Meridyen, bir kutuptan diğer kutba uzayabilen yarım dairedir. Dünyayı dik olarak kesen bu hayali çizgilerin bir diğer adı da boylamdır. Paralel ve meridyen nedir? Bu hayali çizgilere ilgi duyanların cevap aradığı sorulardan biri de budur. Enlemler, Dünya’yı yatay olarak bölen hayali çizgilerdir. boylam ise enlemBunlar dikey olarak kesişen ve aynı uzunlukta olan doğrulardır. Bu da dünyanın yuvarlak olduğunun kanıtıdır.

meridyen ne demek? TDK sözlüğünde bir sorunun cevabına baktığımızda ekvator çemberi birer derece arayla 360 eşit parçaya bölündükten sonra her dereceden geçen yay tanımıyla karşılaşıyoruz. Dünyadaki bazı sonuçları matematiksel olarak hesaplamamıza yardımcı olan bu satırlar büyük önem taşımaktadır. Saat dilimleri ve coğrafi konum gibi konularda oldukça faydalı olan bu çizgiler yol gösterici niteliktedir. Dünyamızı dikey olarak kesen bu hayali çizgiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için merak edilen bir soru daha. Başlangıç ​​meridyeni nedir? bu bir soru. Başlangıç ​​Meridyeni (Greenwich)boylam 0O bu meridyen. Bu başlangıç ​​noktası, adının geldiği Birleşik Krallık’ta Londra’nın hemen doğusundaki Greenwich bölgesindedir. Bu meridyeni başlangıç ​​meridyeni olarak tanımlamanın bilimsel bir temeli yoktur. Ancak ülkeler kendi başkentlerinden geçen meridyenleri başlangıç ​​meridyenleri olarak kabul edip haritalarını buna göre hazırlayarak uzun mesafelerde navigasyonu zorlaştırmışlardır. Bunu takiben 1884 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir kongre toplanmış ve İngiltere’deki Greenwich bölgesi sıfır meridyeni olarak alınmıştır.

Başlangıç ​​meridyeni, Dünya’yı iki kısma ayırır: doğu yarım küre ve batı yarım küre. Başlangıç ​​noktasının doğusunda ve batısında 180 olmak üzere toplam 360. İki meridyen arasındaki mesafe 111 km’dir. Süre 4 dakika.

Meridyenlerin özellikleri nelerdir?

Boylam olarak da bilinen bu hayali çizgiler kutuplarda kesişir. Pek çok avantajı bulunan bu hatların özelliklerine gelin birlikte göz atalım.

  • Meridyen kesişme noktaları kutup noktalarıdır.
  • Başlangıç ​​meridyeni nedir? sahibiz. Greenwich’in doğusunda 180 birim ve batısında 180 birim olmak üzere toplam 360 birim. Aralarındaki mesafe eşit uzaklıktadır.
  • Meridyenlerin zamanı belirlemedeki öneminden bahsettik. İki meridyen arasındaki zaman farkı 4 dakikadır. Aynı meridyen noktalarında yerel saat aynıdır.
  • Başlangıç ​​meridyeninin doğusundaki alana Doğu Yarımküre, batısındaki alana Batı Yarımküre denir.
  • Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için, doğu meridyen noktasındaki yerel saat, batı meridyen noktasındaki saatin ilerisindedir.

Bu yatay çizgilerin özelliklerine geçmeden önce Türkiye’de kaç tane meridyen vardır? Sorunuzu açıklığa kavuşturalım. Türkiye’nin enlem ve boylamı, 36-42 kuzey paralelleri ve 26-45 doğu meridyenleri. Yani ülkemizde 6 paralel ve 19 meridyen vardır.

Antimeridyen nedir?

Dünyamızı dikenlere bölen, kutuplarda birleşen bu çizgileri öğrendik. Bu dikey çizgilerle ilgili konulardan bahsetmişken çok fazla değinilmeyen bir konuya da değinmek istiyoruz. Bir antimeridyen, meridyenin her bir yayını 180 derece tamamlayan zıt işaretli bir meridyendir. Bu 180 derecelik fark, 12 saatlik zaman dilimini de gösteriyor. Böylece bu dikey çizgiler Dünya’yı tamamen çevreler.

Antimeridyen nedir? Kısa bir tanımla sorunun cevabını bulduk. Bunu hesaplamak en sık sorulan sorulardan biridir. Bu, derece ile birlikte zaman farkından hesaplanır. Kutupları birleştiren 1 meridyen 180 derecelik bir açıya sahiptir. Diğer tarafta da 180 derecelik bir açı oluşturur. Böylece meridyen ile antimeridyen arasında 180 derecelik bir açı oluşur ve zaman dilimi farkı 12 saattir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here