Mısır uygarlığı, Nil Vadisi’nin Birinci Katarakt’ın ağızları ile Nil Deltası arasında bulunduğu yerde, yaklaşık M.Ö. 3300 yıllarına dayanan eski bir uygarlıktır. MÖ 332’de Büyük İskender’in fethinden önce. bazı kaynaklarda Antik Mısır veya Antik Mısır Coğrafi konumu gereği sulamaya dayalı bir uygarlık olan bu uygarlık, hidrolik imparatorluğun en güzel örneğidir.

Avrupa ve Afrika arasında bir kanal görevi görüyor mısır uygarlığı, en eski ve en eski insan uygarlıklarından biriydi. Çatışmadan çok birliği öne çıkaran Mısır medeniyetinin matematik, tıp ve astronomi alanındaki katkıları modern düşünceye ışık tutmaya devam etmektedir.

Bu ün, matematikçi Ptolemy ve Helenistik-Yahudi bilgin Philo gibi bilim adamları ile devam etti. Batlamyuslar aracılığıyla Helenistik ve Mısır fikirleri birleştirildi ve Mısır dini, özellikle İsis kültü, Greko-Romen dünyasında popüler oldu. Kleopatra’dan sonra, Roma imparatorlarının sonuncusu olan Ptolemy, firavunların eski unvanını ve onurunu talep etti.

Pek çok Hristiyan, geleneğe göre İsa’nın Mısır’da kalmasının derin bir anlamı olduğuna inanır. Gerçekten de, Mısır’daki erken Hıristiyanlık, ana akım Hıristiyanlıkla ortaya çıkanlara çok fazla teolojik yansıma ve çeşitli alternatifler gördü. Bazıları kadın rolünü vurgulasa da, Thomas İncili de dahil olmak üzere daha önce kaybolan Nag Hammadi metinlerinin toplanması modern İncil bilimine büyük katkı sağladı. Mısır Kıpti Kilisesi dünyanın en eskilerinden biridir.

Mısır uygarlığı nerede?

Sina Yarımadası Güneybatı Asya’da olmasına rağmen Mısır’ın coğrafyasının büyük bir kısmı Kuzey Afrika’dadır. Ülkenin Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı vardır. Batıda Libya, güneyde Sudan ve doğuda Gazze, Filistin ve İsrail ile komşudur. Antik MısırYukarı ve Aşağı Mısır olarak bilinen iki krallığa ayrıldı. İşin garibi, Yukarı Mısır güneyde ve Aşağı Mısır kuzeydeydi ve adını Nil’in akışından almıştır.

Nil, güneydeki bir noktadan kuzeye, Akdeniz’e akar. Ülke nüfusunun büyük bir kısmının çevresinde toplandığı nehir, Taş Devri ve Naqada kültürlerinden bu yana Mısır kültürünün can damarı olmuştur. İki Krallık, Nil selinin sularının biriktirdiği karanlık diyarın adı olan Kemet’i kurdu. Çölün adı Deshret’ti.

Mısır Uygarlığı Tarihi

Eski Mısırlılar kökenlerinin izini Punta Ülkesi veya “Ta Nteru” (“Tanrıların Ülkesi”) dedikleri bir ülkeye kadar sürdüler. Punt’un bir zamanlar bugünkü Somali kıyılarında bulunduğu düşünülüyordu, ancak şimdi ya güney Sudan’da ya da Eritre’de olduğu düşünülüyor. Mısır Uygarlığı TarihiMÖ 3000 civarında kurulan tek bir devlet olarak Mısır ile başlar. Ancak arkeolojik kanıtlar, gelişmiş bir Mısır toplumunun çok daha uzun süre var olabileceğini gösteriyor.

