Lityum, Li sembolü Periyodik tablodan atom numarası 3 olan bir alkali metaldir. Lityum– periyodik tabloda “Li” harfi ile gösterilen elementin türü. 1817 yılında keşfedilen bu element günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Lityum Tuzlar olarak da bilinir lityum öncelikle psikiyatrik ilaç olarak kullanılır. Doğada saf haliyle bulunmayan ve yoğunluğu düşük olan bu element, yumuşak ve gümüşi bir metaldir. Su ile aktif olarak reaksiyona girer.
Lityum mineralden bulunurken, diğer yaygın alkali metaller bitki materyalinden bulundu. Lityum elementinin adının Yunanca “taş” anlamına gelen “lithos” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır. Görünüşte bir taşa benzemesi bu bakış açısını doğrulamaktadır.
Lityum Doğada metal olarak bulunmaz, hemen hemen tüm magmatik kayaçlarda ve birçok mineral kaynağının sularında az miktarda bulunur. spodumen, petalit, lepidolit ve ambliyonit, lityum içeren önemli minerallerdır-dir
lityum özellikleri
- Sembol: Lee
- atomik kütle: 6,941 dolar
- atomik numara: 3
- elektronegatiflik: 0.98
- Elektronik konfigürasyon: 1s² 2s¹
- yoğunluk: 535 kg/m3
- kimyasal seri: Grup 1 (Aile 1A), alkali metal serisi
- Erime sıcaklığı: 1341,85 °С
lityum uygulamaları
lityum uygulamalarıcep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, dijital kameralar ve elektrikli araçlar için pillerde bulunur. Lityum ayrıca kalp pilleri, oyuncaklar ve saatler gibi bazı şarj edilemeyen pillerde de kullanılır.
Lityum metal, alüminyum ve magnezyum ile alaşımlanarak mukavemetlerini arttırır ve daha hafif hale getirir. Zırh için bir magnezyum-lityum alaşımı kullanılır. Alüminyum-lityum alaşımları uçaklarda, bisiklet kasalarında ve hızlı trenlerde kullanılmaktadır.
lityum uygulamaların diğerleri; oksit özel camlar ve cam seramikler. Lityum klorür bilinen en higroskopik malzemelerden biridir. İklimlendirme ve endüstriyel kurutma sistemlerinde (örn. lityum bromür) kullanılır. Lityum stearat, genel amaçlı ve yüksek sıcaklıkta yağlayıcı olarak kullanılır. Lityum karbonat, manik depresyonu tedavi etmek için ilaçlarda kullanılır., ancak beyin üzerindeki etkisi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Lityum hidrit, yakıt olarak kullanılmak üzere bir hidrojen taşıyıcısı olarak kullanılır.
Lityum tarihi
İlk lityum, petalit (LiAlSi 4 O 101790’larda İsveç’in Uto adasında Brezilyalı Jose Bonifacio de Andralda e Silva tarafından keşfedildi. Ateşe atıldığında yoğun bir kızıl alev yaydığı gözlemlendi. 1817’de Stockholm’den Johan August Arfvedson bunu analiz etti ve lityum adını verdiği daha önce bilinmeyen bir metal içerdiği sonucuna vardı. Bunun yeni bir alkali metal ve sodyumun daha hafif bir versiyonu olduğunu fark etti. Ancak sodyumdan farklı olarak elektrolizle izole edilemedi.
1821’de William Brande bu şekilde çok küçük bir miktar aldı, ancak ölçecek kadar değil. 1855 yılında, Alman kimyager Robert Bunsen ve İngiliz kimyager August Matthiessen, erimiş lityum klorürün elektroliziyle ortaklaşa lityum ürettiler.
Lityum nerede bulunur?
Lityum nerede bulunur? Dünyanın sorusunun cevabı Şili’de yatıyor denilebilir. Çoğu lityum şu anda Şili’de, sodyum karbonat ile işlendiğinde lityum karbonat veren tuzlu sulardan üretilmektedir. Metal, erimiş lityum klorür ve potasyum klorürün elektrolizi ile elde edilir.
Dünyadaki lityum rezervleriBunun yaklaşık 86 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. Şili, 9,2 Mt en büyük lityum rezervine sahip ülke unvanı taşır. Avustralya’yı 4,7 milyon tonla Şili takip ediyor. Şili en büyük lityum rezervine sahip ülke olmasına rağmen, Lityum üretiminde lider ülke Sıralamanın lideri, yılda 40.000 ton üretim hacmi ile Avustralya’dır.
Doğal bir lityum kaynağı olan ürünler
- Maden suyu. İçme suyunda eser miktarda lityum lityum içerebilir içermek maden suyu bu mineralin en yüksek miktarına sahip olabilir.
- Tahıllar başka bir lityumdur kaynaktır.
- Biftek
- yumurtalar
- sebzeler
Türkiye’deki lityum rezervleri
Türkiye’deki lityum rezervleri neredeyse hiç kimse. Ülkemizde Yozgat-Sorgun bölgesi pegmatitlerinde lepidolitin varlığı bilinmesine rağmen bu bölgede çalışmalar yapılmış ancak önemli sonuçlar elde edilememiştir.
Lityum karbonat üretimi, bor yataklarından killer üzerinde gerçekleştirilen işlemlerle elde edilebilir. Bu bilgiler ışığında ülkemizdeki bazı göller üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Birçok gölde lityum içeriği 40 ppm’i geçmezken, Tuz Gölü’nde sadece 325 ppm lityum bulundu. Yine bazı bor yatakları üzerinde yapılan çalışmalarda lityum içeriğinin 2000 ppm’e yakın olduğu tespit edilmiştir.
Dünyanın en önemli hammaddesi olan lityumu bor yataklarındaki killerden çok büyük miktarlarda olmasa da çıkaracak sistemlerin geliştirilmesi ile bor ve lityumu zayıf bir sıvı çözeltiye dönüştürerek lityum karbonat üretmek mümkün hale gelmiştir. bor endüstrilerinde üretilmektedir.