Osaka, Japonya’nın Kansai bölgesinin en büyük şehri ve ülkenin üçüncü büyük şehridir. Osaka’yı ziyaret etmeden önce Osaka Japonca’da ne anlama geliyor? Kısaca konuşalım. Osaka, Japonca’da “Büyük Sırt” anlamına gelir. Japonya, Doğu Asya’da bulunan bir ada ülkesidir. Osaka’nın nüfusu 19 milyon. Japonya’nın başkenti Tokyo, İmparator Naruhito, Başbakan Fumio Kishida’dır. Ülkenin yönetim şekli anayasal monarşidir. 1947’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kabul edilen anayasa çoğulcu parlamenter sistemi getirdi. Ülkenin resmi dili Japonca, para birimi ise Japon yenidir. Ülkenin nüfusu yaklaşık 128 milyon kişidir.

Osaka eskiden Naniwa olarak biliniyordu. Bu şehir bir zamanlar Japonya’nın başkentiydi. 1603 yılında Tokyo’nun başkent ilan edilmesiyle başkent statüsünü kaybeden kent, ülkenin ekonomik merkezi olmaya devam etti. Nüfusu ağırlıklı olarak tüccarlardan oluşan bu şehir uzun yıllar bu konumunu korumuştur. 1900’lü yıllarda modern bir yönetim sistemine geçişle birlikte şehrin büyümesi arttı. Bir sanayi merkezi haline gelen şehir, birçok tanınmış markaya ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründe gelişmiş olan bu şehirde okuma yazma oranı oldukça yüksek seviyede. Eğitimin ileri düzeyde olduğu bir şehirde insanlar sanata çok düşkündür.

Dünyanın önde gelen metropol bölgelerinden biri olan bu şehir, havalimanları ve limanları ile dünyanın her yerinden ziyaret edilmektedir. Coğrafi konumu nedeniyle başkent Tokyo’dan daha fazla feribot bağlantısına sahiptir. Kişi başına düşen geliri oldukça yüksek olan bu şehir, küresel ekonomi açısından dünya şehirleri arasında 19. sırada yer almaktadır. Çok önemli dağıtım ağlarına sahip bu şehir, Panasonic ve Sharp gibi dünyaca ünlü şirketlere ev sahipliği yapıyor.

Osaka’nın bulunduğu yer neresidir?

Osaka Kalesi’ni görmek isteyenler için merak konusu olan kent, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Şehre gelmek isteyenler için Osaka’nın bulunduğu yer neresidir? Cevabını arıyor. Şehir, Yodo Nehri’nin Osaka Körfezi ile birleştiği noktada yer almaktadır.

Şehir idari olarak 24 bölgeye ayrılmıştır, ancak esas olarak şunlardan oluşur:

  • Kıta
  • mayınlar
  • Tennoji
  • osaka kalesi
  • Kuzey
  • Doğu
  • Güney
  • koy alanı

Osaka’ya nasıl gidilir?

Bu şehre ulaşmak için Kansai Uluslararası Havalimanı’na gitmeniz gerekiyor. Kansai Uluslararası Havalimanı’na ulaştığınızda şehre giden iki farklı demiryolu bağlantısı göreceksiniz.

Kansai Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine arabayla;

  • Limuzin otobüsleri kullanırsanız şehir merkezine 60 dakikada ulaşabilirsiniz.
  • Trenle seyahat etmeyi tercih ederseniz, şehir merkezinin kuzeyindeki Shin-Osaka İstasyonu’na gitmek için Tokaido ve Sanyo Shinkansen trenlerine binmelisiniz. Shin-Osaka’dan Midosuji metro hattı ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daysanız Osaka’ya ulaşmak için trenle 3-4 saat yolculuk yapmanız gerekiyor.

Şehre deniz yoluyla ulaşmak isterseniz Osaka Uluslararası Feribot Terminali’ni kullanmalısınız. Bu terminal, Osaka Körfezi bölgesindeki Nanko’da yer almaktadır. Terminalde banka, postane, mağaza veya restoran bulunmamaktadır. En yakın metro istasyonu, terminalden yaklaşık 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Cosmosquare İstasyonu’dur. İstasyon ücretsiz bir otobüs ve ücretli taksiler işletiyor.

