Lizozom, hücre içi ve hücre dışı maddelerin sindiriminde önemli rol oynayan hücresel organellerden biridir. Lizozomlar ökaryotik hücrelerin sitoplazmasında bulunur. İçeriği asidik olan lizozom organeli çeşitli sindirim enzimlerini içerir.
Lizozomlar ilk olarak fareler üzerinde yapılan deneylerde farelerin karaciğerinde keşfedilmiştir. Christian de Duve adlı bir bilim adamının araştırmasında keşfedilen lizozom adı verilen bir yapı, tek bir zar tabakasıyla çevrilidir. Christian de Duve; Lizozomu materyal açısından zengin ve heterojen yapı olarak tanımladı.
Lizozomların görevleri nelerdir?
Lizozom birçok farklı işlevi yerine getirir. Ancak bu, özellikle memeliler için büyük önem taşımaktadır. lizozomun işlevleri bunlar:
- Lizozomun ana işlevi; hücre içindeki ve dışındaki tüm maddelerin sindirilmesini sağlamak.
- Eskimiş enzimlerin yok edilmesini sağlar. Bu özellik sayesinde intihar çantaları Olarak da adlandırılır.
- Kas fonksiyon kaybı ile; kas kaybı, eski dokuların ve kırmızı kan hücrelerinin sindirimi lizozomdiğer görevleri arasında yer alır.
- Sürekli hareket halindeki yapısı nedeniyle bazı hücrelerde sindirimi desteklerken, bazı hücrelerde ise kullanılmayan organellerin sindirimini sağlar.
- Hücreyi tüm dış etkilerden korur.
- Hem yeni hücrelerin üretilmesinde hem de eski hücrelerin yok edilmesinde etkilidir. Bu yüzden lizozomVücudun genel yenilenmesinde önemli bir rol oynar.
- Spermin uç kısmında bulunur ve yumurtayı çevreleyen tabakanın delinmesini sağlar.
lizozom yapısı
Lizozom tek zarla çevrilidir; Küçük, yuvarlak ve çapları 0,2 ila 0,8 mikron arasında değişiyor. lizozomyaklaşık 0,5 µm çapa sahiptir. lipoprotein Yapı adı verilen bir zarla çevrilidir. Sindirimde yaygın olarak kullanılan bazı enzimleri içerir.
Makrofajlar ve beyaz kan hücreleri vücutta karşılaştıkları yabancı maddeleri fagositozla sindirirler. Ayrıca mantar ve mayaların benzer organellere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerde lizozom yoktur.. Bununla birlikte, içlerinde bazı sindirim enzimleri bulunmuştur.
lizozomÖzel sindirim enzimleri sayesinde daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürebilirsiniz. Özellikle malzeme açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. lizozomheterojen yapılar olarak tanımlanır. Yapısı gereği diğer organellerle genel ve sistemli bir şekilde birlikte çalışır. Gerekli enzimleri alarak sindirim noktasında önemli rol oynar.