Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için dışarıdan alınan takviyelere “mineral” denir. Mineraller vücudun yapısında az miktarda bulunur. Ancak, canlılığı korumak için almak gereklidir. Mineraller; hücreler arası maddede kalsiyum, fosfor, demir vb. bulunur. Doğada yaygın olarak bulunan minerallere, doğada bulunan kristal formdaki inorganik maddeler denilebilir. Mineraller, vücut fonksiyonlarının işleyişi ve düzenlenmesi veya büyüme ve gelişme gibi birçok faktör için gerekli bir besindir. Kaya parçalarının, taşların veya mineral tuzların ayrışarak uzun bir süre sonra kum veya toz halinde toprağa karışarak bitkilere geçtiği görülür. Bu bitkileri yiyerek veya bu bitkileri yiyen hayvanların etlerini yiyerek mineral ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

Mineral türleri nelerdir?

Ne yazık ki vücudumuz mineralleri kendi başına üretemez. Bunun için mineralleri besinler yoluyla almaktan başka bir yolu yoktur. Bu nedenle mineral içeriği yüksek besinler tüketmek daha doğru olacaktır. Ayrıca vücut için gerekli olan mineraller de kolaylıkla sağlanabilir. Tabii ki dozda olmak şartıyla yeterli miktarda alınmalıdır.

Mineraller ve Faydaları:

Bu, insan vücudundaki tüm organların normal çalışmasını sağlayan minerallerin rolünün hesaplanmasını bitirmez. Sağlıklı ve güçlü bir kemik yapısının elde edilmesinde dişler için de oldukça önemlidir. Bir diğer önemli faydası ise yaşlanmayı önlemesi ve daha genç görünmemizi sağlamasıdır. Minerallerin tüm etkilerinin yanı sıra, kişinin kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için hücre gelişimi ve yenilenmesi açısından da mineraller ayrı bir önem taşımaktadır.

Sağlık için minerallerle beslenmenin önemi:

Mineraller yetişkin vücudunun %4’ünü oluştursa da örneğin iyi kemik yapısı, enzim aktivasyonu ve merkezi sinir sistemi sağlığı gibi konularda önemli rol oynarlar. Vitaminler asla ve asla mineraller olmadan işlevlerini yerine getiremezler, bu nedenle vücudun vitamin eksikliklerinden çok mineral bazlı mineral eksikliklerinden muzdarip olduğu bulunmuştur. Vitamin ve mineral dediğimiz olgular vücudun normal çalışması için gerekli olan tüm enzim ve koenzimler açısından büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar, vücudun gerekli mineraller olmadan iyi çalışmadığını kanıtladılar. Vücudun kimyasal işleyişinin dengede olabilmesi için vücuttaki çeşitli minerallerin belirli bir oranda olması gerekir. Her bir mineral diğerinin dengesini etkilediği için bir tanesinin kalitesinin bozulması ne yazık ki kötü sonuçlar doğuracaktır.

Mineral ve besin türleri:

Mineraller vücutta sentezlenmediği için yiyeceklerden gelirler. Sağlık için mineral takviyeleri kullanmakla birlikte yemekle birlikte almak da uygun olacaktır. Tipik olarak, bu takviyeler birlikte vitamin ve mineraller içerir. Günlük alımı 250 mg’dan fazla olan minerallere “makromineraller” denir; Makromineral örnekleri sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve klordur. Günlük gereksinim 20 mg’ın altındaysa buna “mikro besinler” denir. Bakır, iyot, krom, manganez, molibden, selenyum ve çinko da mikro besinlere örnektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here