Kış aylarına girerken vücut direncimizi yüksek tutmak en önemli hedeflerimizden biri. Bu aşamada alternatif tıp olarak tercih edilen birçok şifalı bitki ilaçlara tercih edilmelidir. Bu bitkilerden biri kuşburnu.

Rosaceae familyasından kuşburnu diğer isimler sıcak nokta, pembe burun, elma gülü, yabani gül, kuşburnu, Rosengewâchse, Rosaceae Olarak da bilinen bu gür bitkinin boyu 3-4 metreye ulaşabilir. Dikenlerle kaplıdır. Yapraklar 5-7 kanatlı yaprakçıktan oluşur, kanatlı yaprakçıklar oval yapıda, kenarları tırtıklı ve kısa saplıdır. Meyveler koyu kırmızı, oval-ovaldir. Meyveleri etli bir kabuğa sahiptir.

Kuşburnu nerede yetişir?

Ülkemiz kuşburnu konusunda çok şanslı. Kuşburnunun anavatanı Türkiye’dir. Ülkemizde özellikle Karadeniz, Marmara Denizi ve Doğu Anadolu bölgelerinde kuşburnu; Ege ve İç Anadolu bölgelerinde de az miktarda yetiştirilmektedir. Kuşburnu ülkemizden Batı Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya yayılmıştır.

Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen meyveler özellikle C vitamini yönünden zengindir. Tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ açısından da zengindir.

Kuşburnunun faydaları nelerdir?

kuşburnunun faydaları bunlar:

  • Kuşburnu – C vitamini deposu. Grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel kış hastalıklarına karşı korur.
  • Kuşburnu vücut yorgunluğunu giderir. Vücudu formda tutar. Tonik ve besleyicidir.
  • Kuşburnunun müshil ve idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar söktürücü etkisinden dolayı idrar yolu enfeksiyonlarını vücuttan atmada oldukça etkilidir.
  • Kuşburnu selülit oluşumunu engeller.
  • Kuşburnu, doku sertleşmesi ve kemik erimesinin tedavisinde oldukça etkilidir.. Kireçlenme, romatizma, kemik kırıkları, raşitizm gibi hastalıkların tedavisinde faydalı etkiye sahiptir.
  • Kuşburnu tansiyonu düzenler. Karaciğer iltihabını hafifletir. Şeker hastalığında düzenleyici görevi görür. Safra kesesinde taş oluşumunu engeller.
  • Kuşburnu kansızlık ve kanın temizlenmesinde destekleyici rol oynar.
  • Kuşburnu gözleri güçlendirir, gece körlüğünü önler.
  • Kuşburnu iştahı uyarır. Öksürük ve solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir.
  • Kuşburnu beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Yakalama yeteneğini arttırır. Stres azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Kuşburnu, gastrit ve ülserlerin neden olduğu şişkinliği önler. Bağırsakları düzenleyici etkisi vardır. Sindirim sistemi parazitlerinin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Kuşburnu çayı nasıl demlenir?

Sayısız faydası olan kuşburnu çayı Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. tek başına kilo vermek kuşburnu Elbette az için ama kuşburnu çayını diyet ve egzersizin yanında içerseniz kilo verme açısından daha hızlı sonuç alırsınız.

kuşburnu çayı tarifi

Çaydanlıkta biraz kuşburnu ve üzerine su koyun. Tencereyi ocakta kısık ateşte 15 dakika pişirin. buharlaşmak kuşburnu çayıBir kapakla örtün ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra süzgeçten geçirip bardağa dökebilirsiniz.

kuşburnu aynısı sadece çay şeklinde değil, taze veya kurutulmuş olarak da yenir. Hoşaf, reçel, şerbet, salça veya pekmez yapımında da kullanılabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here