Sisamlı Aristarchus, icatlarıTarihte iz bırakan ünlü matematikçi ve astronomlardan biridir. Devrim niteliğindeki hipotezleriyle zamana damgasını vuran Sisamlı Aristarchus, evrenin hareketsiz merkezinin Dünya değil, Güneş olduğunu savundu. O dönemde tahmin edilenle çelişmek oldukça tehlikeli olsa da bu açıklama, Dünya’nın evrenin merkezi olduğuna inanan insanlar arasında bir heyecan yarattı.

Sisamlı Aristarchus, “Güneş ve Ay’ın Boyutları ve Mesafeleri Üzerine” adlı bilimsel çalışmanın yazarıdır. Bu kitabında, o dönemde gezegenimiz ile Güneş arasındaki olası mesafenin en doğru hesaplamalarından birini açıklamış ve göstermiştir. Yaptığı açıklamada yıldızların göründüklerinden daha büyük olduğunu söyledi. Yani gökyüzünde noktalar olarak görülebilseler de bizimkinden daha büyük güneşlerdi. Evrenin büyüklüğü, dönemin bilim adamlarının iddia ettiğinden çok daha büyüktü.

İskenderiye, gezegenimizden Güneş’e olan mesafeyi doğru bir şekilde inceleyebilen Yunanistan’daki ilk bilim adamıydı. Ayrıca Dünya ile Ay arasındaki mesafeyi de araştırmış ve bu konuda fikir vermiştir. Evrenin merkezinin dünyanın değil, güneşin olduğunu belirten güneş merkezli teoriyi yarattı.

Sisamlı Aristarchus’un Hayatı.

Sisamlı Aristarchus MÖ 310’da doğdu. Çok uzun bir süre yaşamış bir adam olarak hayatı hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte Yunanistan’da doğup astronom ve matematikçi olduğu bilinmektedir. Hayatının tamamını İskenderiye’de geçirdi.

Bu bilim adamının katkıları sayesinde, on yedinci yüzyılda Nicolaus Copernicus, güneş merkezli teoriyi daha ayrıntılı olarak geliştirmeyi başardı. Yüzyıllar önce Yunan matematiğinin gelişimine katkıda bulunan bu bilim adamını Mısır da etkiledi. Ayrıca daha önce astronomiyi geliştirmesi için Babil’den bir teşvik aldı.

Öte yandan, Büyük İskender’in Doğu’yu keşfetmesi, o anın kavramlarına önemli ölçüde katkıda bulunan bir fikir alışverişinin oluşmasına yardımcı oldu. Bu, Sisamlı Aristarchus’un güneş merkezli teorisi.geliştiği bağlamdır.

Zamanında çok doğru teoriler geliştirebilen Sisamlı Aristarchus, MÖ 230’da öldü.

Sisamlı Aristarchus’un Katkıları

Sisamlı Aristarchus’un en önemli katkısıBunlardan biri, gezegenlerin Dünya da dahil olmak üzere Güneş’in etrafında dönen gezegenler olduğunu keşfedebilmiş olmasıdır. Bu keşfe varmak için mantığını kullandı. Ayrıca Ay ve Dünya’nın büyüklüğünü tahmin edebildi ve birbirlerinden ne kadar uzakta olduklarını görebildi.

Yıldızların gökten çok küçük olmalarına rağmen çok büyük ama çok uzak mesafelerde güneşler gibi olduklarını keşfetmeyi başardı. Bütün bu açıklamalar Nicholas KopernikRusya’nın güneş merkezli teorisini miras aldı.

Eski zamanlarda evren hakkında birçok teori vardı. Birçok teori, efsanelerin, hikayelerin ve yanlış inanışların olduğu dönemin masallarına dayanıyordu. Güneş merkezli teorinin ortaya çıkışı her şeyi kökten değiştirdi. Bu teori aşağıdaki ilkelere dayanıyordu.

  • Tüm gök cisimleri aynı noktada dönmez.
  • Dünyanın merkezi, ay küresinin merkezidir. Bu, Ay’ın yörüngesinin Dünya etrafında olduğu anlamına gelir.
  • Evrendeki tüm küreler (gezegenler olarak bilinir) güneşin etrafında döner ve güneş, evrenin merkezindeki sabit yıldızdır.
  • Dünya ile Güneş arasındaki mesafe, diğer yıldızlar arasındaki mesafeye kıyasla sadece küçük bir kesirdir.
  • Dünya, Güneş’in etrafında dönen ve birçok hareket yapan bir küredir.
  • Yıldızlar sabittir ve hareket ettirilemez. Dünya’nın dönüşü nedeniyle, hareket ediyormuş gibi görünüyor.
  • Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesindeki hareketi, diğer gezegenlerin uzaklaşıyormuş gibi görünmesine neden olur.

Sisamlı Aristarchus’un Hesaplamaları

Sisamlı Aristarchus, Güneş’in Dünya’dan Ay’a göre 20 kat daha uzakta olacağı sonucuna vardı. Gerçek hız yaklaşık 400 kat olmasına rağmen, kullanılan prosedür doğruydu. O zamanlar açıları ölçmek için mevcut olan aletler, daha doğru değerlerin elde edilmesine izin vermiyordu.

Bir ay tutulması sırasında gezegenimizin gölgesine dayanarak Ay’ın çapını Dünya’nın çapına göre hesaplamaya çalıştı. Ay’ın Dünya’dan üç kat daha küçük olduğu sonucuna vardı. (Doğru değer 3.7’dir). Bu verilere dayanarak, Güneş’in çapının Ay’ın çapının 20 katı ve Dünya’nın çapının yaklaşık 7 katı olduğu sonucuna vardı.

Geçtiğimiz birkaç yüzyılda mükemmel ölçümler yaptıktan sonra, artık Dünya’nın çapının Güneş’in çapının yüzde birinden daha az olduğunu biliyoruz. Sonuçlarındaki bazı hataların nedeni, çalışma yöntemi değil, o dönemin araçlarının eksikliğidir. Ayrıca güneş yılının uzunluğunu eski bilgelerden daha doğru bir şekilde hesapladı.

Sisamlı Aristarchus’un anlamı.

1532 için veriler, güneş merkezli teorinin daha ileri ve ayrıntılı çalışmalarına erişmek için toplanabilir. Bu yıl “Göksel Kürelerin Presesyonu” olarak adlandırıldı. Bu çalışmada teorinin 7 ana argümanı toplanmış ve her argümanı gösteren daha detaylı hesaplamalar yapılmıştır.

Sisamlı Aristarchus’un “Güneş ve Ay’ın Boyutları ve Mesafeleri Üzerine” ve “Göksel Kürelerin Hareketleri Üzerine” adlı başka çalışmaları da vardır. Tarihe geçen tek bir sözü olmasa da eserleri insanlığın geleceğine ışık tutmaktadır.

Sisamlı Aristarchus’un önemi, zamanına göre çok ileri olan güneş merkezli teoriyi formüle eden ilk kişi olması gerçeğinde yatmaktadır. Dünyanın Güneş etrafında tam bir devrim yaptığını ve bunun bir yıl sürdüğünü fark etti. Ayrıca gezegenimizi Venüs ile Mars arasına yerleştirmeyi başardı. Yıldızların sabit olduğunu ve Güneş’ten neredeyse sonsuz uzaklıkta olduğunu savundu.

Tüm bu keşiflerden, Evrenin merkezinin Dünya değil, Güneş olduğu fikri geldi. Ayrıca Dünya’nın sadece Güneş’in etrafında değil, kendi ekseni etrafında da döndüğünü öğrenmesine yardımcı oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here