mandala, Hint kökenli dillerde; Metafizik veya sembolik anlamda Hindu ve Budist inançlarına göre evrenin yapısını sembolize ettiğine inanılan, ritüel ve meditasyon amaçlı kullanılan sembollerdir.

Mandala ile ilgili ayrıntılara girmeden önce mandala ne demek? Kelimenin yapısına bakarak sözlük anlamını inceleyelim. Sanskritçe bir kelime olan Mandala, sözlük anlamına gelir ve kelimeyi oluşturan “manda” kelimesi; “Enerji/öz” anlamına gelir ve “la” kelimesi “kap” anlamına gelir. Bu kelimelerin birleşiminden oluşan mandala, “enerji depolayan kap” anlamına gelir. Ortasında bir daire ile sembolize edilen mandala, evrenin sonsuzluğunu ve insanın doğası gereği sonsuz bir varlık olduğunu ifade eden bir zanaattır. Ortadaki nokta “ben”, noktayı çevreleyen “daire” ise “çevremdeki evren” anlamına gelir. İnsanın ve evrenin sonsuzluğunu ifade eden mandala, insanın evrenle olan bağını da hatırlatır ve onunla birlik ve beraberliği kişileştirir.

Bir mandala çizerken, duygu ve arzuların mandalanın çekim gücü tarafından çekildiğine ve “enerjiyi tutan bir kap” anlamında onda depolandığına inanılmaktadır. Bu nedenle mandala yapılırken, mandala bittiğinde; Farklı yaşam alanlarında tılsım olarak takarak pozitif enerji yaydığından emin olabilirsiniz.

Mandala’nın Tarihi

Mandalanın tarihine baktığımızda geçmişinin 40.000 yıl öncesine kadar gittiğini söyleyebiliriz. Batı Tibet’teki Hartse Vadisi’nde bulunan Budist kalıntıları, mandala tasarımlı duvar ve tavan resimleri içerir.

Genellikle mağara duvarlarında bulunan dairelerde çizmek istediğimiz nesnelerin çizildiğini görüyoruz. Dünyadaki ve Türkiye’deki bazı yerel geleneklerde örneklerini bulabileceğimiz mandala tasarımları 6000 yıl önce yaratılmış; İran, Osmanlı ve Selçuklu motiflerinde görülmektedir. Dantel, halı özleri, çay tabakları gibi alanlarda sıklıkla gördüğümüz bu motifler isimleri bilinmese de günlük hayatımızda da karşımıza çıkmaktadır.

Güzel enerjiyi yakalamak ve kaybetmemek istediğimizin kanıtı olan bu motifler, mandalanın enerjisini sezgisel olarak bildiğimizi ve farkında olmadan yaşam alanlarımızda kullandığımızı gösteriyor.

Mandalalar nasıl yapılır?

Mandala, Tibet ve Hindistan’daki keşişler tarafından kum ve taş gibi malzemelerden yapılmıştır ve tamamlanması saatler hatta günler almıştır. Bu büyük mandalaları ruhsal gelişimlerinin bir parçası olarak kabul ettiler ve bitirdikten sonra mandala etrafında şarkılar söylediler ve dualar okudular. Daha sonra mandalalar törenlerle parçalandı, malzemeler sürahilere doldurularak göle döküldü.

mandala nedir? Hikayesini öğrenmiş olduk. Mandala boyama nedir? Bir mandala nasıl çizilir? Mandalaya ilgi duyan ve kendi mandalasını yaratmak isteyenlerin en sık sorduğu sorulardan biridir bu. Mandalaya karşı artan bir ilginiz varsa evde kendi mandalanızı yapabilirsiniz. Mandala çizimi için gerekli malzemeler;

  • Kağıt
  • Dolma kalem
  • pusulalar
  • pastel boya

Mandala çizimi ortadan başlanır, bu noktanın çevresine ortasında bir nokta olacak şekilde küçük bir daire çizilir, daha sonra çeşitli desenler bir daire içinde çizilerek mandala büyütülür.

mandala yapmak; İki bölümden oluşur: mandala çizimi ve mandala çizimi. Bu nedenle boyama işlemi tamamlandıktan sonra da aynı özenle boyamanın yapılması önemlidir. Çünkü mandalanın boyanacağı renkler ruh halinizi yansıtır. Aynı zamanda mandala çizilirken renk bütünlüğüne dikkat edilmesi desen bütünlüğünü sağlayacaktır.