MÖ onuncu binyılda Nil boyunca, en eski orak biçimli bıçaklarla tahıl öğütme kültürünün yerini, taş aletler kullanan avcıların, balıkçıların ve toplayıcıların başka bir halk kültürü aldı. Kanıtlar ayrıca insanların MÖ 8000’den önce Mısır’ın güneybatı kesiminde, Sudan sınırına yakın bir yerde yaşadıklarını gösteriyor. İlk kabileler, doğal olarak, yerleşik bir tarım ekonomisi ve daha merkezi bir toplum geliştirdikleri Nil’e göç ettiler.

MÖ yedinci binyılda Doğu Sahra’da hayvancılık ve tahıl ekimine dair kanıtlar var. MÖ 6000’de Mısır’ın güneybatısındaki eski Mısırlılar sığır güttüler ve büyük binalar inşa ettiler. Harç MÖ 4000’de kullanıldı. Naqada kültürü ile başlayan çeşitli şekillerde düzenlenen hanedan öncesi dönem tüm bu süre boyunca devam eder.

Antik MısırMÖ 3000 civarında tek bir eyalette birleşti. Mısır firavunlarıMÖ 3000 yılına kadar uzanır. MS 30’a ve bu unvana sahip çıkan Roma imparatorları zamanına kadar devam eder.

Mısır hanedanları

  • Mısır’ın Erken Hanedan Dönemi (1.-2. hanedan; MÖ 27. yüzyıldan önce)
  • Eski Krallık (3. – 6. hanedanlar; MÖ 27. – 22. yüzyıllar)
  • Birinci Ara Dönem (7-11. Hanedanlar)
  • Orta Mısır Krallığı (11. – 14. hanedan; MÖ 20. – 17. yüzyıllar)
  • İkinci Ara Dönem (14.-17. hanedan)
  • Hiksos (15.-16. hanedan)
  • Yeni Mısır Krallığı (18. – 20. hanedan; MÖ 16. – 11. yüzyıllar)
  • Üçüncü Ara Dönem (21. – 25. hanedan; MÖ 11. – 7. yüzyıllar)
  • Geç Antik Mısır (hanedanlar 26–32; MÖ 7. yüzyıl – MS 30)

Mısır uygarlığının dili ve yazısı

Eski Mısırlılar, Chadic, Berberi ve Semitik ile ilgili bir Afro-Asya dili konuşuyorlardı. antik mısırKayıtları MÖ 32. yüzyıla kadar uzanıyor. Bilim insanları Mısır dilialtı ana kronolojik bölüme ayırır:

  • Arkaik Mısır (MÖ 2600’den önce)
  • Eski Mısır (MÖ 2600-2000)
  • Orta Mısır (MÖ 2000–1300)
  • Geç Mısır (MÖ 1300-700)
  • Demotik Mısır (MÖ 7. yüzyıl – MS 4. yüzyıl)
  • Kıpti (3.-12. yüzyıllar)

Mektup

Mısırbilimciler, Mısır yazısıNe, Dünyanın en eski yazı sistemi Olarak listelenmiş Mezopotamyaçivi yazısı ile Mısır hiyeroglifleri diyorlar. Hiyeroglif yazı kısmen hecesel ve kısmen ideografikti.

Hiyeroglif yazı nihayet dördüncü yüzyılda kullanımdan kalktı ve on beşinci yüzyılda yeniden keşfedildi.

Bilinen en eski alfabe (ebced), eski Mısır’da hece hiyerogliflerine dayalı olarak oluşturulmuştur.

mısır uygarlığı kültürü

antik mısır uygarlığıDini doğası, antik dünya sanatına yaptığı katkıları etkiledi. Eski Mısır EserleriAynı zamanda ilahi kabul edilen tanrıların, tanrıçaların ve firavunların çoğu görüntüsü. Genel olarak antik mısır sanatı, Mısır diniBaskın güdü olan düzen fikri ile karakterizedir.

