sarkıt ve dikitBunlar kalsiyum karbonatça zengin suyun mağaranın tavanından mağaraya girmesiyle oluşan formlardır.

fiziksel olarak farklı şekiller sarkıt ve dikit oluşumu sıradaki; mağara tavanında kireç birikmesi ile mağara tavanından su sızıntısı sarkıtayrıca tabanda damlayarak ve birikerek. dikitoluşturur. Sarkıt ve dikitlerin oluşması binlerce yıl alır! Bu nedenle paha biçilmezdirler ve hayranlık duyabilecekleri pervasız mağara ziyaretçilerinden korunmaları önemlidir.

Kalsiyum bikarbonat içeren yeraltı suyu mağaraların tavanından damlıyor; BU YÜZDEN2 Gaz (karbondioksit) buharlaştığında, bir kireç parçası oluşturur. Su aynı yerden damlayarak yere ulaşır, yerde biriken kalsiyum karbonat tortusu yerden yukarı bir yapı oluşturur, bu yapı dikit isminde.

SarkıtÖte yandan, neredeyse sütunlar gibidirler, bazen kil veya sudaki silt, renkli sarkıteğitime neden olur Sarkıt ve dikitlerin şekli; Bu, damlayan suyun durumuna, damlanın büyük ya da küçük olmasına, iki damla arasındaki uzunluğa, mağaradaki havanın değişmesine, mağara tavanından sızan toprağın şekline göre değişebilir.

sarkıt ve dikit yağışları; Erimiş kalsiyum ve karbonat halindeki sulardan karbondioksitin buharlaşması, kireçtaşlarındaki deliklerden geçerek mağara tavanlarından sızıp düşmesi ve CO2’nin bikarbonat-kalsiyumlu sulardan çıkması sonucu ortaya çıkar.2 uçar ama CaCo damlası nerede3 tortu kalır. Kalan su damlası, kalan CO’nun bulunduğu mağaranın dibine düşer.2 buharlaşır ve kalsiyum karbonat çökelir. Bu uzun işlemler sonucunda mağaranın içinde tavandan aşağıya ve yerden yukarı doğru yükselen halka biçimli sütunlar oluşur.

sarkıt ve dikitBu hücreler gelişmelerini sürdürürler ve belli bir süre sonra birleşerek sütun veya sütun adı verilen yapıları oluştururlar.

Damlaston türleri

sarkıt ve dikitDamlama ve sızma ile oluşan damla taşlardır. Damlatıcılar, yeraltı suyunun genel özelliklerine, mağaraya giriş şekline, mağara içindeki hareketlerine ve mağarayı oluşturan kayaçların fizikokimyasal yapısına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu çeşitlilik 4 grupta ele alınmaktadır.

  1. Damlama ve sızıntı ile oluşan damla taşları: sarkıt, dikitsütun, duvar sarkıtları, önlük, gölgelik, ampul sarkıtFil ayağı ve mantar denilen bu yapıların yer aldığı sarkıt grubudur.
  2. Anormal (sürdürülemez) damlamalar: Helisit veya eksantrik mağara kalkanı, mağara çiçeği, mağara iğnesi, mağara karnabaharı ve patlamış mısır şeklindeki yapılara verilen grup adıdır.
  3. Suyun yüzeyde serbest akışı ile oluşan damlatıcılar: Kaplama damlatıcı, damlatıcı köprü, şelale damlatıcı bu gruba örnek olacak çeşitlerdir.
  4. Altında ve seviyesinde damlalıklar: Damlataş havzası, mağara incisi, sütlü mağara yapıları bu tip kaya oluşumlarına örnek olarak gösterilebilir.

Türkiye’de ve dünyada Damlataş mağaraları

dünyadaki damlataş mağaraları:

  • Fransa’daki Padirac mağarası
  • Çek Cumhuriyeti’ndeki Machoka mağaraları,

Türkiye’deki Damlataş mağaraları:

  • Damlataş Mağarası / Antalya
  • Mira Li Mağarası / Antalya
  • Astım Mağarası / Mersin
  • Ballıca Mağarası / Tokat
  • Dupnisa Mağarası / Kırklareli
  • Oylat Mağarası / Bursa
  • Cüce Mağarası / Antalya
  • Aynalıgöl Mağarası / Mersin
  • Karain Mağarası / Antalya
  • Karaca Mağarası / Gümüşhane

sarkıt ve dikitEski uygarlıkların en güzel örneklerini görebileceğimiz bu mağaralar ışıklandırılarak insanların ilgisini çeken ilgi çekici ve dikkat çekici turistik yerler haline gelmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here