Marshall Planı, 5 Haziran 1947’de Harvard Üniversitesi’nde o zamanki ABD Dışişleri Bakanı George Marshall tarafından yapılan bir konuşmada yer aldı ve Marshall Planının Amacı Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulan ülkelerin ekonomilerinin kalkınmasını sağlayan bir ekonomik yardım planıdır. 1947’de Dışişleri Bakanı George Marshall tarafından tanıtıldı ve resmi adı Avrupa kurtarma planı Yakında Marshall Planı olarak biliniyordu.
1947’de önerilen bu paket, 1948’den 1951’e kadar geçerliydi. Marshall Planı’ndan 16 ülke yararlandı.
Marshall Planı’nın amacı nedir?
- İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa ülkeleri kötü durumdaydı. Büyük Buhran’ın yol açtığı ekonomik zorluklar ve Adolf Hitler’in süper güç olma arzusu Almanya’nın Avrupa’yı işgaline ve 2. Dünya Savaşı’na yol açtı. İkinci Dünya Savaşı başladı.
- İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, Avrupa ülkeleri ağır askeri ve ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldı. Kötüleşen ekonomi ve Sovyetler Birliği’nin görünüşte güçlü olan prestiji nedeniyle Avrupa ülkeleri komünizme yöneldi. Bunu bir fırsat olarak gören Sovyetler Birliği, Avrupa’da komünizm propagandasını hızlandırdı.
Bunu gören ABD Marshall planıAvrupa ülkelerinin Sovyetler Birliği’nin etkisi altına girmesini engellemek istedi. Marshall planı Bu hacmin bir parçası olarak ABD, Haziran 1945’ten 1946’nın sonuna kadar 16 ülkeye 15 milyar dolar yardımda bulundu. Bu yardım, Avrupa ülkeleri tarafından ithalat ihtiyaçlarını azaltmak ve bütçe açıklarını kapatmak için büyük maliyetlerle kullanılmış ve kalkınma adına hiçbir yatırım yapılamamıştır.
Avrupa’da komünizm ideolojisinin yayılmasını durdurmak için acil ihtiyaç hissederek, ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, 5 Haziran 1947’de Harvard Üniversitesi’nde Marshall Planı’nı şöyle açıkladı::
“Avrupa ülkeleri, öncelikle kendi aralarında ekonomik işbirliği yoluyla, birbirlerinin eksikliklerini kendilerinin tamamlaması gerektiği görüşünü dile getiriyorlar. MarshallBu işbirliğinin sonunda bir boşluk olursa ABD’nin devreye girerek boşluğun kapanmasına yardımcı olacağını söyledi. Tüm bunları başlatmak için, Avrupa ülkeleri önce bir işbirliği programı geliştirmeliydi. “
SSCB Marshall Planını sabote etti, görüşme 27 Haziran 1947’de Paris Konferansı’nda yapıldı. Ardından 2 Temmuz’da müzakereler başladı. Gerçekleşen konuşmalar; SSCB, Çekoslovakya, Polonya ve Finlandiya dışındaki Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları katıldı. tutulmuş Paris konferansıAvrupa ülkeleri tarafından benimsenen Marshall Planı 11 Eylül 1947ABD Kongresi tarafından onaylandı ve uygulandı.
Marshall Planı’nın sonuçları nelerdir?
Türkiye dahil Marshall’dan 16 Avrupa ülkesine yardım planlandığı gibi al Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD) 16 Nisan 1948’de kuruldu. kurdular. Her eyaletin ihtiyaçları ABD’ye iletilir.
Marshall Yardımı, Avrupa Kalkınma Projesi adıyla yapılır. Avrupa’da bu yardımlar sayesinde 3-4 yıl gibi kısa bir sürede tarım ve sanayi alanında büyük başarılar elde edildi. Aynı zamanda Marshall planıAyrıca bugünkü Avrupa Birliği’nin (AB) oluşumunu da etkiledi.
Marshall Planı her ülkeyi farklı şekilde etkiledi. Büyük Britanya, Yardımın yaklaşık dörtte birini alan ülke. Londra bu parayla kısa vadeli borçlarını ödeyebildi. Fransa, teknolojik açığını kapatmak için endüstriyel ekipman satın almak için alınan fonları kullandı.
Bu fonlar sayesinde (1948 ile 1951 arasında 12 milyar doların üzerinde) Avrupa’nın yeniden inşası çok kısa sürede tamamlandı. İspanya, 500’ü bağış 800 milyon dolar ekonomik yardım aldı.