Ludwig van Beethoven (d. 17 Aralık 1770, ö. 26 Mart 1827), klasik dönemden romantik döneme geçişte büyük katkıları olan ve tüm zamanların en ünlü ve etkili bestecilerinden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir.
Alman besteci Ludwig van Beethovenmüzik tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Küçük yaşta babasının baskısıyla piyano çalmayı öğrenen besteci, 10 yaşında bir diğer ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart ile tanıştı. Hüzünlü bir hayat geçiren ünlü Alman besteci, yaşanan zorluklar karşısında yine de yaşamaktan kaçınmayı başardı. Küçük yaşta işitme duyusunu kaybeden Beethoven, ilk başta intiharı düşünse de o andan itibaren en önemli eserlerini yaratmaya başladı.
Ludwig van Beethoven16 Aralık 1770’de Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu. Johann ve Mary Magdalene van Beethoven’ın üç çocuğunun en büyüğüydü. Bir içki müzisyeni olan babası ona piyano ve keman çalmayı öğretti. Genç Ludwig sık sık gecenin bir yarısı yataktan kaldırılıyor ve babasının içki içen arkadaşlarının önünde gösteri yapması emrediliyor ve itiraz ederse dövülüyordu. Beethoven geliştikçe, sanatsal olgunluğa ulaşmak için büyük bir müzik merkezine girmek üzere Bonn’dan ayrıldı.
Ludwig van Beethoven’ın Hayatı
Bonn’da ilk yıllar
Beethoven, on iki yaşında, gelecek vaat eden klavyeci ve mahkeme orgcusu Christian Gottlob Nefe’nin (1748-1798) yetenekli bir öğrencisiydi. Haydn ve Mozart gibi ünlü bestecilerin eserlerini çalarak kendisine yeni ufuklar açan saray orgcusu Christian Gottlid Niefe’den dersler almaya başladı. Aynı sıralarda, daha sonra ustalaşacağı bir enstrüman olan piyano çalmayı öğrenmeye başladı.
Hatta Neef şehir dışındayken kilise orgculuğunun yerini aldı. 1783’te Beethoven’ın yayınlanan ilk eseri, 1780’lerde daha sonraki birkaç çalışmanın parçalarının yaratıldığı birkaç klavye ortaya çıktı. 1787’de görünüşe göre Wolfgang Amadeus Mozart’ı (1756-1791) öğretmen olarak bulmak için Viyana, Avusturya’ya gitti. Birkaç ay sonra ölen hasta annesine bakmak için Bonn’a dönmek zorunda kaldı. Babası 1792’de öldü.
Viyana’da Yıllar
1792’de Beethoven, ünlü besteci Joseph Haydn (1732-1809) ile çalışmak için Viyana’ya döndü. Beethoven, Haydn’ın eğitiminden tamamen memnun değildi ve ek eğitim için daha az yetenekli müzisyenlere yöneldi. Beethoven kısa sürede parlak bir klavyeci ve yetenekli genç bir besteci olarak tanındı ve bir dizi eser yazdı. 1795’te ilk olgun eserleri yayınlandı ve kariyeri resmen başladı.
Beethoven, 1792’den 1827’deki ölümüne kadar, herhangi bir resmi veya özel hizmetten bağımsız olarak Viyana’da arkadaşları arasında yaşadı. 1796’da programında amatör bir çellist olan Prusya Kralı Friedrich Wilhelm’in sarayını ziyaret etti ve kuzey Almanya’ya bir gezi yaptı. Bundan sonra Beethoven, Macaristan’a birkaç gezi yaptı. 1808’de Beethoven, Almanya’nın Kassel kentinde müzik direktörü olması için bir davet aldı. Bu, Beethoven’a onu Viyana’da tutmak için yıllık 1.400 florin maaş ödemeyi kabul eden bir grup destekçi olan zengin Viyanalı arkadaşlarından birkaçını alarma geçirdi.
Kişisel ve mesleki sorunlar
Yayıncılar, eserlerinin hakları için bestecilere telif ücreti ödediler, ancak o zamanlar yürürlükte olan bir telif hakkı veya telif hakkı sistemi yoktu. Her yeni eser çıktığında, Beethoven onu en iyi ve en güvenilir yayıncılardan bir veya daha fazlasına sattı. Ancak hem kendisi hem de yayıncısı, rakip yayıncılarla mücadele etmek zorunda kaldı. Neticede Beethoven eserlerinin çeşitli versiyonlarda izinsiz, kontrolsüz olarak yayınlandığını gördü. Beethoven, Viyana’daki hayatı boyunca birçok kez eserlerinin eksiksiz ve yetkili bir baskısı için planlar yaptı, ancak bu planlar hiçbir zaman meyve vermedi.