Mandala oluştururken enerjiyi hissetmek için kendinizi çizip renklendirmeniz tavsiye edilir ancak başlangıç ​​seviyesindeyseniz mandala boyama kitaplarını tercih edebilirsiniz bu yüzden mandalayı çizmek yerine sadece kendiniz yapmanız tavsiye edilir. . mandala boyama işlemini yapabilirsiniz.

Ancak mandalanızı çizmeye karar verirseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Daima ortadan çizmeye başlayın,
  • Kağıt üzerinde çalışırken mürekkebin ters tarafa gitmemesi,
  • Tuval üzerine yağlı boya kullanmayı tercih ederseniz fırça geçişlerinin belli olmaması için ince samur fırçalar kullanmanız ve yumuşak doğal kıl uçlu fırçalar seçmeniz önerilir.

Mandala neden daire şeklindedir?

Kare motifler dahil tüm mandala tasarımları daire şeklindedir. Mandalanın daire şeklinde olmasının sebebi; Bilinç döngülerini, yaşamın bütünlüğünü ve sürekliliğini temsil eder. Desenleri merkezinden başlayan mandalanın bir ucu bedenimize ve zihnimize, diğer ucu ise sonsuza kadar uzanır.

Dünyamıza baktığımızda daire şeklindedir. Bu yüzden; Üzerinde yaşamın yaşadığı Dünyamız gibi çepeçevre şekiller de insana yaşamı ve huzuru hatırlatır. Enerjiler çemberden gelir, çembere bakmak insan ruhuna bakmak gibidir, dolayısıyla mandala da içe dönüklüğü temsil eder.

Bir mandalanın faydaları nelerdir?

Mandala’nın sadece yetişkinler için değil çocuklar için de pek çok faydası bulunmaktadır. Bir mandalanın faydaları nelerdir? Öğelere bakalım.

  • Bilinçaltının dışa vurumu, iç dünyanın açılması ve kişinin kendisiyle bağını güçlendirmesi açısından oldukça önemli olan mandala, aynı zamanda kişinin ruhuyla temas kurmasını, farkındalık yaratmasını ve yaşamını olumlu yönde etkilemesini sağlar.
  • Mandala çizerken konsantre olarak zihni meşgul eden diğer şeylerden kurtulacaksınız. Konsantrasyonu artırır ve sakinleşmeye yardımcı olur. İnsanların uyum algısını iyileştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmış olan mandala, renklerin psikolojik etkisinden dolayı renk terapisi olarak da büyük faydalar sağlamaktadır.
  • Bir mandala nasıl yapılır? Başlığımızda eski zamanlarda rahiplerin büyük mandalalar yaptıklarından bahsetmiştik. Mandala ne kadar büyükse, onu yapmak o kadar fazla zaman alır. Bu nedenle mandalanın faydalarından biri de sabrı öğretmesidir.
  • Kalemi doğru kullanmayı öğretir, el becerilerini ve yaratıcılığı geliştirir.
  • Yin-yang dengesinin kurulmasında faydalıdır, beynin sağ ve sol loblarını dengeler, düşünce ve sezgilerin bir noktada toplanmasına yardımcı olur.
  • Bütünü elde etmek için parçaları birleştirmek çok faydalıdır. Bu özelliği sayesinde hayatın parçalarını birleştirir, anlamla doldurur ve enerji açığa çıkarır.
  • Evrene bakış açımızı geliştiren bir meditasyon şeklidir. Bu meditasyon yapan için bir destektir.
  • Birlikte mandala çizmek, sosyal ilişkileri güçlendirmeye, iletişimi geliştirmeye ve iyi vakit geçirmeye yardımcı olur.
  • Mandala yapıldıktan sonra üzerinize yerleştirildiğinde veya takıldığında kişiye ve çevreye pozitif enerji yayar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here