Eski Mısırlıların çoğu çiftçiydi. Konutları yakın aile üyeleri için tasarlanmıştı ve sıcakta serinlemek için tasarlanmış kerpiçten yapılmıştı. Her evde un öğütmek için değirmen taşı ve ekmek pişirmek için küçük bir fırın bulunan açık bir mutfak vardı. Yerler hasır hasırlarla kaplandı. Mobilyalar ahşap tabureler, yükseltilmiş yataklar ve bireysel masalardan oluşuyordu.

Edebiyat

  • yüzyıl – Westcar papirüs
  • yüzyıl M.Ö. Sinuhe Tarihi
  • MÖ 1800 – Papirüs Ipuwera
  • MÖ 1800 – Papirüs Harris I.
  • MÖ 11. yüzyıl – Wenamun’un Tarihi

Eski Mısırlılar tarlaları sürmek ve malları taşımak için eşekleri ve boğaları kullandılar. Kesim için besili boğalar, adak ritüelinin merkezi bir parçası haline geldi. Atlar, İkinci Ara Dönem’de Hyksos tarafından tanıtıldı. Deve, Yeni Krallık’tan bilinmesine rağmen, daha sonraki bir döneme kadar bir yük hayvanı olarak kullanılmamıştır. Dahası fillerGeç dönemde kısa bir süre kullanıldıklarına, ancak mera yetersizliği nedeniyle büyük ölçüde terk edildiklerine dair kanıtlar vardır.

Köpekler, kediler ve maymunlar yaygın evcil hayvanlarken, Afrika’nın kalbinden getirilen aslanlar gibi daha egzotik evcil hayvanlar kraliyet ailesinin üyelerine ayrılmıştı.

Mısır Medeniyetinde Mumyalama

Mumyalar muhtemelen en popüler olanıdır. Mısır diniile bağlantılı. Mumyalama Dini bir süreçti ve ritüel dualar eşlik ediyordu. İç organları çıkarıldı ve ayrı olarak saklandı. Mumyalama fikri, bedeni bu dünyada öbür dünyada tutmaktı.

Kedi ve köpek gibi hayvanların Mısırlıların hayatında önemli bir rol oynadığının kanıtı olarak bu hayvanların mumyalanmış olmaları söylenebilir.

Mısır uygarlığında piramitler

Mısır dini hayatın her alanına nüfuz etti. Hayata o kadar hakim oldu ki, inşası binlerce işçi veya köle gerektiren ve inşası uzun yıllar alan devasa yapılar da dahil olmak üzere, yüzyılın hemen hemen tüm anıt ve binalarının yapımında din rol oynadı. Mısır piramitleri böyle bir yapıdır.

Mısır piramitleriruhları iade etmek için kolayca bedene dönebilecekleri şekilde şekillendirildiler. Ataları geri getirme ve torunlara büyükanne ve büyükbabaların adını verme fikri, büyükanne ve büyükbabalar için bir manevi kurtuluş biçimi olarak Afrika’da hala yaygındır.

Noktaların konumunu ve aralarındaki mesafeleri belirlemek (ölçüm olarak bilinir) gibi mühendislik sanatları ve bilimleri Mısır’da vardı. Bu beceriler, piramidin temelini çizmek için kullanıldı. Mısır piramitleri, üçgen yüzlü çokgen bir taban ve tepe noktası adı verilen bir noktadan oluşan geometrik bir şekil aldı. Çimento ilk olarak Mısırlılar tarafından icat edilmiştir.

Geleneksel ampirizmin en eski kanıtı, Edwin Smith ve Ebers’in papirüsünün kanıtladığı gibi Mısır’dan geliyor. Bilimsel yöntemin kökleri eski Mısırlılara kadar gitmektedir. Eski Mısırlılar, Moskova ve Rhind’in Matematiksel Papirüsü biçiminde dünyanın bilinen en eski alfabesini ve ondalık sistemini geliştirmekle de tanınırlar. altın Oranfarkındalık Mısır piramitleri gibi birçok yapıya yansır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here