BeethovenÖzellikle hayatının sonraki dönemlerinde iki ana kişisel sorunu, sağırlığı ve yeğeni Karl ile olan ilişkisiydi. Beethoven, Viyana’daki ilk yıllarında işitme duyusunu kaybetmeye başladı ve giderek daha da kötüleşti.
Beethoven ne tür bir işitme kaybına sahipti?
Kademeli işitme kaybı otoskleroz belirtilerinden biri olabilir. otoskleroz, orta kulak, yani kulak zarının arkasındaki boşluk işitme kaybı Bu, buna neden olabilecek bir hastalıktır hastalık Her yaşta ve cinsiyette ortaya çıkabilir, ancak 30 yaş civarındaki kadınlarda daha sık görülür. işitme kaybı, genellikle her iki kulakta da yavaş ve kademelidir ve bazen baş dönmesinin eşlik ettiği kulak çınlaması başlangıcına işitme kaybı eşlik eder.
Sorun o kadar ciddiydi ki 1802’de intihar etmeyi düşündü. 1815’te halka açık bir piyanist olarak sahne alma umudundan vazgeçti. 1818’den sonra, kendisiyle yazılı olarak iletişim kurmak zorunda kalan ziyaretçileriyle iletişimini sürdüremedi. İkinci sorun, 1815’te kardeşinin ölümünden sonra Carl’ın koruyucusu olduğunda ortaya çıktı. Bu, Karl’ın zaten huzursuz olan bir adam için kararsız ve sürekli bir endişe kaynağı olduğunu kanıtladı.
Beethoven’ın sağırlığı ve sinirliliği, tatsız bir kişilik olarak ününe katkıda bulundu. Ancak Beethoven’ın mektuplarının dikkatli bir şekilde okunması, onun işine tamamen dahil olan, ancak aynı zamanda pratik tarafı da akılda tutan ve bazen güncel gereksinimleri karşılamak için değişmeye hazır olan güçlü ve vicdanlı bir kişi olduğunu gösterir. 1814’te Viyana Kongresi için cantata (müziğe ayarlanmış bir anlatı şiiri) gibi sipariş üzerine birkaç eser yazdı.
Ludwig van Beethoven’ın eserleri
Beethoven sonatlar, senfoniler, konçertolar ve yaylı dörtlüler gibi yaklaşık 200. işi yaptı Ancak, yalnızca bir opera yazdı, Fidelio. Alman besteci, romantizmin özelliklerini yakalayıp fikir ve duyguları ifade edebildi. eserler yazdı.
Ludwig van Beethoven9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı ve 16 yaylı dörtlüsü vardır. Ayrıca yaşamı boyunca yazdığı tek opera Fidelio en ünlü eserlerinden biridir.
Ludwig van Beethoven’ın eserleriBunlardan bazılarına bakalım:
- Senfoni
- Senfoni
- Senfoni
- İmparatorluk Konseri
- acıklı sonat
- Waldstein’ın Sonatı
- Hammerklavier Sonatı
- Ayışığı Sonatı
- Elise’e
- Kreutzer Sonatı
- Fidelio
Ludwig van Beethoven’ın eserleri 5. Senfoni ve 9. Senfoni’nin eserleri denildiğinde doğrudan akla gelen ünlü piyanistler ve besteciler, bu orkestral müzik formunun Beethoven ile özdeşleştirildiğini belirtmektedir.
Ludwig van Beethoven’ın ölümü
Beethoven’ın sağırlığı Bu onun sosyal hayatını etkiledi ve kişiliğini derinden değiştirdi. Her halükarda, bir sanatçı olarak gelişmesi muhtemelen er ya da geç müzik ve sosyal hayatla ilişkisinde bir krize neden olacaktır. Beethoven’ın BiyografileriBeethoven’ın özelliği güncel olayların ve fikirlerin, özellikle de Fransız devrimiideallere olan bağlılığına ve inancına odaklanır
Ludwig van Beethoven 26 Mart 1827’de öldü. Uzun bir hastalık sonucu yaşamını yitiren ünlü bestecinin ölümüne teyzesi ve yakın arkadaşı Anselm Hüttenbrenner şahit oldu. Ölümünden üç gün sonra gerçekleşen cenazeye geniş bir kalabalık katıldı. Cesedi önce Währing’deki mezarlığa gömüldü ve ardından 1888’de şu anki yeri olan Viyana’daki Zentralfriedhof mezarlığına nakledildi.