Hücreler, bir zarla çevrili sıvı dolu bir keseden oluşur. koful isminde. vakumetrafında tek katmanlı zar yapısı tonoplast veya boşluklu zar adlı Bu, bazı tek hücreli hayvanlarda bulunan, ancak çoğu bitkide yaygın olarak bulunan bir yapıdır.

kofulun yapısı

orta vakuol iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki kısım: hücre özü ve tonoplastkamyon. Hücre sapı, vakuolün içindeki sıvıya verilen isimdir. Temel olarak sudan oluşan hücre sapının, iyonlar, tuzlar, atık ürünler ve besinler gibi su dışındaki moleküllerden oluştuğu bilinmektedir.

tonoplastmerkez koful zarıdır-dir. Ortadaki boşluk, hücreleri hücrenin geri kalanından ayırır.

tonoplastVücudun zar yapısındaki proteinler, potasyum gibi iyonların hareketini düzenler ve orta kısımda yer alan vakuolde suyun içeri ve dışarı akışını kontrol eder.

koful işlevi

Çeşitli enzimler, organik ve inorganik gibi moleküller içerebilir. kofulFonksiyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Hücrelerde üretilen atık vetoksinler kofulbiriktirmek. Bu biriken atığın izole edilmesi diğer organellerin olumsuz etkilenmesini engeller.
  • kofulHücre içindeki sıvının pH dengesini sağlarlar.
  • turgor basıncı ile hidrostatik basınç kofulile korunan
  • Hücresel bileşenlerin yok edilmesini önler. Otofaji sürecinde önemli bir rol oynar. Otofaji, katabolik bir hücresel süreçtir. bu süreçte kofulHücrelerde biyogenez ve degradasyon arasında bir denge sağlarlar.
  • kofulHücre için koruyucu bir kalkan görevi görürler. Hücrelere saldıran bakterilerin yok edilmesini sağlar. bu görev kofulen önemli görevleri arasındadır.
  • Amip gibi tek hücreli organizmalarda besinlerin sindirimi koful başından sonuna kadar

Canlı ve hücre tiplerine göre kofullar

kofulbitki ve hayvan hücrelerinde bulunur, ancak bir bitkideki kofullargörev hayvan hücrelerindeki kofullarbitki ve hayvan hücrelerinden daha önemli koful yapısıHadi düşünelim.

Bitki hücrelerinde kofullar

bitki hücrelerindeki kofullar hayvan hücrelerindeki kofullarboyut olarak daha büyük. Bitki hücrelerinde kofulların yapısıBitkinin genç veya yaşlı olmasına bağlıdır. Bitki hücresi genç ise kofulküçük ama çok sayıda. Eski bitki hücrelerinde kofulaz, ancak daha büyük bir yapıya sahip. Böylece daha fazla yer kaplar.

koful Boşluk, hücrenin yaklaşık% 80-95’ini kaplar. çimen kofulAmino asitler ve şekerler gibi besin maddelerinin depolanmasından sorumludur.

koful Hücre içine giren su ile şişer. Bu özellik sayesinde tonoplast zarla kaplı merkez koful Boşluk, yapraklar ve gövdeler gibi bitki parçaları için destek sağlar.

Bitkilerde bazı hızlı hareketler yapılırken, kofulönemli bir rol oynarlar. Yapraklardaki stomaların gaz değişimi, dionea ve mimoza gibi bitkilerde çiçeklenme gibi olaylar koful zarıitibaren ( tonoplastBu, su emilimi veya hızlı su kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Hayvan hücrelerinde kofullar

Hayvan hücrelerinde kofullar Bitki hücrelerinden daha küçük fakat sayıları daha fazladır. Dahası hayvan hücrelerindeki kofullar Bazen görevlerini tamamladıktan sonra ortaya çıkar ve kaybolur. Hayvan hücrelerinde kofullarEkzositoz ve endositozda görev alırlar.

Ekzositoz durumunda kofulBu hücrelerin görevi, lipid ve proteinlerin hücreden uzaklaştırılmasını sağlamaktır.

Endositoz sırasında, bir zarla çevrili büyük moleküller hücreye girer. kofulİle hayvan hücrelerindeki kofullarBir meydan okuma daha bitkilerde kofulTurgor basıncı ile pH dengesini sağlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here