Sembolizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da ortaya çıkan sanatsal ve edebi bir harekettir. İlk olarak edebiyatta ortaya çıktı, ancak kısa süre sonra resim veya tiyatro gibi diğer sanatlara yayıldı. Sembolizmin bir diğer adı da sembolizmdir. Fransa’da ortaya çıkan sembolizm; Bu, farklı anlamlara sahip veya farklı unsurları temsil eden sembolleri kullanma eğilimidir. Jean Moreas, 19. yüzyılın sonlarının yeni edebi inançlarına atıfta bulunmak için. “Sembolizm” terimini kullanan ilk yazardır.
Sembolizmin Amacı ideal olanı somut bir şekilde giydirmektir. Dolayısıyla bu sanatta doğa resimleri, insanların eylemleri, tüm somut olgular görünemez: bunlar, Bunlar, ilkel fikirlerle ezoterik yakınlıklarını temsil etmeyi amaçlayan duyusal tezahürlerdir.
sembolizm tarihi
sembolizm nedir? Sorusuna cevaben genel olarak sembolizm akımıyla tanıştık. Sembolizm sanatta bir yöndür. Sembolizm, özellikle resim, müzik ve edebiyatta gerçekçiliği açıkça reddeder.
Fransız edebiyatı; Gerçekçilik ve natüralizmin etkisiyle son derece gerçekçi bir üslup edinmiştir. Gerçek dünyaya bilimsel gelişmeler, makineler, yeni icatlar gibi edebi gerçekler de eklenince insanlık bunalımın eşiğine geliyor. Çünkü insanların duygularını önemseyecek hiçbir düşünce ve yön yoktu. Özellikle genç kuşak bu baskıcı ortamı değiştirmek için çaba sarf etti. Politik ve toplumsal taleplerde bulunan genç kuşak, aynı argümanları sanattan yana ileri sürmeye başladı.
Bu tartışmaların sonucu, hem hakikate verilen cevaplar hem de sanatta hakikatin ötesine geçme arzusudur. sembolizm hareketi doğum. 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan bu sembolizm, insani duyguları önemsemeyen Parnasçıların aksine duygulara ve duygusallığa önem vermiştir.
Sembolizmin özellikleri
- Yüzyılın son çeyreğinde başladı.
- Dili ağır ve anlaşılması zor.
- Nesneler değişimle açıklanır.
- Sanatçılar, duygusallığa ve şiire önem vererek, kendilerinden önce yazılan bütün şiirlere sembolizme karşı çıkmış; Duygu, duygu ve hayal gücü gibi kavramları getirdiler.
- Sadece mecazlı bir anlatım değil, sembollerin kullanıldığı bir anlatım türü de içerir.
- Sanatın birçok dalında sembolizm akımı görülse de; Bu eğilim şiirde yoğunlaşmıştır. Sembolizm akımıyla yazılan şiirlerde duygu ve hisler çok önemlidir.
- Duygu ve hislerin aynası olan müziğe de şiirde büyük önem verilmiştir.
- Dış dünyayı olduğu gibi değil, doğru bir şekilde ayırt etmeye ve duygulara dayalı sembolizm hareketiyle aktarmaya özen gösterildi.
sembolist sanatçılar
Sanatçılar ve sembolistler, maddi nesneleri ile dış dünya arasındaki bağlantıyı güçlendirdi ve güçlendirdi.
Stephen Mallarmé, Sembolist hareketin ilkelerini ve teorisini hazırlarken, Jean Moréas bir bildiri yayınladı. Charles Budler sembolizm akımının öncüsü kabul edilir çünkü Budler sembolizm akımının ortaya çıkmasından çok önce ürünler hazırlıyordu.
Sembolist akımı benimseyen ve bu doğrultuda eserler veren sembolist sanatçılar şunlardır:
- Charles Baudelaire (Şiir Öncüsü)
- paul valerie
- Stéphane Mallarmé (şiir)
- Paul Verlaine (şiir)
- Arthur Rimbaud (şiir)
- Mons Maeterlinck (tiyatro)
Sembolist ressamlar arasında Sembolist akımın etkisinde kalmış Türk şairleri de vardır. Sembolizm akımının ilk uygulayıcısı Türk şairi Chenap Shahabettin’dir. Ahmet Haşim, sembolizm akımının en başarılı örneklerini vermiştir.
Sembolizm hareketinin eserleri arasında;
- Charles Baudelaire’in Sonesi
- Paul Verlaine – Gökyüzü çok mavi Şiir ve şiir sanatı,
- carlos schwabe mezar kazıcının ölümü,
Bu tür eserler akımın en önemli örneklerini temsil etmektedir.