi boyunca nesillerini devam ettirmek için gösterdikleri doğal ve fizyolojik durumdur. Bu canlılar yumurtladıktan sonra belli bir süre yumurta beklerler. Uygun koşullarda gerçekleşen bu bekleme süresinin ardından yumurta çatlar.

Kanatlı neslinin devamı için önemli olan bu süreçte eğer tavuk yumurtanın üzerine yatmaz ise yumurtadan çıkmayacaktır. Bu durumda yumurta yenir. Bu yumurta olgunlaşma süreci her canlı için farklı olabilir. Örneğin birçok kümes hayvanının yumurtası dişi tarafından kuluçkaya yatırılırken, devekuşları yumurtlamaz. Yumurtalarını bol güneş alan kumlara bırakırlar. inkübasyon ne demek? Konunun doğal sürecinden bahsettik. Bu doğal sürecin yanı sıra bir de makine süreci vardır. Buna yapay inkübatör veya inkübatörlü inkübatör denir. Makineler ağırlıklı olarak büyük kümes hayvanı çiftliklerinde kullanılmaktadır. Doğal bir süreçte bir tavuğun altına belli sayıda yumurta koyulabilirken, bu makineler aynı anda yüzlerce yumurtadan tavuk üretebilmektedir.

Kuluçka makinesi ilk başlarda ahşaptan yapılmış dikdörtgen bir kutu iken, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı yapı ve görüntülerle karşımıza çıkmaktadır. Yapısı ve görünümü ne kadar değişirse değişsin, işleyişi ve mantığı aynı kalır. Bu cihazın içinde, kenarlar, ısıyı eşit şekilde dağıtmaya yarayan yalıtım levhaları oluşturur. Makinenin içinde havayı değiştiren ve sabit bir sıcaklık sağlayan termostatlar vardır. Bu termostatlar sayesinde makine içine konulan yumurtaların cinsine göre sıcaklığı düzenler ve sabit tutar. Elektrikli soba veya yağ ile ısıtılan bu makinelerde, zemine konulan bir kapta suyun buharlaştırılmasıyla nem elde edilir. Bu makinelerin yerli tipi yaklaşık 48-56 yumurta kapasitesine sahipken, çiftliklerde kullanılan çeşitleri 500 yumurtaya kadar çıkabilmektedir.

yumurtadan çıkan hayvanlar

Kuluçka dönemindeki tavuğa halk arasında “gurk” denir. Bu döneme giren civcivin kuluçkaya yatmasına “gurka sıkma” denir. çöpteki hayvanlarKuluçka süresi değişir. Bu hayvanlardan bazılarına bir göz atalım.

  • Tavuk – 21 gün
  • Türkiye – 28 gün
  • Ördek – 28 gün
  • Kaz – 31 gün
  • Sülün – 23 gün
  • güvercin – 17 gün
  • Devekuşu – 47 gün
  • Bıldırcın – 14-28 gün

kuluçka nedir? Sorunun cevabını hem doğal hem de yapay olarak öğrenen, dalgın hayvanlar hakkında öğrendik.

inkübasyon ne demek? Sorunuzun cevabı, Ansiklopedi Bu da demek oluyor ki TDK sözlüğünü arattığımızda aşağıdaki gibi iki farklı tanımla karşılaşıyoruz.

  • Yumurtadan çıkmak amacıyla yumurtlamış veya yumurtlamak üzere olan dişi kuş veya kuş, gurk.
  • Bilim ve teknolojide araştırma, geliştirme ve uygulamaya hazırlık dönemi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here