Manganez, sembol Mnperiyodik tabloda atom numarası 25 olan element. ManganezSaf bir metal olarak kullanılamayacak kadar kırılgandır. İlk önce piroluzit Metal alaşımları ve cam gibi maddelerin yapımında yaygın olarak kullanılsa da, bu mineral canlıların vücutları için de faydalıdır.
Çalışmalar, insan vücudunun günlük manganez ihtiyacını karşılamak için günde bir yumurtanın yeterli olabileceğini göstermektedir.
Bu metalin sadece insanlar tarafından değil, çeşitli metabolik süreçler için hayvanlar ve bitkiler tarafından da alınması gerekmektedir. Bu mineral bir eser element olmasına rağmen eksikliği çeşitli sorunlara neden olabilir, bu nedenle her zaman düzenli olarak alınması önerilir.
Manganez, sert ve kırılgan bir yapıya sahip gümüşi bir metaldir. Ortalama insan vücudu yaklaşık 12 miligram manganez içerir. Fındık, kepek, kepekli tahıllar, çay ve maydanoz gibi yiyeceklerden her gün yaklaşık 4 miligram alıyoruz. Onsuz kemikler daha süngerimsi hale gelir ve daha kolay kırılır.
Manganez B1 vitamini kullanımı için de gereklidir. Birçok enzim türü de manganez içerir. Örneğin, fotosentez sırasında su moleküllerini oksijene dönüştürmekten sorumlu olan enzim, dört manganez atomu içerir. kısaca Manganezbilinen tüm canlı organizmaların temel bir unsurudur.
manganez ne demek? Araştırma yapılıyorsa ve kelimenin kökeninin bulunması isteniyorsa; İki farklı şekilde elde edilmiş olması muhtemeldir. ManganezMıknatıs anlamına gelen Latince “magnes” veya siyah magnezyum oksit anlamına gelen “magnesia nigra” kelimesinden türetildiğine inanılmaktadır.
Bazı topraklarda mangan azdır, bu nedenle bazı gübrelere katılarak otlayan hayvanlara besin takviyesi olarak verilir.
manganez kullanımı
Çelik, mukavemeti artırmanın yanı sıra işlenebilirliği ve aşınma direncini iyileştirmek için yaklaşık %1 manganez içerir. manganlı çelik Yaklaşık %13 manganez içerir. Bu çok güçlü bir yapıdır. manganez uygulamalarıitibaren; demiryolu rayları, sandıklar, tüfek namluları ve hapishane çubukları.
Manganezin kullanım alanlarıBunlardan bir diğeri; kutu içecek. İçecek kutuları, korozyon direncini artırmak için %1,5 manganez içerikli alüminyum alaşımdan yapılmıştır. Alüminyum, antimon ve bakır ile yüksek manyetik alaşımlar oluşturur.
Manganez (IV) oksit, bir katalizör, kauçuğa katkı maddesi olarak ve demir safsızlıkları ile yeşil renkli camı aydınlatmak için kullanılır. Manganez sülfat fungisit yapımında kullanılır. Manganez(II) oksit güçlü bir oksitleyici ajandır ve kantitatif analizde kullanılır. Ayrıca gübre ve seramik yapımında da kullanılmaktadır.
manganez özellikleri
- Sembol: Mn
- Atom kütlesi: 54.938 birim
- Atom numarası: 25
- Yoğunluk: 7,3 g/cm3
- Elektronegatiflik: 0.98
- Elektronik konfigürasyon: [Ar] 4 saniye23 boyutlu5
- Erime noktası: 1246°C
- Kaynama noktası: 2061°С
- CAS Numarası: 7439-96-5
manganez tarihi
Piroluzit formunda siyah cevher (mangan dioksit, MnO2) manganez tarihiYaklaşık 30.000 yıl önce Fransa’nın Lascaux bölgesindeki tarihöncesi mağara sanatçıları tarafından kullanılmıştır. Daha yakın zamanlarda, cam üreticileri tarafından doğal camın soluk yeşilimsi tonunu çıkarmak için kullanılmıştır.
1740 yılında Berlinli cam teknolojisi uzmanı Johann Heinrich Pott onu kimyasal olarak inceledi ve sanıldığı gibi demir içermediğini gösterdi. Ondan, bilinen en güçlü oksitleyici maddelerden biri olan potasyum permanganatı (KMnO4) elde etmeyi başardı. 1700’lerde, birkaç kimyager metal bileşeni piroluzitte izole etmeye çalıştı, ancak başarısız oldu. Bunu ilk yapan, 1774’te İsveçli kimyager ve mineralog Johan Gottlieb Hahn’dı. Ancak, Viyana’dan bir öğrenci olan Ignatius Caim, daha önce 1771 tezinde metalik manganezi nasıl ürettiğini anlatmıştı.
Manganez nerede bulunur?
Manganezyer kabuğunda en çok bulunan beşinci metaldir. Mineralleri yaygın olarak dağılmıştır. En yaygın olanları piroluzit (mangan dioksit) ve rodokrozittir (mangan karbonat).
Manganez en çok nerede bulunur? sorusu, bu unsurun maksimum mevduat rezervleriyle ilgilenenlerin sorduğu sorulardan biridir. Dünyadaki manganezin çoğu Güney Afrika, Brezilya, Ukrayna, Avustralya, Hindistan, Çin ve Gabon’da bulunur. Metal, oksidin sodyum, magnezyum veya alüminyum ile indirgenmesi veya manganez sülfatın elektrolizi ile elde edilir.
Okyanusların dibinde manganez nodülleri bulundu. Bu konkresyonlar, daha az miktarda diğer elementlerle birlikte yaklaşık %24 manganez içerir.
Türkiye’deki mangan rezervleri
Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde manganez yatakları Ancak, bu yatakların düşük içeriği ve küçük rezervleri, ekonomik olarak değerlendirilmelerine izin vermemiştir. MTA çalışmasına göre Türkiye’deki mangan rezervleriyaklaşık 4,5 milyon ton kuruldu.
Türkiye’deki mangan yatakları; Jeolojik oluşum biçimleri, yaşı, mineralojik ve yapısal özellikleri gibi kriterlere göre dört ana gruba ayrılır:
- Birinci grup: radyolarya çakmaktaşı içindeki hidrotermal ve hidrojenli tip yatakları ifade eder. Katmanlı bir yapıda; Karakaya, İzmir, Ankara, Erzincan, Kars ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan bu mangan yatakları düşük rezervlere sahiptir.
- İkinci grup: Batı Torosların eski karbonatlarındaki siyah şeyllerle ilişkili nispeten yüksek rezervler içeren kısım.
- Üçüncü grup: Karadeniz kıyısı boyunca Ochakly, Gyuje, Ebuhemshin ve Chiftlikshanja yatakları olarak adlandırılan bir damar, stok ve tabaka yapısına sahiptirler.
- Dördüncü grup: Trakya havzasında Oligosen yataklarında yer alan düşük Mn-Si içerikli, ancak yüksek rezervli yataklardır. Bu yatakların ülke üretimine katkısı yüksektir.