Osaka’daki simge yapılar

Osaka’da gezilecek yerler oldukça fazla. Bunlardan bazıları:

  • Osaka Kalesi mutlaka görülmeli. Osaka Kalesi, 1583 yılında Toyotomi Hideyoshi tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyılda Japonya’nın birleşmesinde önemli rol oynayan Osaka Kalesi, gerçek bir kaleden ziyade kale şeklinde yapılmış bir müzedir. Ancak dışarıdan bakıldığında oldukça etkileyici görünen Osaka Kalesi, Osakalıların piknik yapıp eğlenebilecekleri bir parka sahip.
  • Osaka Tarih Müzesi: Şehrin tarihini anlatan bir teknoloji müzesidir. Kentin eski önemli yapılarının ve eski yaşamdaki yaşamın maketleri bulunmaktadır.
  • Umeda Binası: Şehri panoramik olarak seyretmek ve aşıklar koltuğuna oturmak isteyen çiftlerin mutlaka uğraması gereken bir yapıdır bu yapı. Alt katta meydanın yüz elli yıl önceki halinin bir kopyası var.
  • Sumiyoshi Mabedi: MS 211’de İmparatoriçe Jingu’nun tahta çıkışının 11. yıldönümünü anmak için kurulmuş bir Şinto mabedi. Şehir merkezine yaklaşık on beş dakika uzaklıkta olan bu yerin çevresinde bir park, küçük bir gölet ve görülmeye değer kırmızı bir köprü var.
  • Tsutenkaku: Orijinal kule 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Ancak sonradan Tokyo Kulesi’ni tasarlayan Prof. Naito tarafından yeniden tasarlandı. Burada “Sky Billiken” isimli bir kedi heykeli var. Bir kedi patilerine dokunduğunda dileklerin gerçekleştiğine inanılır. Burası bir gözetleme kulesi. Kulenin uzunluğu 103 metre, seyir terasının yüksekliği ise 91 metredir.

Osaka’da ne yenir?

1. Suşi

Japonya deyince herkesin aklına sushi gelir. Önemli Japon yemeklerinden biri olan suşi günümüzde dünyanın her yerinde bulunabilse de farklı tadı ve tazeliği ile bu yemeği kaynağından yemenizi öneririz.

2. Yakiniku

Japonya denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen ızgara kırmızı et yemeklerinde de oldukça başarılıdır. Osaka’da ne yenir? sorusunun cevabı ise listemizde yer verdiğimiz yakiniku. Akşam yemeği yakiniku bir biftektir. Hem görsel olarak hem de lezzet olarak oldukça başarılı, sofralarınızın tam ortasında hazırlanan bir yemektir.

3. Ramen

Uygur kökenli bir yemek olan ramen, çorbada servis edilen eriştelerin Japonca adıdır. Et suyu ile çorba yapılır. İstenirse çorbaya kıyılmış et, deniz yosunu, kamaboko, yeşil soğan ve mısır gibi soslar eklenebilir. Japonya’nın ikonik yemeklerinden biri olan ramen, basit bir erişte çorbası gibi görünse de bazı küçük restoranlarda bu yemek için uzun kuyruklar oluşuyor.

4. Takoyaki

Takoyaki, şehirle özdeşleşmiş bir yemektir. Ülke genelinde sıklıkla yenen bu yemek, ahtapot etiyle doldurulmuş küçük lezzetli toplardan oluşuyor. İçeriği ve şekli nedeniyle ahtapot topları olarak da bilinen bu yemek, buğday unu esaslı bulamaçtan yapılır ve özel kalıplanmış tavalarda pişirilir.

Hamurun içini küçük parçalar halinde kesin. ahtapotTempura parçaları, zencefil turşusu ve yeşil soğan ile doldurulmuş.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here