Yunanistan’ın kuzeybatısında bulunan Preveze’de 28 Eylül 1538’de Preveze deniz savaşı; Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ile Amiral Andrea Doria komutasındaki haçlı donanması arasında geçen bir deniz muharebesidir. Türk tarihinin en büyük deniz zaferlerinden biri olan Preveze Savaşı, Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlandı.

Preveze Savaşı’ndan sonraAkdeniz’de Osmanlı donanmasına karşı koyabilecek bir donanma kalmamış ve denizlerde Türk hakimiyeti başlamıştır.

Preveze Deniz Savaşı’nın Özeti

Gerçek ad Barbaros Hayrettin Paşa, Hızır ReisOsmanlı Devleti’nin hizmet vermeye başlamasıyla deniz harbi yoğunlaştı. Kaptan-ı Derya başlıklı Barbaros Hayrettin Paşa1537’de büyük bir Osmanlı filosuna liderlik etti.

Venediklilerden Ege ve Yunan Denizlerinde Bulunan; Syre, Aegina, Aniye, Bara, İstendil, Kerpe, Kasot (Çoban) ve Naxos adalarını alarak yine Venediklilerin elinde bulunan Korfu adasını kuşattı. Barbaros Hayrettin Paşa’nın karşı konulamaz gücünü tehdit olarak gören; Papa III. Paul; 1538’de bir haçlı filosu oluşturdu. (İspanyol İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Cenova Cumhuriyeti, Papalık Devleti ve Malta Şövalyeleri)

Haçlı filosunun başına getirilen Andrea Doria, Korfu adasında bir filo topladı. Preveze Kalesionu kuşattı. Durumunu anlayan Barbaros Hayrettin Paşa, kısa süre sonra filosunun rotasını Kos körfezinde değiştirdi. Prevezeulaştı . Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması 122 kadırga ve kalyon ile 12.000 leventten; Haçlı filosu 112 kadırga, 50 kalyon, 140 kışla, 300’den fazla birim (bazı kaynaklara göre 600’den fazla) ve 60.000 askerden oluşuyordu.

Osmanlı filosu pruvada, filonun solunda bulunuyordu; Seifi Ali Reis, merkezde Barbaros Hayrettin Paşa, Hasan Reis, Sinan Reis, Cafer Reis, Şaban Reis, sağda; Salih Reis sorumluydu. Ayrıca yay şeklinde konuşlanmış Osmanlı ordusunun hemen arkasında, yaydan çıkmaya hazır bir ok gibi dikey olarak sıralanmış; Turgut Reis, Murat Reis, Güzelce Mehmet Reis ve Sadık Reis liderliğindeki bir parti daha vardı.

Preveze deniz savaşızorlu bir mücadele şeklinde devam eden; sinan reis Barbaros Haydettin PaşaAskerleri Narda Körfezi’nin girişinde durdu. PrevezeYakınlarda bulunan Actium’a yerleştirmeyi teklif etti. Barbaros Hayrettin Paşa başta karşı çıksa da Aktium’da konuşlandırılacak Türk askerlerinin Osmanlı donanmasını topçu ateşiyle destekleyeceğini ve zaferi garantileyeceğini düşünerek teklifi kabul etti. Haçlı filosunun kazanması için Aktium’dan gelen topçu ateşini durdurmak için buraya asker çıkarmak gerekiyordu. Birkaç girişimde bulunmalarına rağmen bu girişimleri Murat Reis tarafından geri püskürtüldü.

Osmanlı ordusu, filonun Y oluşumu ve Aktium’da konuşlanmış Türk askerlerinin topçu ateşi sayesinde büyük bir zafer kazandı.

Preveze deniz savaşının nedenleri ve sonuçları

Preveze Deniz Savaşı’nın Nedenleri bunlar:

  • Avusturya’ya karşı mücadelede Osmanlı İmparatorluğu’nun işgalinden yararlanmayı amaçlıyordu.
  • Barbaros Hayrettin Paşa’nın denizde kazandığı zaferler ve toprakların Osmanlı Devleti’ne ilhakı dikkat çekerken, Korfu adasının dönemin Papası tarafından son olarak kuşatılması, III. Bu Paulus’u tedirgin etti.
  • Preveze’deki deniz savaşının sebeplerinden biri de Haçlı filosunun Papa’nın inisiyatifiyle oluşturularak Osmanlı Devleti’nin üzerine gönderilmesidir.
  • Preveze’deki deniz savaşının sebeplerinden biri; Osmanlı Devleti’nin Ege Denizi’ni kontrolünde tutma arzusu.
  • Denizde başarı elde eden Avrupa devletleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilerlemesini durdurmak istedi.

Preveze Deniz Savaşı Sonrası bunlar:

  • Preveze’deki deniz savaşından sonra; Akdeniz tamamen Osmanlı hakimiyetine girmiş ve bir Türk gölü olmuştur.
  • Preveze’deki deniz savaşı sonucunda; Mora, Venedik ve Dalmaçya kıyılarındaki birçok kale Osmanlı İmparatorluğu’na devredildi.
  • Preveze’deki deniz savaşı sonucunda; Venedik, Osmanlı İmparatorluğu’na büyük bir askeri katkı ödemek zorunda kaldı.
  • Preveze Deniz Savaşı’ndan sonra; Akdeniz’de Osmanlı donanmasını durdurabilecek hiçbir kuvvet kalmamıştı. 16. yüzyılın sonunda Akdeniz’in en güçlü donanması haline geldi.
  • 28 Eylül’de Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümünde Türk denizciler günü kutlanıyor.

Preveze deniz savaşının önemi

  • Osmanlı İmparatorluğu tarihinin en önemli savaşlarından biridir. Preveze deniz savaşının önemi; Gerçek şu ki, Osmanlı İmparatorluğu denizlerdeki tek güç olduğunu tüm dünyaya kanıtladı.
  • Preveze’deki deniz savaşında Akdeniz’in bir Türk gölüne dönüşmesi de önemli bir olaydır.
  • Amiral Barbaros Hayrettin Paşa’nın taktik zekası ve Osmanlı Devleti’nin gücü tüm dünyaya kanıtlandı.
  • Avrupa kralları tarafından desteklenen deniz korsanlarının önlenmesi ile deniz ticareti güvenli hale getirilmiştir.
  • Kıyı bölgesi sakinlerinin güvenlik ve huzuru sağlanmaktadır.
  • Kuzey Afrika’daki İslam devletlerinin Avrupa devletlerinin oluşturduğu tehlikelerden korunmasının sağlanması da Preveze’deki deniz savaşının önemini açıklayan bir durumdur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here