Zürafa (Giraffa camelopardalis), soyu tükenmemiş canlılar arasında en büyük geviş getiren ve en uzun artiodaktil kara memelisidir.
Giraffidae familyasındaki zürafaların yaşayan en yakın akrabası okapi’dir. Zürafalar Afrika’da yaşar, dokuz alt tür, cilt ve lekelerin rengi ve şekli bakımından farklılık gösterir. Başlıca ayırt edici özellikleri uzun ve bacakları olan zürafaların, beyaz-krem rengi üzerinde siyah-kahverengi benekler ve kabarık deri ile kaplı boynuzları vardır.
Aslanlar zürafaları, yavru zürafaları avlar; Leoparlar, benekli sırtlanlar ve Afrika yaban köpekleri gibi yırtıcı hayvanların avı olurlar. Zürafalar büyük sürüler halinde yaşarlar. Zürafaların sosyal hiyerarşisi, erkeklerin boyunlarıyla düzenledikleri kavgalar tarafından belirlenir. Daha yüksek erkeklerin dişilerle çiftleşme hakkı vardır ve dişiler yavruların bakımından sorumludur.
zürafaların özellikleri
erkek zürafalar4,4 – 5,5 metre boyunda, 1,5 ton ağırlığa kadar çıkabilen, dişi zürafalar Boyları 4-5 metre olabilmelerine rağmen erkeklere göre daha hafiftirler. dişi zürafalar, erkek zürafalar Daha hafif ve daha kısadırlar. zürafaların özellikleri bunlar:
- dişi zürafanın boynuzu; erkek zürafalar Daha kısa.
- Zürafaların boynuz yapıları kemikleşmiş kıkırdak.
- yaşlanma erkek zürafalarBoynuzları kalsiyumun etkisi altında gelişir.
- zürafaların özellikleri İnsanların merak ettiği bir diğer sorun da ses telleridir. zürafa ses telleriolmadığını bilmeme rağmen zürafaSes tellerinin zayıf bir yapısı vardır.
- Zürafa35-40 cm uzunluğunda dilleri vardır.
- Uzun boyları nedeniyle, kafaya kan akışı için çok büyük bir kalpleri vardır.
- ZürafaGünde ortalama 1 saat uyuyarak geçirirler.
zürafa türleri
Zürafaların dokuz alt türü var. zürafa türleri bunlar:
- V. kamelyagiller: Doğu Güney Sudan ve güneybatı Etiyopya’da bulunan türsüz bir türdür. zürafa türüDurmak. Bu keskin çizgili türün beyaz çizgileri ve bordo benekleri vardır. Erkeklerin orta kamburu vardır. Kesin olmamakla birlikte 250’den az bireyin doğal ortamlarında kaldığı tahmin edilmektedir.
- V. ağsı: Keskin kenarlı ve kırmızı-kahverengi poligonal benekli bu türün erkekleri orta bir kambura sahiptir. Doğal ortamında nüfusu yaklaşık 5000 kişi olduğu tahmin edilen bu tür; Kuzeydoğu Kenya, güney Etiyopya ve Somali’de yaşıyor.
- V. Angola: Bu türün benekli yapısı; pürüzlü ve köşeli kenarları olan büyük kahverengidir. Lekeler tüm bacaklarda olmasına rağmen yüzde yoktur. Kulak çevresinde beyaz benekler bulunan bu türün doğal yaşam alanında yaklaşık 20.000 bireyi bulunmaktadır. Kuzey Namibya, güneybatı Zambiya, batı Botsvana ve Zimbabwe bölgelerinde yaşarlar.
- V. Antikorum: GK. Camelopardalis türüne göre daha küçük, düzensiz şekilli beneklere sahip olan bu türün erkeklerinde orta kambur bulunur. Güney Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, kuzey Kamerun ve kuzeydoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşayan bu türün doğal yaşam alanında yaklaşık 3.000 bireyi bulunuyor.
- V. Tippelskirche: Düzensiz ve kademeli yıldız lekeleri toynaklara kadar uzanır. Erkekleri genellikle orta hörgüçlü olan bu tür, orta ve güney Kenya ve Tanzanya’da yaşar. Doğal ortamındaki nüfusunun yaklaşık 40.000 olduğu tahmin edilmektedir.
- V. Rothschild’ler: Uganda ve Kenya’nın bazı bölgelerinde bulunduğu bilinen bu türün benekleri; büyük, sivri. Beş boynuzlu olarak görülebilen bu türün doğal yaşam alanında popülasyonunun 700 kişiden az olduğu düşünülüyor.
- V. Zürafa: Koyu ve nispeten yuvarlak noktaları bacaklara doğru azalmaya devam eder. Doğal yaşam alanlarında sayıları yaklaşık 12.000 kişi olan bu tür; Güney Afrika’nın kuzeyinde, Botsvana’nın güneyinde, Zimbabwe’nin güneyinde, Mozambik’in güneybatısında yaşıyor.
- V. Thornycroft: Bu noktalar genellikle çentiklidir ve bazen yıldız şeklindedir. zürafa türüTürkiye erkeklerinde kambur pek gelişmemiştir. Nüfusunun yaklaşık 1500 kişi olduğuna inanılmaktadır. zürafa tipi; Doğu Zambiya’daki Luanga Vadisi’nde yaşıyor.
- V. Peralta: Diğer alt türlere göre daha hafif tüylere sahiptir. zürafa türüAyağın orta ekleminin altından yuvarlak kırmızı noktalar geçer. Boynuzları diğer alt türlere göre daha belirgindir ve erkeklerin hörgüçleri daha gelişmiştir. Nijer’in güneybatısında yaşayan bu zürafa türüDoğal yaşam alanlarındaki nüfus 220 kişiden azdır ve en büyük yok olma tehdidi altındadır. zürafa alt türü Bilindiği gibi.
Zürafalar nerede yaşar? Ne yiyorlar?
Zürafaİle; Kuzeyde Çad, güneyde Güney Afrika, batıda Nijer ve doğuda Somali arasında Afrika’da yaşıyorlar.
En yaygın olarak bulundukları yer olan Kuzey Afrika ile Güney Afrika arasında; çayırlarda ve açık ormanlarda yaşayan Zürafaların ana besin kaynağı yükseklikte bulunan akasya yaprakları. Akasya ağacının yaprakları diğer memelilerin erişemeyeceği yüksekliktedir. zürafa yemeğisorun yaşamayacaklar
zürafalar bugün
Zürafas, tuhaf görünümleri nedeniyle hem eski hem de modern kültür; Birçok kültürün odak noktası olmuştur. Resim, kitap ve çizgi roman temaları zürafaBu türler, Dünya Koruma Birliği tarafından “En Az Endişe Edilen Türler” olarak sınıflandırılmış ve kritik derecede tehlike altında olarak listelenmiştir.
Eski dağılımına bakıldığında bazı yerlerde neslinin tükendiği bilinmekte ve “tehlikeli türler” kategorisinde her üç alt türü de yok olma yolunda ilerlemektedir.
zürafa soyağacıbu, dünya çapında 100.000 ila 150.000 kişi arasında hızla kaybolan bir soydur. zürafa varlığı varsayılır.
Tekrar zürafaLara; Bu, birçok milli parkta ve avlanma alanında sıklıkla bulunan canlılardan biridir.